Pe aceeași temă
Perspectivele economice din zona euro nu se ridica la nivelul asteptarilor initiale, atrage atentia Fondul Monetar International (FMI), iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa mentina in functiune tiparnita de bani mai mult decat era planificat.
In martie, Banca Centrala Europeana a lansat un plan-mamut intr-o incercare radicala de a salva economiile tarilor supra-indatorate.
Mai exact, BCE a pregatit un plan de 1.080 de miliarde de euro, fiind vorba de transe de 60 de miliarde de euro lunar, pana in septembrie 2016. Programul BCE prevede achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in zona monedei unice.
Masura, considerata radicala, este justificata de obiectivul Bancii Centrale de mentinere a stabilitatii preturilor de consum.
Acum, insa, planul initial nu pare sa dea rezultate in intervalul de timp fixat. Fondul Monetar International a recomandat Bancii Centrale Europene sa tina in functiune presa de bani si dupa termenul impus initial – septembrie 2016, in conditiile in care cresterea pe termen mediu va fi mai scazuta decat era anticipata.
"Este important ca BCE sa intentioneze sa ramana pe cursul stabilit pana in septembrie 2016 iar asta, credem noi, va fi necesar", a aratat Mahmood Pradhan, vice- director al departamentului european din cadrul FMI, referindu-se la relaxarea cantitativa, potrivit Reuters, preluata de HotNews.
In raportul sau asupra zonei euro, FMI a aratat ca blocul monedei unice se intareste datorita preturilor scazute la titei si a actiunii bancii centrale, insa perspectivele pe termen mediu vorbesc de o potentiala crestere medie de doar 1%.