Barna: Condiția unei vize de flotant vechi de minim 60 de zile pentru a vota îi afectează pe tineri

Laurentiu Gheorghe | 01.02.2020

Liderul USR, Dan Barna, a declarat la B1 TV, că cei mai afectați de condiția impusă de PNL ca alegătorii la locale să aibă viză de flotant făcută cu cel puțin 60 de zile înainte sunt tinerii.

Pe aceeași temă

„Faptul că s-a pus acest prag care a rămas la 60 de zile nu face decât să îngrădească dreptul tinerilor la vot. Este o realitate pe care PNL și-a asumat-o. I-am spus și premierului Orban că este o împiedicare a dreptului la vot pentru populația dinamică și activă care lucrează în zone de mobilitate”, a spus Dan Barna.

El a argumentat că tinerii sunt puși în situația de a avea nevoie de viză de flotant valabilă, iar mulți dintre ei nu-și vor pune problema să aibă documentele în regulă cu o perioadă atât de mare înainte de scrutin.

„Când se activează tinerii politic? Cu două-trei săptămâni înainte de alegeri. Nimeni nu-și pune problema că vor fi alegeri peste trei luni, ia să mă uit dacă nu mi-a expirat viza de flotant. Două luni de zile e mult, nu face decât să împiedice dreptul de vot al unor tineri”, a conchis liderul USR.

Context: Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care îşi angajează răspunderea. Principalele amendamente vizează perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant – 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor, potrivit News.ro.

În forma inițială a legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, termenul fixat era de 90 de zile, dar a fost redus apoi. Motivația invocată este stoparea situațiilor în care primari în funcție, îndeosebi din mediul rural, dau vize de flotant unui număr mare de persoane cu puțină vreme înainte de alegeri, persoane care votează apoi în favoarea lor.

USR-PLUS s-a opus instituirii acestui prag. „O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul «turismului electoral» în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, arăta Alianța USR PLUS într-un comunicat dat publicității pe 28 ianuarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22