Pe aceeași temă
Este a treia minuta a unei sedinte de politica monetara publicata de catre BNR, dupa ce a sedintelor din 30 septembrie si 4 noiembrie 2016.
Potrivit minutei, discutiile au vizat pricipalele evolutii macroeconomice, fiscale si monetare din aceasta perioada.
In privinta situatiei macroeconomice, membrii consiliului de administratie anticipeaza o atenuare a cresterii economice in 2017.
"Membrii Consiliului au aratat ca noua proiectie pe termen scurt indica o usoara accelerare a cresterii in termeni trimestriali a PIB in trimestrul IV 2016, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, urmata de o oarecare incetinire, implicand, in conditiile unei decelerari mai pronuntate decat cea anticipata a cresterii economice in trimestrul III 2016, o expansiune relativ mai lenta a gap-ului pozitiv al PIB si a presiunilor sale inflationiste pe orizontul scurt de timp", arata minuta, conform ziare.com.
Prima estimare oficiala privind evolutia produsului intern brut (PIB) din trimestrul al patrulea 2016 va fi publicata de catre Institutul National de Statistica (INS) la jumatatea lunii februarie.
Vineri, INS a revizuit in usoara scadere estimarile publicate la inceputul lunii decembrie privind cresterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul a treilea al anului 2016, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, atat pe serie bruta, cat si ajustata la influenta factorilor sezonieri.
Datele prezentate vineri arata un avans de doar 4,3%, pe serie bruta, fata de trimestrul al treilea din 2015, comparativ cu 4,4% in prima estimare, si de 4,5% pe serie ajustata la factorii sezonieri, fata de 4,6% in estimarea precedenta. Avansul la noua luni a fost revizuit in scadere la 4,8%, de la 4,9%.
Membrii boardulul BNR au detectat si cateva semnale pozitive pentru ultimul trimestru al anului trecut.
"S-a remarcat ca evolutiile recente ale indicatorilor cu frecventa ridicata, incluzand-o pe cea a deficitului bugetului general consolidat, sugereaza contributii importante la cresterea economica din trimestrul IV atat din partea cererii de consum, cat si din partea investitiilor", precizeaza minuta.
Totusi, membrii conducerii BNR sunt ingrijorati de perspectiva cresterii economice din urmatoarea perioada.
"S-a apreciat ca riscurile la adresa perspectivei inflatiei ar putea fi amplificate pe termen mediu de eventuala trenare in continuare a realizarii investitiilor publice si a reformelor structurale, de natura sa afecteze potentialul de crestere a economiei romanesti, si sa conduca, in asociere cu stimularea prioritara a consumului, la o mai ampla deschidere in perspectiva a gap-ului pozitiv al PIB, dar si a deficitului de cont curent", a mentionat minuta publicata vineri.
In privinta politicii fiscale, membrii board-ului BNR au, deocamdata, mari necunoscute, dar spera ca deficitul bugetar va fi mentinut la limita de 3% din PIB.
"S-a apreciat unanim ca perspectiva politicii fiscale si a celei de venituri ramane incerta pana la cunoasterea caracteristicilor executiei bugetare aferente anului 2016, dar mai ales a constructiei bugetului public pentru anul 2017, care sa jaloneze conduita viitoare a acestor politici; unii membri ai Consiliului au reiterat in acest context cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere si angajamentele Romaniei privind respectarea lor, precum si alte prevederi legale interne, considerate reale constrangeri la adresa unei mai accentuate relaxari a politicii fiscale", arata documentul publicat de BNR.
In urma cu o saptamana, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, saluta angajamentul luat de actualul guvern de a mentine deficitul bugetar la un nivel de maximum 3% din PIB, dar anunta ca, in cazul in care plafonul e depasit, are pregatite masuri suplimentare.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, in 6 ianuarie, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, nivel minim istoric, si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta la 10% si pentru pasivele in lei la 8%.
La sedinta Consiliului de Administratie al BNR au participat doar opt membri, dupa arestarea lui Bogdan Olteanu, in iunie 2016, acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta si luare de mita.
In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara de saptamana trecuta, BNR a reiterat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Minuta publicata vineri arata ca deciziile de politica monetara au fost luat in unanimitate in sedinta din 6 ianuarie.
Analistii se asteptau ca banca centrala sa pastreze neschimbate instrumentele de politica monetara la prima sedinta din acest an.
Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.
Cei mai multi analisti se asteapta ca dobanda de politica monetara sa fie majorata din nou, la 2%, cel mai devreme la finalul acestui an.