Băsescu face bilanţul crizei: Nava e la cheu, în port sigur. Mulţumesc public Guvernului Boc, Ungureanu şi Ponta

Fara Autor | 27.04.2013

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre măsurile de austeritate şi a făcut bilanţul crizei. Totodată, Băsescu a mulţumit Guvernului Boc pentru sacrificiul politic rezultat din măsurile nepopulare, dar şi Guvernului Ponta pentru că nu a afectat parcursul de recuperare a dezechilibrelor economice.

 

 

 Traian Băsescu a subliniat şi că România a ieşit din deficitul excesiv şi că este una dintre puţinele ţări din UE care a reuşit acest lucru.

 

Cele mai importante declaratii ale presedintelui:

- Astăzi o să pornim de la câteva formulări ale mele care mi-au adus multe critici şi pe care după câţiva ani aş vrea să le explic.

-Vă aduceţi aminte de expresia cu România, navă în furtună, o să o pun la cheu liniştit, de omul gras care era statul şi care stătea în spatele unuia slab şi firav, cei care produceau în economie, cum vă aduceţi aminte data de 5 mai 2010, aş putea spune cea mai grea zi din viaţă mea ca preşedinte, când am anunţat măsurile de austeritate în vederea redobândirii echilibrelor macro.

-Acest anunţ în mare parte s-a realizat, unele din cele anunţate nu au putut fi implementate în urma deciziilor CCR dar au fost compensate.

- Este vorba deci de momentul de criză 2010 când România era într-o situaţie extrem de dificilă, aproape că nu ne mai puteam împrumuta pe pieţele internaţionale, pentru a ne acoperi cheltuielile de funcţionare ale statului şi obligaţiile sociale, pensii şi ajutoare sociale, dobânzile la care ne împrumutam erau extrem de ridicate, mult peste 8-9%, la credite pe termen scurt.

 

-De asemenea, UE era în criză, intrase în criză datoriilor, acoperirea deficitului bugetar uriaş era o obligaţie pe care o aveam, aveam foarte multe credite pe termen scurt, care trebuiau plătite la 6, 9, 12 luni şi aveam probleme uriaşe şi de cost şi de credibilitate pentru a ne putea împrumuta pe pieţe.

-România era în situaţia în care trecea printr-o reducere bruscă a investiţiilor străine şi remiterile românilor care lucrau în afară ţării se reduseseră aproape la jumătate.

-Şomajul era 7,3%.

-Toate cifrele utilizate în această declaraţie de presă sunt cifre Eurostat.

-Această era poza României.

-Veneam după 2008 cu creştere de 7,3% şi cu un deficit de 5,7%.

- Acum două zile Eurostat-ul a publicat cifrele anului 2010.

-Poate acum aveţi explicaţia deselor mele confruntări din 2007 - 2008 cu guvernul în funcţie. Cum a putut fi guvernată ţara în acest mod? Cât dispreţ pentru ţara? Dispreţ transferat în slujba obţinerii victoriei în alegerile din 2008 când s-au utilizat discreţionar banii statului pentru a câştiga voturi, cu sporuri, măriri de salarii.

-Aici ne-a dus acţiunea oamenilor politici care au pus interesele lor mai sus decât interesul naţional, sacrificând România.

-După 2008 a urmat intrarea în criză profundă: deficit de 9% în 2008. Nicio economie nu se opreşte nici măcar că maşină, are inerţie foarte mare.

-Prăbuşirea economică, care se înregistra încă din noiembrie, s-a manifestat violent în 2009, ducând la o creştere negativă al PIB-ului de 6,6%.

-În această situaţie, măsurile din 2010 deveniseră inevitabile.

-Vreau să ştiţi că acea zi de 5 mai când am anunţat măsurile convenite cu guvernul şi cu guvernatorul BNR, le discutasem şi cu şefii grupurilor parlamentare şi ale partidelor din arcul guvernamental, nu puteau fi anunţate decât de cineva care îşi asumă răspunderea deasupra partidelor şi acela nu putea fi decât preşedintele. A fost o zi care ne-a adus şi ură, şi supărare, şi pierderi politice uriaşe, şi mie şi premierului Emil Boc.

- Cert este că ceea ce noi am refuzat în acel moment a fost să încercăm echilibrarea mărind taxele, fiscalitatea. O mărire de fiscalitate nu face decât să accentueze evaziunea, să crească numărul şomerilor, să afectam mult mai tare economia.

-Măsurile luate nu le mai discut, dar pot să vă spun acum, mai la rece, care au fost obiectivele asumate.

- Obiectivele erau: reducerea deficitului bugetar, menţinerea numărului locurilor de muncă, restabilirea credibilităţii României pe pieţele financiare, redobândirea respectului pentru noi, pentru că o ţara care nu îşi poate plăţi pensionarii, salariaţii, decât dacă împrumută de la Fond şi UE bani, îşi pierde mult din credibilitate, dar şi românii în faţa lor îşi pierd din credibilitate când ştiu că le depind salariile şi pensiile de împrumuturi.

Sursa: romanialibera.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22