Barbatul care ar fi pregatit un atentat in Targu Secuiesc, arestat pentru 30 de zile

Iulian Popescu | 01.12.2015

Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Beke Istvan Attila a fost arestat preventiv. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

 

UPDATE: Mișcarea de tineret 64 de comitate (HVIM) a transmis un comunicat în care neagă acuzația autorităților române potrivit cărora aceasta ar ar fi organizat detonarea unei bombe la Târgu Secuiesc.

 

HVIM, care se descrie ca "radicali naționaliști", a mai declarat că organizația sa din Ținutul Secuiesc a fost expusă la "hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete" pe parcursul zilei trecute (1 Decembrie), notează MTI, citată de Agerpres.

 

Comunicatul de presă emis de serviciul român de informații SRI este "plin de minciuni", mai spune organizația, deoarece autoritățile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI".

 

În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere", mai afirmă HVIM.

 

Acţiunea DIICOT ar fi avut loc în urma urmăririi unor discuţii telefonice, arata Adevarul. Membrii grupării discutau despre modul în care ar putea echipa suplimentar un teren amenajat pentru airsoft de care dispuneau. S-a discutat şi despre o grenadă airsoft, utilizată în acest joc. Autorii articolului postat pe szentkoronaradio.com susţin că nu doar că nu putea fi vorba despre o grenadă adevărată, dar că cei care deţin acel teren pentru airsoft nu aveau mijloace materiale pentru a procura nici măcar grenada airsoft despre care vorbeau la telefon.

 

Ni se aduc acuzaţii pentru nişte artificii de jucărie“, s-au plâns extremiştii maghiari implicaţi în incidentele care au avut loc la Târgu Secuiesc de Ziua Naţională a României.  

 

Potrivit DIICOT,  în urma percheziţiilor ce au fost făcute în acest caz şi la un poligon de antrenament airsoft de lângă Covasna au fost găsite materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere. Mai exact, au fost descoperite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere.  

 

Airsoft este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice şi tactici militare reale. La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca muniţie, având o masă între 20 de grame şi 43 de grame.   

 

UPDATE: Bărbatul care ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc, în timpul manifestațiilor de sărbătorire a zilei de 1 Decembrie, este președintele filialei locale a grupării extremiste 'Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate' – HVIM din Ungaria și era sub monitorizarea SRI.

 

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marți, că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenția SRI, iar viața cetățenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

 

Beke Istvan Attila, presupusul atentator, este președintele filialei Târgu Secuiesc a ceea ce propcurorii numesc „structura naționalist-extremist HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului Ținut Secuiesc”.

 

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat, marți, că Beke era de mai mult timp în atenția SRI, și nu a fost pusă în pericol viața nimănui, nicio clipă. "Există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave dacă ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, însă nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns să fie plantat acolo în mulțime. (...) A fost tot timpul în atenția noastră. Nu a fost pusă în pericol nicio secundă integritatea sau viața cetățenilor români", a spus Ovidiu Marincea, citat de Agerpres.

 

***

 

"La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (...) și nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea și combaterea terorismului, se arată în comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

 

Beke și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

 

"Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații", se arată în comunicat.

 

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

 

Potrivitunor surse Agerpres, la perchezițiile efectuate de către autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

 

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele respective.

 

CITEȘTE ȘI: Membru al unei miscarii extremiste maghiare, retinut de DIICOT pentru intentii teroriste

 

Cum s-a format Mişcarea de Tineret 64 de Comitate

 

Bazele formaţiunii Mişcarea de Tineret 64 de Comitate au fost puse de  Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“, arata Adevarul.

 

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea. 

 

În statutul depus la instanţă, iniţiatorii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate din România au afirmat, potrivit Rise Project, că asociaţia urmează să de ocupe de mai multe activităţi: „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.  

 

Extremiştii maghiari au încercat, de-a lungul anilor, să recruteze noi membri şi pe teritoriul României. „Noi nu luptăm doar în spaţiul virtual, steagul libertăţii noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acţiunii“ - aceasta era chemarea lansată de maghiarii care militau pentru refacerea Ungariei Mari.   

 

În urma acţiunilor desfăşurate pe teritoriul ţării noastre, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.   

 

Oamenii-problemă ai organizaţiei, pe lista SRI

 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a alcătuit o listă a extremiştilor maghiari, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care reprezentau un pericol pentru siguranţa naţională. Printre aceştia se numără Toroczkai Laszlo, Zagyva Gyorgy Gyula, dar şi Csibi Barna, cel care a devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Potrivit Rise Project, membrii mişcării au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria. Asta, în ciuda faptului că reprezentanţii organizaţiei îşi susţin ferm independenţa politică.  


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22