Pe aceeași temă
UPDATE - Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că Niculae Bădălău nu s-a retras singur din echipa de conducere centrală a PSD ci a fost retras la propunerea sa, pe care a supus-o votului Comitetului Executiv al partidului, întrunit miercuri, prima ședință de acest tip după demisia fostului președinte Viorica Dăncilă, după eșecul la prezidențiale. Pe de altă parte, Ciolacu a spus că este total împotriva excluderilor, reiterând o declarație de intenție făcută pe acestă temă imediat după demisia lui Dăncilă.
„La începutul CEx a fost una dintre priorități să discutăm ieșirea nefericită, gravă a colegului meu Niculae Bădălău unde s-a și votat o sancțiune, dânsul nu mai face parte din niciun for de conducere central, urmând ca organizația Giurgiu să aibă discuții în interiorul său și să ia o decizie. Ce știu cu tărie e că PSD-ului i-a făcut foarte mult rău acea declarație, chiar dacă dânsul ne-a explicat contextul acelei declarații”, a declarat Ciolacu, la finalul CEx.
Întrebat de ce nu a supus la vot o sancțiune mai dură precum suspendarea sau excluderea, Ciolacu a răspuns: „cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid”.
Dimpotrivă, a precizat el. „Intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din partid”, a spus Ciolacu, amintind de Marian Neacșu, Sorin Grindeanu și Adrian Țuțuianu.
Ciolacu a evitat să explice de ce nu a supus la vot suspendarea lui Bădălău, ceea ce ar fi dus la imposibilitatea plasării acestuia pe listele de la localele sau parlamentarele din 2020.
Principalele declarații făcute de președintele interimar PSD:
A avut loc un proces de predare-primire cum e normal.
Azi am votat abrogarea recursului comepensatoriu, o lege mult discutată. Primul proiect de lege a fost de dna Raluca Prună, în guvernul Cioloș, a fost preluat de miniștrii justiției, a fost modificat în Parlament.
Tot azi am votat scoaterea accizei de la carburanți.
Despre contractele part time: PSD a vrut să vadă dacă actuala putere, PNL, a ieșit din logica electorală. Nu a ieșit.
Vom aștepta bugetul de stat. Sper din tot sufltul ca guvernul PNL să nu aibă această intenție să vină cu asumarea pe bugetul de stat. Vom fi nevoiți să promovăm legi de amendare a bugetului de stat.
La discuțiile cu colegii mei: actuala conducere e interimară. Avem mandat de a organiza un congres în luna februarie. S-a înaintat o ultimă dată- 29 februarie. Marea majoritate a fost pentru un congres ordinar
Despre Bădălău, de ce nu ați fost de acord cu suspendarea? - Am discutat ieșirea nefericită, gravă a lui Niculae Bădălău., S-a și votat sancțiune: nu mai face parte din conducerea interimară. Deciziile la organizația de Giurgiu. PSD i-a făcut foarte mult rău declarația dânsului.
Cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid. Vor fi suspendări. Până cel târziu 29 februarie nimeni nu va fi exclus din partid. Intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din partid. Marian Neacșu a fost exclus, Sorin Grindeanu a fost exclus, Adrian Țuțuianu.
Întrebat dacă va mai candida Bădălău la congres - Vom vedea
Nu am cerut audit financiar. Trezorierul ne-a prezentat foarte clar cifrele. Situația e foarte bună. PSD își va onora datoriile. Cu certitudine nu e o sumă ascunsă.
Nu știu această sumă în acest moment și nu o am scrisă pe hârtie.
Să nu aruncăm o activitate financiară în ridicol.
Nu vă pot spune nimic în ceea ce privește banii.Candidatul nostru nu a fost un candidat bogat. Nu are case, nu are vile, e o femeie modestă. Partidul și-a asumat candidatura și cheltuielile financiare. Nu sunt niște cheltuieli financiare care depășesc imaginația.
Nu poți să eviți parlamentul când faci bugetul de stat. Nu și-a permis nimeni, nici când ești guvern interimar
Dl Gabriel Oprea nu este membru PSD și cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi membru PSD.
