Pe aceeași temă
Mircea Badea l-a insultat pe scriitorul Florin Toma pe 1 februarie 2016 în emisiunea sa ”În gura presei", motiv pentru care scriitorul l-a dat în judecată. "Morsa incompetentă”, ”burdihan mare”, ”operă de trei parale, la propriu”, ”ochii înecați în osânză”, ”Toma slutu' și urâtul / Toma grosu și-arțăgosu”, ”îl sterge la fund cu limba de matase”, ”când scrii harnelile alea”, ”netalentat și prost” - sunt doar câteva din epitatele folosite de Badea. Alte aprecieri au vizat denigrarea operei lui Florin Toma, calitatea sa de scriitor, fiind exprimate inclusiv gesturi cu conotatie sexuala, scrie ziare.com.
"Adevaratul scop al emisiunii a fost de denigrare, de efectuare a unui atac la persoana si lezarea imaginii", s-a plans scriitorul. Cererea lui Florin Toma adresata postului Antena 3 de a primi scuze si de a beneficia de un drept la replica a fost respinsa.
Mircea Badea si Antena 3 s-au aparat in instanta si au sustinut ca "In gura presei" este o emisiune de tip pamflet. Instanta a respins aceste afirmatii. "Instanta, in pofida apararilor formulate de catre parati, constata ca din probatoriul administrat in cauza rezulta existenta unei faptei ilicite, constand in formularea unor afirmatii care au depasit nivelul unui simplu pamflet", arata Judecatoria Sectorului 1.
Pornind de la definiția pamfletului, instanța a apreciat ca afirmatiile lui Badea au depasit sfera pamfletului, ca specie literara cu caracter satiric pentru că nu s-a restrâns la criticarea trăsăturilor de caracter ci s-a referit inclusiv la aspectul său fizic, situație de natură a-i imprima ”o stare de inferioritate acestuia in raport cu alte persoane".
Magistratii arata ca Mircea Badea, in calitatea sa de realizator TV, trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale oricarei persoane, printre care si dreptul lui Florin Toma la imagine, respectarea demnitatii si onoarei acestuia, "iar afirmatiile au fost facute in mod deliberat, deci cu intentie".
Potrivit motivarii, instanta a apreciat ca in acest caz este indeplinita si cerinta existentei prejudiciului moral - constand in lezarea imaginii ori a onoarei unei persoane. Instanta a explicat prejudiciile morale. Postul TV este parte in acest dosar, deoarece afirmatiile au fost facute in cadrul emisiunii pe platforma Antena 3 in timpul in care Mircea Badea isi desfasura atributiile sale de serviciu.
"Instanta urmeaza sa admita cererea reclamantului si sa ii oblige in solidar in baza art. 1382 Cod Civil - Cei care raspund pentru o fapta prejudiciabila sunt tinuti solidar la reparatie fata de cel prejudiciat - la plata sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale", arata Judecatoria Sectorului 1.