Pe aceeași temă
In una dintre acestea, fostul deputat prezinta o inregistrare audio in care Basescu vorbeste despre informatii pe care le-ar fi primit din dosare penale, inclusiv despre diverse „aranjamente” care s-ar face.
Intrebat, la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), cine crede ca l-a inregistrat cand vorbea despre dosare, Traian Basescu a raspuns: "Eu am presupus ca Ghita". Fostul sef de stat nu a vrut sa mai faca si alte declaratii.
Fostul pesedinte are acum dubii dupa ce duminica seara, intr-o emsiune la B1 TV” a declarat ca este convins 99% ca a fost inegistrat de Ghita.
"Eu sunt furios pe Ghita pentru ca si-a permis sa ma inregistreze stand cu mine la masa. Da (confirma inregistrarea - n.r.). E editata imprimarea, le-a lipit putin si a dat schimbari de sens consistente. Nu vreau sa discut pentru ca o sa merg la Parchet probabil, Parchetul a declansat o ancheta. Insa faptul ca sta la masa cu mine si ma inregistreaza...", a spus fostul sef al statului.
Intrebat, la B1 TV, daca Sebastian Ghita, personal l-a inregistrat, Basescu a spus: "Eu sunt 99% ca da. (...) Au fost discutii, mai era un ziarist, stateam de vorba si probabil si-a folosit telefonul pe naravurile pe care le are. A fost o discutie libera, eu am discutat mai multe - si de nedreptatea cu fratele meu, si de Ioana cu provocatorii, si de nepot cu provocatori".
Parchetul General a anuntat acum cateva zile ca a fost deschis un dosar penal in urma inregistrarii prezentate in 3 ianuarie de Romania Tv, inregistrare in care Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, afirma ca ar fi primit mai multe informatii despre cauze aflate in curs de judecare.
Dupa deschiderea dosarului, procurorii au decis ridicarea tuturor inregistrarilor lui Sebastian Ghita prezentate la Romania TV si audierea persoanelor la care se face referire in aceste material video, dar si a altor persoane care ar putea sa ajute la stabilirea imprejurarilor in acest caz.
Recent, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, sustinea ca inregistrarile de la postul de televiziune al fostului deputat sunt prezentate intr-o maniera "destul de tendentioasa", intr-o anumita forma, sugerand procurorilor ceea ce ar trebui sa faca.
PICCJ anunta ca dosarul a fost deschis "ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană."
Parchetul General arata ca fostul presedinte al Romaniei afirma in acea inregistrare ca ar fi primit informatii despre unele cauze judiciare aflate in curs de solutionare: "În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianuarie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare."
Traian Băsescu a afirmat atunci că recunoaşte înregistrările publicate de Sebastian Ghiţă la Romania Tv. El susţine că este vorba despre ”discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, care au fost editate, ”ceea ce este de natură a crea unele confunzii”. Fostul presedinte afirma ca nu s-a intalnit niciodata cu judecatoarea Camelia Bogdan si nu a discutat niciodata cu aceasta despre dosarul lui Voiculescu.
"1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI", a transmis fostul presedinte.