Pe aceeași temă
Banca Națională a Elveției este pregatită să intervină pe piața valutară pentru a relaxa politica monetară. Decizia vine după ce francul elvețian a înregistrat o creștere record pe 15 ianuarie 2015, în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la plafonul minim de schimb valutar, considerând existența acestuia nejustificată. “Renunțarea la pragul minim înseamnă o înăsprire a politicii monetare. Acceptăm asta, dar numai până la un punct. Suntem pregătiți fundamental să intervenim pe piața valutară”, a declarat vicepreședintele Elveției, conform Hotnews.
Vicepreședintele Elvieției, Jean-Pierre Danthine a declarat că va dura o perioadă de timp până ce se vor echilibra piețele valutare, dar Banca Națională a Elveției nu urmărește doar rata de schimb a euro, ci și a dolarului.
CITIȚI ȘI: Polonia pregateste masuri in criza francului elvetian
În ceea ce privește alegerea unei noi strategii valutare, Danthine a precizat că Elveția nu poate urma calea Danemarcei, unde coroana are un curs fix față de euro, arătându-se mai degrabă interesați de sistemul din Singapore. Acolo moneda națională se aprecieză sau se deprecieză față de monedele principalilor parteneri comerciali într-o bandă de tranzacționare neprecizată.
Francul elvețian a înregistrat o creștere record pe 15 ianuarie 2015, de la 3,74 lei la 4,74 lei, în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la plafonul minim de schimb valutar, considerând existența acestuia nejustificată.