Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale ale militarilor, parlamentarilor, magistratilor, ilegala

Fara Autor | 04.02.2013

Pe aceeași temă

Eliminarea pensiilor speciale s-a facut prin incalcarea Constitutiei, iar acest lucru a provocat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, in valoare de un miliard de lei : acestea sunt concluziile la care a ajuns Avocatului Poporului, dupa intocmirea unui raport, care a fost prezentat si Parlamentului, potrivit Romania Tv, preluata de Ziare.com.

"Temeiul constitutional al prezentului raport special il constituie art. 53 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia - Restrangerea exercitiului unor drepturi poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. Fata de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat prin abatere de la textul din Constitutie", se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei.



De asemenea, institutia propune revenirea la denumirea si cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgarii Legii nr. 119/2010.

Masura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistratilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luata de Guvernul Boc in anul in 2010, prin noua Lege a pensiilor, cand s-a decis sa existe un sistem unitar de pensii. Motivarea a fost ca aceasta masura va scadea fondul de pensii.

De fapt, efectul produs a fost cel invers, astfel ca pensia medie a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce a insemnat ca fondul de pensii s-a suplimentat cu un miliard de lei.

Avocatul Poporului recomanda pentru corectarea acestui lucru, o supraimpozitare cu 50% a pensiilor mai mari.

"Desfiintarea pensiilor prevazute in Legea nr. 119/2010 a adus atingere unui drept dobandit, acela de pensie de serviciu; aceasta nu este diminuata temporar sau impozitata pe o perioada nedefinita de timp, este pur si simplu desfiintata. Articolul din Constitutie se refera in cazul de fata la dreptul la pensie de serviciu care dispare cu totul si nu la dreptul la pensie din sistemul asigurarilor sociale de stat.

Dreptul dobandit si retras prin aceasta lege este pensia de serviciu, si nicidecum pensia din sistemul public de pensii pentru care s-a platit contributie. Aceasta premiza nu este reala intrucat pensia de serviciu si pensia din sistemul public nu reprezinta un singur drept, astfel ca in fapt, dreptul la pensie de serviciu a disparut cu totul",
se arata in raportul Avocatului Poporului.

Guvernul vrea din nou pensii speciale

Guvernul vrea sa reintroduca pensiile speciale, pana in 2016, pentru lucratorii din domenii cu grad mai mare de uzura.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a mentionat ca acestea ar fi destinate angajatilor din Armata, Politie sau minerit.

"Intr-adevar s-a incercat ca pensiile militare sa fie introduse in sistemul public de pensii, s-au facut articificii care au condus la inechitati. S-a plecat de la ideea ca se obtin economii, dar s-a majorat deficitul si in acelasi timp au fost persoane carora le-a scazut nivelul pensiilor", a spus aceasta.

"Personal nu am sa agreez niciodata metoda de a face pe picior o modificare. Majoritatea propunerilor din programul de guvernare nu au termene precise si nici macar termene prevazute anual, pentru ca vrem sa facem legi temeinice, care sa treaca prin toate procedurile. Nu e sigur ca o lege construita acum va trece anul acesta, pentri ca trebuie dezbatuta, trimisa in Parlament si apoi sa devina lege trecuta prin toate etapele", a explicat ministrul.

Sursa: Ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22