Barna: USR nu va intra la guvernare decât în urma alegerilor parlamentare, anticipate sau la termen

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2019

Liderul USR, Dan Barna, a spus după consultările de la Palatul Cotroceni că partidul său nu va intra la guvernare în ipoteza că Guvernul Dăncilă va fi înlăturat prin moțiune de cenzură.

Pe aceeași temă

Barna a spus că a analizat împreună cu președintele Iohannis scenariile posibile în cazul în care o moțiune de cenzură ar trece în Parlament.

„În situatia in care motiunea trece, se poate vorbi fie de un guvern interimar, fie de un nou guvern. USR a transmis si presedintelui ca alegerile anticipate dupa prezidentiale sunt o necesitate, pentru ca orice guvern care nu e PSD nu poate functiona eficient cu aceasta majoritate parlamentara.

Am precizat ca sustinem in Parlament orice varianta de guvern non-PSD, primari in doua tururi si ca OUG 114 sa fie corectata, respinsa, vedem care e cea mai buna varianta, pentru ca in momentul de fata alungam pur si simplu companiile din tara", a spus Barna.

Întrebat de riscul ca electoratul USR să fie nemulțumit de faptul că refuză să-și asume răspunderea guvernării, Dan Barna a explicat motivele care stau la baza acestei decizii.

„Noi suntem foarte consecventi pe mesaj. Am spus de 6 luni, de un an, că varianta corecta si morala sunt alegerile anticipate. USR isi va asuma guvernarea cand vom avea alegeri si o validare a electoratului pentru o noua componenta a Parlamentului.

Este total nerealist sa credem ca un guvern poate sa funcționeze altfel cu aceasta majoritate parlamentară. Nu poti sa faci lucruri semnificative pentru Romania cu oamenii pe care Liviu Dragnea i-a uitat prin Parlament", a explicat liderul USR.

De asemenea, Barna a negat disensiuni majore cu PNL în urma divergenței de păreri manifestate în ultima săptămână iar declarațiile la cald nu au relevanță:

„In momente importante, critice - motiunea de cenzura, candidatura pentru presedintia Camerei - am aratat ca USR are maturitatea, intelepciunea si forta politica sa luam deciziile necesare", a spus Barna.

De asemenea, Dan Barna dorește și includerea inițiativei Fără penali în funcții publice să fie luată în calcul la modificarea Constituției: „În egală măsură am precizat foarte clar – şi preşedintele a fost de acord – că iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături, este în momentul de faţă în Parlament pentru vot, a trecut de Curtea Constituţională – deci este o iniţiativă legitimă şi legală. Şi morală, evident, pentru că de-acolo a pornit tot acest demers”, a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că implementarea iniţiativei „Fără penali”, prin completarea art. 37 din Constituţie, ar reprezenta „un element de igienă morală pentru societatea românească”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22