Avocatul Toni Neacșu demolează argumentele PSD: Sesizarea CCR este inadmisibilă dacă nu e blocaj

Laurentiu Gheorghe | 10.02.2020

Atacarea la CCR a desemnării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier nu poate fi admisă de CCR deoarece nu produce niciun blocaj instituțional, susține avocatul Toni Neacsu, fost membru CSM.

Pe aceeași temă

Deoarece va decide mâine continuarea procesului de validare a noului guvern prin audierea miniștrilor, nu există un blocaj instituțional, deci cererea către Curtea Constituțională este inadmisibilă, explică avocatul Toni Neacșu pe Facebook.

„Domnule Ciolacu si stimat PSD! Cererea privind solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala la CCR este inadmisibila daca nu exista un blocaj institutional. CCR nu da lectii teoretice de drept constititional ci rezolva blocajele aparute intre autoritatile publice ale statului. Daca se invoca neconstitutionalitatea desemnarii drept candidat de premier a dlui Orban dar comisiile permanente stabilesc calendarul procedurii in Parlament, ministri sunt audiati si eventual se stabileste si data sedintei pentru votul de investitura, inseamna ca nu exista nici un blocaj, deci nici un conflict juridic de natura constitutionala pe care sa-l dezlege CCR”, a scris Toni Neacșu pe Facebook.

„Daca Parlamentul stie ce are de facut si se comporta ca si cum desemnarea facuta de Presedinte e normala si constitutionala, Curtea Constitutionala nu mai are ce decide. Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputaților si Senatului (aici e prevazut termenul de 15 zile pentru votarea Guvernului) nu este Constitutia insasi, in conflictul lui cu legea suprema aceasta din urma are intaietate”, a mai scris Neacșu.

****

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit social-democratului, șeful statului „încearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește totodată propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligația sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice și de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22