UPDATE 18:23 Cătălin Rădulescu „Mitralieră” nu se mai ocupă de relația cu sindicatele, în locul său fiind desemnat Marius Budai, fost ministru al Muncii.
UPDATE - Niculae Bădălău s-a retras din conducerea centrală interimară a PSD. Funcția de vicepreședinte va fi preluată de finul său, Marian Mina, președinte al Consiliului Județean Giurgiu.
Mișcarea este de natură a-l cruța pe Bădălău de sancțiuni mai severe. El a ajuns în echipa de șefi interimari de la centru pentru că organizația sa a obținut un scor bun la prezidențiale. Locul lui Bădălău a fost luat, însă, de finul său, Marian Mina, președinte al CJ Giurgiu, iar el a rămas șef al organizației Giurgiu. Un fel de rotație a cadrelor. Bădălău n-a pierdut, astfel, nimic și a scăpat și nesancționat, locul în șefia colectivă de la centru era valabil până la sfârșitul lunii februarie, când se va organiza congres de alegeri iar controlul a fost, oricum, menținut în familie. Mult mai drastică ar fi fost suspendarea sa, dacă nu excluderea. Suspendarea ar fi presupus că nu poate candida la alegerile de anul viitor: nici locale și nici parlamentare. Iar de excludere, nici nu încape vorbă. Ceea ce arată că furia internă pentru derapajul său la adresa diasporei a fost tot o mișcare de imagine.
UPDATE - CEx al PSD a stabilit data de 29 februarie, pentru congresul de alegerii a unei noi conduceri după demisia Vioricăi Dăncilă de la șefia PSD în urma înfrângerii sale la prezidențiale cu peste 30 de procente.
UPDATE -Dragoș Benea (Bacău) a plecat din ședință, supărat că Marcel Ciolacu nu a vrut să supună la vot excluderea lui Niculae Bădălău
UPDATE - Niculae Bădălău și-a cerut iar scuze românilor din diaspora pentru ultimele sale afirmații făcute la adresa românilor care au plecat la muncă în străinătate, înainte să intre în ședința de CEx.
”Aș începe din nou să îmi cer scuze tuturor românilor plecați în străinătate la muncă, să îmi cer scuze familiilor lor. Regret contextul și formularea total nefericite. Este clar că eu nu gândesc așa și foarte mulți oameni știu lucrul asta. Eu îi prețuiesc și îi respect pe absolut toți românii, indiferent unde sunt”, a declarat Niculae Bădălău, miercuri, înaintea Comitetului Executiv al PSD de la sediul din Kiseleff la care i s-a cerut sancționarea pentru derapajele la adresa diasporei.
El a spus că va accepta decizia colegilor, indiferent care va fi aceasta.
„Asta am avut să vă spun și încă o dată îmi cer scuze. Respect decizia colegilor din CEx și o voi accepta”, a conchis Bădălău.
Este pentru prima oară când, în PSD, declarații de tipul celor făcute de liderul de la Giurgiu, Niculae Bădălău sunt taxate de membri ai PSD și chiar de organizații, cum e cea de la Brașov, care a cerut suspendarea sa timp de un an sau chiar excluderea sa din partid. Chiar și o eventuală suspendare a sa timp de un an l-ar scoate pe Bădălău din cărți pentru alegerile care vor avea loc anul viitor.
„România este una singură, suntem un singur popor, indiferent că suntem acasă sau peste hotare. Considerăm ca incalificabile declarațiile făcute de Nicolae Bădălău și nu susținem un astfel de limbaj la adresa cetățenilor români din străinătate. Ne disociem de aceste declarații și suntem convinși că opinia domnului Bădălău este singulară la nivelul PSD. În opinia noastră, toți cetățenii români din Diaspora sunt oameni onești, oameni care muncesc din greu pentru familiile lor. Ei trebuie să fie ajutați și motivați să se întoarcă în țară, însă prin măsuri concrete, nu prin declarații defăimătoare”, transmite PSD Brașov după ce Bădălău a spus vineri, într-o conferință de presă, că este „o nebunie” să se mărească numărul parlamentarilor de diasporă, pentru că în străinătate sunt stabiliți cu domiciliul cel mult 700.000 de români, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”.
