Basescu: Am trimis un delegat la Bruxelles care sa dea explicatii de ce raportul MCV trebuie sa aiba doua parti

Fara Autor | 19.07.2012

Pe aceeași temă

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a trimis un delegat la Bruxelles pentru a explica de ce raportul MCV trebuie sa aiba doua parti. Prezent la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social (GDS), Traian Basescu a afirmat ca regreta "distrugerea muncii a opt ani de zile", facuta de guvernul Ponta in doar doua saptamini.



"Dupa ce am vazut amploarea pe care a luat-o presiunea internationala pe Guvernul Romaniei, am discutat la Bruxelles. Am trimis delegat la Bruxelles sa explice de ce raportul trebuie sa aiba doua parti. O parte care sa reflecte ceea ce s-a realizat in cei cinci ani si o parte care era inevitabila asupra evolutiilor din ultimele doua saptamani", a declarat Traian Basescu la GDS.

Acesta a mai spus ca, daca raportul ar fi tinut cont doar de progresele Guvernului intre anii 2007-2012, Olanda ar fi ridicat restrictiile referitoare la intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

"Spre satisfactia mea, partea care era in sarcina Guvernului arata un progres consistent din 2007 si pana astazi. Ceea ce nu inseamna ca procesul de modernizare a Justitiei este incheiat. Dar acea parte ma satisface. Daca ar fi fost numai aceea, Olanda ar ridica obiectile pentru intrare in spatiul Schengen", a explicat presedintele la dezbaterea de la GDS.

Basescu a precizat ca a aparut si partea care "descrie lovitura de stat sau lovitura data institutiilor statului in 3-6 iulie", aratand ca, in acest caz, a fost vorba si despre munca sa, una migaloasa, "enorma nu numai pentru Justitie, pentru credibilizarea tarii" si care s-a intins pe opt ani.

Nu in ultimul rand, presedintele suspendat a spus ca actiunile Comisiei Europene au venit dupa "actiuni nesabuite" si ca, daca se dorea suspendarea sa, ar fi trebuit facuta o Comisie de ancheta, in luna septembrie, pentru a se da macar "aparenta de legalitate si nu de executie sumara".

"Imi pare rau de distrugerea unei munci de opt ani in care am incercat sa cladesc credibilitatea Romaniei. Eu sper ca Uniunea nu va lua niciun fel de masuri. Cu atat mai mult cu cat au dat acest termen pana la sfarsitul anului, o reevaluare a Romaniei din punct de vedere al restabilirii functionarii statului de drept", a completat Traian Basescu.

Antonescu: Ma voi implica direct in campania pentru referendum


"Anunt cat se poate de fara echivoc ca, in zilele urmatoare care au mai ramas pana la referendum, ma voi implica direct si la vedere in aceasta campanie", a afirmat Crin Antonescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, preluata de Mediafax.

Presedintele interimar a spus ca va face apel catre electorat pentru participarea la referendum si pentru "deslusirea interesului pe care acest referendum il reprezinta pentru cetatenii Romaniei".

"Toti cetatenii trebuie sa stie ca au dreptul de a veni sau nu la referendum. Toti trebuie sa stie in ce masura soarta fiecaruia dintre ei se leaga de rezultatul acestui referendum. (...) Anunt deschis si cinstit intentia mea de a participa la campania pentru referendum"
, a intarit Crin Antonescu, potrivit Mediafax.

Presedintele interimar Crin Antonescu a spus, miercuri, ca "Romania nu este si nu va fi izolata", in urma recentului raport MCV, dar si ca tara trebuie sa trimita cat mai repede posibil "o armata de oameni competenti" la Bruxelles.

"Va trebui, cat mai repede posibil, sa pregatim si sa trimitem catre Bruxelles o armata de oameni competenti, de experti autentici, de oameni care sa pregateasca in Romania formule, variante politice pe care sa incerce sa le implementeze.

Asta imi pare problema cea mai importanta a Romaniei, nu doar de a trece din cand in cand examenul de buna purtare, ci de a deveni cu adevarat un actor in Uniunea Europeana, un depozitar si purtator de pozitii politice europene"
, a subliniat presedintele interimar, potrivit ziare.com.

Acesta a sustinut ca Romania trebuie sa rezolve "o problema mai mare" decat cea a raportului Comisiei Europene pe Justitie - mai putina figuratie in Uniunea Europeana.

"Romania, si fara aceste mecanisme, va fi o tara din ce in ce mai europeana, din ce in ce mai conectata la standardele, exigentele si mecanismele europene. Romania nu are doar aceasta tema despre care s-a discutat mult in ultimii cinci ani si despre care discutam si astazi.

Romania are o problema mai mare careia trebuie sa ii dea repede solutii cat mai curand - de a face cat mai putina figuratie in Uniunea Europeana si in institutiile ei"
, a mai afirmat Crin Antonescu potrivit ziare.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22