Bancile sunt pregatite pentru "leul greu"

Fara Autor | 10.03.2005

Pe aceeași temă

Incepand cu 1 iulie 2005, moneda nationala va suferi o denominare, in urma careia va pierde patru zerouri. De la 1 martie, preturile produselor si serviciilor sunt deja afisate atat in vechea moneda, cat si in leul nou.
In scopul de a oferi o imagine a ceea ce inseamna introducerea leului nou atat pentru populatie, cat si pentru sistemul bancar, revista 22 a initiat o ancheta printre reprezentantii principalelor banci din Romania, care au raspuns urmatoarelor intrebari:
1. Din punct de vedere economic, este acesta cel mai prielnic moment pentru denominarea monedei nationale?
2. Cum credeti ca va primi populatia introducerea "leului greu"?
3. Sunt bancile pregatite pentru denominare?
4. Cine plateste costurile denominarii monedei nationale?


MUGUR STET, purtator de cuvant al BNR
Un proces lin, desfasurat in mod natural

1. Alegerea momentului denominarii monedei nationale a tinut cont in primul rand de revenirea la normalitate in ceea ce priveste evolutia parametrilor macroeconomici. Daca ne uitam la istoria ultimilor ani, observam ca, incepand din anul 2000, Romania a intrat intr-un "cerc virtuos".
Am avut un proces de dezinflatie consistent si sustinut, care ne ofera premizele atingerii tintei de inflatie de 7% in acest an. In acelasi timp, am avut o crestere economica durabila si de durata, de valori relativ mari, care contribuie la reducerea decalajului fata de zona Uniunii Europene. Este adevarat ca denominarea putea fi facuta si mai devreme, acum un an sau doi. Dar, in contextul in care in 2007 vom deveni membri ai Uniunii Europene, acest proces nu mai putea fi amanat.
2. Denominarea monedei nationale si introducerea leului nou vor contribui semnificativ la revenirea la normalitate a societatii romanesti. Din punct de vedere al populatiei, sunt convins ca acest proces va fi unul lin si care se va desfasura in mod natural. Noile insemne monetare vor ajunge in portofelele persoanelor fizice, asa cum am mai spus, in mod natural. Leul nou va intra in viata de zi cu zi prin intermediul bancilor comerciale, Banca Nationala fiind pregatita sa distribuie acestora intreaga cantitate pe care ele o vor solicita, fara nici un fel de restrictie. Astfel, in perioada de circulatie duala, treptat, in mod natural, se va realiza retragerea din circulatie a vechilor insemne monetare. Trebuie spus faptul ca pana la 1 iulie 2005 productia de bancnote si monede din noua emisiune monetara va reprezenta aproximativ 30% din echivalentul numerarului aflat in circulatie. Acest volum este mai mult decat suficient, daca avem in vedere faptul ca, in mod natural, in casieriile bancilor comerciale se afla aproximativ 5-6% din numerarul aflat in circulatie, iar in perioade de varf (sarbatorile de Pasti, Craciun etc.) acesta este sub 10%. 3. Sistemul bancar romanesc a intreprins toate demersurile necesare pentru punerea in practica a procesului denominarii monedei nationale. Leul nou va intra in viata noastra de zi cu zi fara probleme. De altfel, discutam despre aplicarea unei legi, iar actorii pietei bancare stiu si sunt constienti ca atunci cand este vorba despre lege, totul trebuie facut ca la carte.
4. Daca discutam despre costurile acestui proces, trebuie sa vorbim despre costuri relative pe de o parte, si despre castiguri importante de imagine, in special de imagine externa, iar pe de alta parte sa vorbim despre costurile legate direct de producerea noilor insemne monetare. In acest caz s-a omis faptul ca, daca nu se facea denominarea, Banca Nationala avea obligatia de a tipari in continuare bancnote din vechea emisiune pentru asigurarea unei circulatii optime a numerarului. Si atunci imi pun intrebarea: despre ce costuri vorbim? Pentru ca marea parte a costurilor legate de productia noii emisiuni de moneda s-ar fi regasit in continuarea imprimarii vechii emisiuni.
Pe de alta parte, vrem sa intram in acest club select numit Uniunea Europeana. Era normal ca moneda nationala, leul, sa capete o alta infatisare. Aceasta noua infatisare a leului aduce un insemnat castig de imagine, inclusiv pentru oamenii de afaceri straini, potentiali investitori in economia romaneasca. Acest castig de imagine externa este in mod cert mult mai mare decat costurile relative ale denominarii.

STEVEN VAN GRONINGEN, presedintele Raiffeisen Bank
In sistemul bancar este nevoie de pregatiri si investitii foarte importante

Cred ca decizia Bancii Nationale privind "leul greu" este foarte buna pentru Romania, care castiga astfel credibilitate in fata investitorilor si confirma faza de stabilitate economica in care am intrat. Din punctul de vedere al bancilor sau al oricarei companii, denominarea leului va insemna simplificarea activitatii, a inregistrarilor contabile, a operatiunilor, lucru care va duce la reducerea costurilor si la cresterea eficientei. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca in sistemul bancar este nevoie de pregatiri si investitii foarte importante.

