Băncile din Cipru se redeschid joi pentru şase ore. Ele vor fi închise din nou până marţi

Fara Autor | 28.03.2013

Pe aceeași temă

Băncile din Cipru, închise de pe 16 martie, vor lucra cu publicul joi, timp de şase ore, pentru prima dată în aproape două săptămâni, după care vor opri din nou activitatea vineri, în ajunul Paştelui pe rit Catolic, dar şi luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării, informează Mediafax.

 

 

Instituţiile de credit cipriote vor închise vineri, întrucât în SUA şi majoritatea statelor din Europa se sărbătoreşte Vinerea Mare, potrivit Bloomberg. De altfel, zilele de vineri şi de luni sunt declarată nebancare la nivelul zonei euro, întrucât sitemul Target2 de plăţi şi decontări va fi închis.

Luni se sărbătoreşte şi ziua naţională a Ciprului, care este liberă pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru întreg anul, postat pe site-ul băncii centrale a ţării.

Programul de lucru joi este 12:00-18:00 (ora locală).

Băncile au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face faţă unui număr mare de clienţi.

Deşi au luat în calcul un aflux mare de persoane care să încerce să-şi retragă bnii sau să protesteze din cauza pierderilor pentru deponenţi prevăzute în restructurarea sectorului bancar, situaţia era calmă la sucursalele băncilor cu numai câtva ore înainte de deschidere.

"În locul unei retrageri masive de bani din bănci, sunt jurnalişti care aleargă de la o sucursală la alta - iar vestea bună este că nu au găsit niciun semn de probleme", potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate şi de măsurile dure de control al capitalului impuse de stat.

 

După aproape două săptămâni de pauză, băncile din Cipru se redeschid joi, de la ora locală 12.00, informează b1.ro.

Guvernul a pregătit însă măsuri stricte, fără precedent în zona euro, care să împiedice scoaterea banilor din ţară.

Retragerile de numerar de la ghişee şi ATM-uri sunt limitate la 300 de euro pe zi de persoană, plăţile şi transferurile către străinătate nu pot depăşi 5.000 de euro pe lună, iar oamenii pot retrage maximum o mie de euro pentru o călătorie în afara ţării. Ieri, zeci de mii de ciprioţi au ieşit, din nou, în stradă pentru a protesta faţă de presiunile puse de Uniunea Europeană asupra Guvernului.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva Troicii şi au ars steagul Uniunii Europene. Ciprioţii sunt supăraţi pe Guvern că a acceptat termenii impuşi de la Bruxelles pentru a primi împrumutul de 10 miliarde de euro.

 

Conturile nu vor putea fi lichidate

Băncile se vor redeschide astăzi, dar oamenii nu vor putea lichida şi nici retrage bani din depozitele la termen. Excepţie fac cele ajunse la scadenţă. Cecurile vor putea fi folosite numai pentru a face plăţi.

Aceste măsuri, fără precedent în zona euro, se vor aplica, pentru o săptămână, tuturor băncilor din Cipru. Măsurile nu vizează conturile statului şi pe cele de la Banca Centrală. Criza din Cipru a destabilizat majoritatea burselor importante din lume şi a dus euro la cel mai mic nivel faţă de dolar din ultimele patru luni.

Parlamentul Ciprului anchetează ieşirile de capital

Chiar dacă guvernul cipriot a restricţionat tranzacţiile bancare, sume imense au părăsit deja ţara, în ultimele săptămâni.

 

Anchetă pentru investigarea transferurilor de capital

Parlamentul din Cipru a deschis o anchetă, pentru a investiga transferurile de capital. Este vorba de sute de milioane de euro, care au fost transferate prin filialele băncilor cipriote din Londra şi Moscova. Potrivit Der Spiegel, tranzacţiile au avut loc în vreme ce conducerea ţării negocia cu Eurogrupul impozitarea depunerilor bancare.

Transferuri de capital au fost efectuate chiar şi în ultimele 10 zile, când toate depozitele bancare au fost blocate. În centrul scandalului stă Banca Centrală a Ciprului, care a permis transferurile în scop umanitar, deschizând astfel o fereastră pentru abuzuri. Totodată, au fost permise şi unele „plăţi speciale”, tranzacţii a căror definiţie nu a fost stabilită niciodată complet.

Sursa: romanialibera.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22