Pe aceeași temă
Barna a spus că a analizat împreună cu președintele Iohannis scenariile posibile în cazul în care o moțiune de cenzură ar trece în Parlament.
„În situatia in care motiunea trece, se poate vorbi fie de un guvern interimar, fie de un nou guvern. USR a transmis si presedintelui ca alegerile anticipate dupa prezidentiale sunt o necesitate, pentru ca orice guvern care nu e PSD nu poate functiona eficient cu aceasta majoritate parlamentara.
Am precizat ca sustinem in Parlament orice varianta de guvern non-PSD, primari in doua tururi si ca OUG 114 sa fie corectata, respinsa, vedem care e cea mai buna varianta, pentru ca in momentul de fata alungam pur si simplu companiile din tara", a spus Barna.
Întrebat de riscul ca electoratul USR să fie nemulțumit de faptul că refuză să-și asume răspunderea guvernării, Dan Barna a explicat motivele care stau la baza acestei decizii.
„Noi suntem foarte consecventi pe mesaj. Am spus de 6 luni, de un an, că varianta corecta si morala sunt alegerile anticipate. USR isi va asuma guvernarea cand vom avea alegeri si o validare a electoratului pentru o noua componenta a Parlamentului.
Este total nerealist sa credem ca un guvern poate sa funcționeze altfel cu aceasta majoritate parlamentară. Nu poti sa faci lucruri semnificative pentru Romania cu oamenii pe care Liviu Dragnea i-a uitat prin Parlament", a explicat liderul USR.
De asemenea, Barna a negat disensiuni majore cu PNL în urma divergenței de păreri manifestate în ultima săptămână iar declarațiile la cald nu au relevanță:
„In momente importante, critice - motiunea de cenzura, candidatura pentru presedintia Camerei - am aratat ca USR are maturitatea, intelepciunea si forta politica sa luam deciziile necesare", a spus Barna.
De asemenea, Dan Barna dorește și includerea inițiativei Fără penali în funcții publice să fie luată în calcul la modificarea Constituției: „În egală măsură am precizat foarte clar – şi preşedintele a fost de acord – că iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături, este în momentul de faţă în Parlament pentru vot, a trecut de Curtea Constituţională – deci este o iniţiativă legitimă şi legală. Şi morală, evident, pentru că de-acolo a pornit tot acest demers”, a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că implementarea iniţiativei „Fără penali”, prin completarea art. 37 din Constituţie, ar reprezenta „un element de igienă morală pentru societatea românească”.