RADU GRATIAN GHETEA, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor
Cred ca ne vom obisnui repede cu noua moneda

1. Momentul ales pentru procesul de denominare este unul optim. Ratiunile acestei masuri au fost explicate de catre guvernatorul BNR, d-l Mugur Isarescu, si ele tin in principal de simplificarea tuturor operatiunilor, fie ele bancare, pe piata de capital sau plati cu numerar la piata sau in magazine. Cu denominarea totul se simplifica: oamenii nu vor mai avea batai de cap cu calcule in sume cu 7 sau 10 cifre, monedele vor avea o reala putere de circulatie, iar bancilor si firmelor li se usureaza activitatea. In ceea ce priveste apropierea de trecerea la euro, BNR a afirmat ca aceasta operatiune nu va avea loc mai devreme de anul 2010-2012. Asadar, avem ani buni inainte in care vom folosi un leu nou, mai puternic din punct de vedere nominal. Comerciantii vor putea sa foloseasca asa-numitele preturi promotionale de 0,99 lei si vor avea si moneda de 1 ban pentru a da rest. 2. Avand in vedere eforturile care se fac la nivelul BNR, al bancilor comerciale si al mass-media, am incredere ca mesajele vor fi transmise profesionist catre populatie, astfel incat lumea sa inteleaga acest proces si sa simta ca lucrurile se vor simplifica. Ceea ce s-a mai spus este ca avem de-a face doar cu o taiere a celor 4 zerouri din coada preturilor. Nu este vorba de o preschimbare a banilor, nu este vorba de o reforma monetara in intelesul negativ practicat in perioada 1948-1952. Leu vechi si cel nou vor circula in paralel pana la finalul lui 2006, iar oamenii trebuie sa stie ca vor putea utiliza bancnotele vechi fara nici o problema. Personal, cred ca ne vom obisnui repede cu noua moneda, avand in vedere ca deja a inceput campania de afisare dubla a preturilor.
3. Bancile se pregatesc continuu pentru denominare. La nivelul Asociatiei Romane a Bancilor avem un comitet care se ocupa de problema denominarii. BNR a infiintat doua astfel de comitete in care bancile se consulta reciproc, atat la nivel tehnic, cat si in ceea ce priveste comunicarea despre denominare. Din punct de vedere tehnic, chestiunea nu este simpla. Bancile lucreaza la reglarea sistemelor informatice care sa permita translatarea conturilor existente si a istoricului acestora in conturi noi care se opereaza in leul nou. Procesul nu e simplu, deoarece bancile se bazeaza pe aplicatii IT care sunt fie dezvoltate intern, fie achizitionate de la furnizorii de aplicatii bancare, iar aceste platforme trebuie acum schimbate. Nu in ultimul rand, toate schimbarile si noile plati vor trebui testate inainte ca sistemul sa fie perfect operational pe leul nou. Termenul convenit cu BNR este mijlocul lunii iunie, cand bancile comerciale trebuie sa poata sa opereze si sa prezinte situatii in moneda noua.
4. In sens larg, costurile sunt suportate, bineinteles, de intreaga societate. In sens restrans, costurile vor fi suportate in primul rand de bancile comerciale.

CORNEL COJOCARU, directorului Departamentului de Comunicare al BCR
Reinvatam sa socotim in bani, si nu in milioane

1. Categoric este un moment prielnic pentru denominarea monedei nationale pentru ca, asa cum arata toti specialistii, inflatia se va mentine sub 10% pentru al doilea an consecutiv, iar BNR da chiar asigurari ca vom respecta tinta de inflatie de 7%. Acestea sunt conditii favorabile denominarii. Practic, vom intra in raza de actiune a unei monede normale; trebuie sa tinem cont de faptul ca, pana la denominare, cea mai mare bancnota a noastra, respectiv de 1 milion de lei, nu reprezinta decat ceva mai mult de 25 de euro, ceea ce este anormal. Probabil ca urmatorul pas ar fi fost sa scoatem o bancnota de 5 milioane de lei, cu costurile aferente.
2. Asa cum vedem din foarte multe demersuri jurnalistice, mai ales dupa 1 martie, populatia a primit bine asa-numitul "leu greu", leul nou. Este o primire asteptata, pentru ca introducerea leului nou, in sine, nu are efecte inflationiste. Si, din acest punct de vedere, totul va fi mai simplu: operatiunile bancare, contabilitatea etc. Pentru romanul obisnuit, in sfarsit banul va avea valoare. Vom primi rest un ban, o paine va fi de 45, 50 de bani etc.
3. Bancile sunt pregatite pentru introducerea "leului greu", s-au pus la punct aproape toate detaliile in legatura denominarea, inclusiv pe partea de informatica. De altfel, la aceasta ora, bancile s-au conformat reglementarilor privind afisarea preturilor - vorbim de tarife, comisioane, curs valutar -, atat in lei vechi, cat si in lei noi, pentru ca populatia sa se obisnuiasca cu noua moneda. Cred ca este foarte important ca oamenii sa retina un fapt: nu trebuie sa dam buluc sa schimbam leii vechi pe leii noi - mai ales ca aceasta preschimbare nici nu va fi posibila la banci -, pentru ca puterea circulatorie a leului vechi ramane si vor putea sa faca plati si sa primeasca rest sau salariu si in lei vechi, si in lei noi. De altfel, este relativ simplu sa facem conversia: taiem 4 zerouri sau, dimpotriva, daca e vorba sa primim lei vechi, adaugam 4 zerouri. Repet, bancile sunt pregatite, inclusiv asumandu-si costurile necesare, care variaza evident de la banca la banca. 4. Referitor la costurile denominarii, in orice caz acestea nu vor fi platite de catre cetatean. BNR a afirmat ca acestea sunt ceva mai mici decat ar fi fost costurile costurile implicate de pastrarea in circulatie a leului vechi, cu foarte multe zerouri. Aceasta operatiune a fost efectuata in multe tari. Din experienta acumulata, in Polonia sau, din acest an, si in Turcia, cel mai dificil - si de aceea exista si o perioada lunga in care are loc denominarea -, va fi sa ne obisnuim cu noua moneda, cu leul nou, cu taierea celor 4 zerouri.

Ancheta realizata de Razvan Braileanu
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22