Pe aceeași temă
UPDATE: Da, draga,da", a raspuns Ciorbea iritat de intrebarile jurnalistilor daca legea pe care o contesta la CCR incalca legislatia internationala si principiile constitutionale. El pretinde ca are o "argumentatie beton" si ca motivul de baza al contestatiei ar fi dat de incalcarea principiului separatiei puterilor in stat prin incalcarea unui echilibru intre cele trei puteri ale statului.
Legea 90/2001 interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului.
Victor Ciorbea, care ocupa temporarul post de Avocat al Poporului, anunta inca din 13 decembrie ca urmeaza sa anunte dacă va sesiza Curtea Constituţională sau nu cu privire la "nedreapta" lege, asa cum a numit-o cu patos si sentiment ranit condamantul penal Liviu Dragnea. Luat cu treburile si pentru ca criza desemnarii premierului a fost dezamorsata, Ciorbea a facut subiectul pierdut. Ce anume l-a reactivat, ramane un mister, mai ales in plina procedura de investire a guvernului Grindeanu.
Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor preveze că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. Au fost voci de specialişti în drept constituţional favorabili PSD care au spus că articolul 2 din Legea 90 este neconstituţional, însă atâta timp cât CCR nu se pronunţă în acest sens, actul normativ produce efecte.
Pe 13 decembrie, Ciorbea spunea ca inca nu a primit nicio sesizare cu privire la acest subiect dar ca a "dat in lucru" serviciului de contencios constituţional examinarea posibilitatii de a ataca legea la CCR: "să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa", declara Victor Ciorbea.