Potrivit PSD Brașov, exprimarea „fetițele alea” ar trebui mai degrabă „să ne îngrijoreze prin prisma fenomenului traficului de persoane, fenomen agravant”, care trebui combătut cu fermitate de autoritățile statului.
"PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate", se mai arată în comunicatul PSD Braşov.
„Fetițele alea” sunt victime care au nevoie de ajutor, „nu de declarații defăimătoare”, arată PSD Brașov.
„Îi transmitem domnului Bădălău că în străinătate trăiesc și muncesc tineri, antreprenori, cercetători, medici și profesori, oameni care își construiesc vieți noi în țările adoptive. PSD nu se va putea reforma cu adevărat atâta timp cât astfel de derapaje sunt acceptate. Poziția noastră este naturală, mai ales că mâine sărbătorim Ziua Națională, prilej de reflecție și de celebrare a unității poporului român”, se mai arată în comunicat.
„PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate”, spune liderul PSD Braşov Dragoș Benea, care a cerut „un an de penitență” pentru Bădălău.
De asemenea, mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația lui Bădălău. Printre ei Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, chiar și Viorica Dăncilă care i-ar fi sugerat lui Bădălău să-și ceară scuze, ceea ce el a și făcut la scurt timp.
Pe lângă o eventuală sancționare a lui Niculae Bădălău, în ședința CEx ar putea fi cerută și schimbarea președintelui PSD Cluj, Liviu Alexa, pentru derapajele acestuia în luările de poziție pe care le-a avut de când a preluat organizația.
***
Liderii PSD se reunesc miercuri, de la ora 15, în prima ședință sub conducerea interimară a cuplului Ciolacu-Stănescu. Conform unor surse din partid urmează să fie luate mai multe decizii care vor duce la schimbarea unor nume din conducerea PSD.
Primele victime vor fi Codrin Ștefănescu și deputatul Cătălin Rădulescu. De asemenea, este posibil ca Niculae Bădălău să fie scos din conducerea interimară a partidului.
În partid se vorbește despre necesitatea constituirii unui grup care să se ocupe de relația cu diaspora, dar și de relația PSD cu socialiștii europeni, precum și cu alți lideri din afara țării.
În ședința CEX se va discuta despre constituirea unui astfel de grup de lucru din care să facă parte deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, fostul ministru Victor Negrescu, fostul europarlamentar Victor Boștinarul și europarlamentarul Dan Nica.
La capitolul sancțiuni, vor fi scoși de pe funcții Codrin Ștefănescu, care este secretar general adjunct și Cătălin Rădulescu, care se ocupă de relația cu sindicatele.
Practic sunt trași pe linie moartă cei despre care noua conducere a partidului consideră că au adus prejudicii de imagine PSD și că au afecatat scorul pe care partidul l-a obținut.
În cadrul ședinței, social democrații vor discuta și despre situația organizației PSD Cluj, unde este posibilă înlocuirea președintelui Liviu Alexa din cauza ieșirilor controversate pe care acesta le-a avut în spațiul public.
Conform unor surse din partid, la ședința va participa și fostul președinte Viorica Dăncilă și va fi demarat un proces de predare-primire de la vechea conducere la actuala conducere interimară.
În cadrul ședinței urmează să fie discutate și chestiuni organizatorice, alegeri în filiale, dar și pregătirea Congresului PSD care ar urma să se desfăşoare în luna februarie a anului viitor.
De asemenea, ar urma să fie discutată și situația datoriilor uriașe pe care PSD le-ar avea în urma campaniei prezidențiale. Mihai Fifor și Eugen Teodorovici au primit invitații din partea președintelui interimar Marcel Ciolacu pentru a da socoteală cu privire la cheltuielile făcute în campanie.