Băsescu: Pentru bugetul următor al UE, România are IN PLUS 6 miliarde de euro. Despre Ponta: Sunt unii care au negociat doar funcţii de partid, nu ştiu cum e să negociezi pe spatele contribuabililor

Fara Autor | 10.02.2013

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că România va beneficia de 6 miliarde de euro în plus pentru exerciţiul financiar european 2014- 2020, faţă de cel precedent, cu o creştere de 10 la sută pe fonduri de coeziune şi de 27 la sută pentru Politica Agricolă Comună, relateaza Mediafax.

Referitor la afirmatiile lui Victor Ponta, presedintele Romaniei a spus: "Domnii care își manifestă dezamăgirea trebuie să demonstreze cum va cheltui România aceşti bani. Sigur, sunt unii care au negociat doar funcţii de partid, nu ştiu cum e să negociezi pe spatele contribuabililor europeni. Lipsa lor de experienţă se vede din modul cum au negociat acordul cu FMI. Aşa că îi invit să nu dea lecţii".

 

"România a primit cu 6 miliarde de euro în plus. Avem cea mai mare creştere a unei ţări pentru bugetul 2014-2020", a afirmat Traian Băsescu, preluat de Romania Libera.

"Cu un buget de 38,9 miliarde alocat de UE şi contribuţii de 8,9 miliarde, România este un beneficiar. Aceşti bani vin din impozitele cetăţenilor statelor membre. Trebuie să luăm notă de faptul că UE funcţionează pe principiul solidarităţii şi cetăţenii din statele net contributoare sunt solidari cu cetăţenii României, să ne dezvoltăm mai rapid".

"Avem 4,7 miliarde mai mult pentru agricultori, la plăţi directe"

"România a obţinut maxim ce se putea obţine în ceea ce priveşte fondurile de coeziune, având în vedere că bugetul UE pentru 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde de euro faţă de cel actual. Aşa încât ideea iniţială era de îngheţare a alocărilor. România a insistat să se permită creşterea fondurilor de coeziune, ceea ce ne-a adus un plus de 2 miliarde de euro"

"Ne-a fost greu să-i convingem pe europeni vă vom putea să absobim mai multe fonduri decât am făcut-o până acum. Procentul general de absorbţie a României este de doar 11,47% din ceea ce am avut alocat."

"Fac un apel la europarlamentarii români să susţină proiectul de buget aşa cum a fost stabilit în Consiliul European. Riscul e ca fără buget aprobat să ni se aprobe anual fondurile. Iar asta ar însemna o negociere continuă. O creştere de 6 miliarde de euro nu trebuie pusă sub riscul de a nu trece bugetul prin Parlamentul European."

"Prin eligibilitatea TVA-ului ne-am asumat sumele pentru a plăti componenta autohtonă, atît la coeziune, cît şi la componenta rurală"

 

 O scrisoare comună pentru Schengen

"Atmosfera europeană după apariţia raportului MCV pentru România nu este bună deloc. Din acest punct de vedere, consider că mi-am făcut datoria. În decembrie, am obţinut prevederea la Consiliul European ca în martie, la Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne, subiectul România şi Bulgaria să fie din nou pe ordinea de zi"

"Argumentele mele sunt acum epuizate. Şi o spun public, cu adresă directă: este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative din raport. Să se renunţa la jocul în care să facem o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi".

"Nu am nici o preferinţă nominală pentru şefia parchetelor. Dar vreau să fie procurori buni, care au luptat împotriva corupţiei".

"Trebuie scris în scrisoare ce se întâmplă dacă un ministru este declarat incompatibil de ANI, ce face majoritatea parlamentarilor dacă se cere arestarea unuia dintre ei, ce se întâmplă cu un parlamentar declarat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse zero să intre în Schengen. Nu garantez că scrisoarea va fi un succes, dar va mări şansele de intrare în Schengen".

"Ne trebuie ceva mai mult decât eforturile Ministerului de Externe."

 

Despre noul conflict român-maghiar:

"Promovarea naţionalismului este specifică politicienilor iresponsabili, mai ales într-o perioadă de criză, când e mai uşor să coalizezi nemulţumirile oamenilor".

"Premierul ungar, Victor Orban, a fost de acord să cerem o ponderare a acestor poziţii naţionaliste de ambele părţi. E foarte uşor ca lucrurile să scape de sub control".

"Noi avem acum alte probleme: creşterea preţurilor la energie, faptul că suntem minţiţi că scade TVA-ul la alimente şi nu scade, că se pun taxe suplimentare la fermieri, că s-a introdus impozitul forfetar".

Preşedintele a explicat astfel atitudinea amicală pe care a avut-o, la Consiliul European, faţă de premierul ungar Viktor Orban: "Apelul meu la Viktor Orban. M-am uitat la poze, e adevărat că râdeam, dar spunând uşor, uşor cu pianul pe scări în problema naţionalistă".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22