Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: Am atacat la Curtea Constitutionala Ordonanta 13

Iulia Mincu | 03.02.2017

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat ca, in urma scrisorii procurorului general, a decis sa atace la CCR contestata ordonanata care modifica CP si a tinut cont unele argumente de acolo, care au fost preluate in textul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

Pe aceeași temă

 

 


Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ciorbea ( preluare HotNews.ro)

 

  • Am primit aseara de la dl procuror general o scrisoare prin care ma roaga sa iau in considerare unele critici de ne constitutionalitate"Am avut in vedere si acest document, unele idei au fost preluate chiar in textul exceptiei, pe celelalte nu am reusit sa le examinam, dar am atasat documentul la exceptia propriu-zisa. Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala.
  • Legat de calitatea procesuala activa a Avocatului Poporului: regret ca nu am fost in stare sa rezist presiunilor unora dintre dvs si miercuri dimineata am dat un raspuns inainte de a fi inn posesia Monitorului Oficial si de a verifica daca exista precedente
  • Ii multumesc dl presedinte pentru precizarea legata de precedent
  • Verificand prevederile OUG, am constatat ca avem indiscutabil calitate procesuala activa
  • O parte a OUG a intrat in vigoare chiar in noaptea de miercuri iar cealalta peste 10 zile
  • Exista acel precedent care se confirma
  • Legat de criticile de neconstitutionalitate
  • Am retinut o prima critica ce vizeaza elemente extrinseci OUG: neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG
  • Legat de elemente intrinseci, cateva chestiuni care vizeaza abuzul in serviciu
  • Este adevarat ca avem binecunoscuta decizia a CCR si ca prin OUG s-a tinut seama de cerintele formulate in decizia CCR
  • Legiuitorul delegat, guvernul, nu defineste ce inseamna vatamarea grava
  • Prin urmare apare inca un element de incertitudine care e contrar cerintelor constitutionale
  • Un alt element vizeaza ca in OUG se spune ca suntem in prezenta abuzului in serviciu doar daca avem de-a face cu o incalcare a legii stricto sensu, respectiv lege sau ordonanta de urgenta
  • Din diverse decizii ale CCR, reiese clar ca trebuie avuta in vedere acceptiunea larga a notiunii de lege
  • A limita abuzul in serviciu numai la incalcari aduse legii, OUG si a nu ne referi la celelalte acte normative inseamna a scoate de sub incidenta legii penale activitatea aproape intregii administratii din Romania

 

 

*******************

 

 

Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care au fost modificate codurile penale. Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis. De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

 

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se precizeaza ca Avocatului Poporului i-a fost trimisa astazi solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, punandu-i-se la dispozitie o analiza care cuprinde mai multe "critici de neconstitutionalitate" pe care le poate invoca.

 

Concluzia Parchetului General este ca "toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept", fiind vorba despre "legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului".

 

Ciorbea declarase initial ca nu are temei legal sa atace ordonanta, motivand ca actul legislativ nu a intrat in vigoare.

 

”Vreau să precizez că în materie de conflict juridic de natură constituțională, noi nu avem competențe. Concluzionez, să văd mai întâi Monitorul. Dacă intră în vigoare peste 10 zile, în toată această perioadă de 10 zile, noi nu avem nicio competență. Nu avem cum să blocăm, stimată domniță. Potrivit legii, noi putem ataca legile și ordonanțele de urgență după ce intră în vigoare. Nu putem sesiza nimic. Cei care pot sesiza CCR-ul cu privire la conflictul juridic de natură constituțională. Noi nu avem această competență. Eu nu fac declarații politice”, a declarar Victor Ciorbea.

 

 

Cu toate acestea, pe 9 octombrie 2013, Avocatul Poporului a atacat OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, in conditiile in care aceasta intra in vigoare pe 25 octombrie. Deci, a atacat o Ordonanta de Urgenta cu doua saptamani inainte de a intra in vigoare. Atunci, CCR a analizat sesizarea si a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, Ordonanta de Urgenta fiind abrogata. Diferenta fata de situatia de acum este ca in octombrie 2013, Avocatul Poporului era Anastasiu Crisu, nu Victor Ciorbea.

 

 

 

 

 

Ciorbea a avut o intalnire la sediul institutiei cu presedintele Iohannis, iar dupa intalnire si-a nuantat pozitia, anuntand ca va analiza optiunile. De altfel, presedintele Iohannis a declarat dupa intilnire ca i-a pus la dispozitie toate agumentele necesare in sustinerea unui  asfel de demers.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22