Pe aceeași temă
Basescu a spus, intr-o conferinta de presa tinuta vineri la sediul Miscarii Populare, ca daca ar fi fost încă la Cotroceni, nu i-ar fi permis presedintelui Dumei ruse, Serghei Nariskin, sa ne dea lectii in Parlamentul de la Bucuresti, transmite ziare.com
"N-am auzit prostie mai mare debitata de un sef de stat din Europa decat ceea ce a glasuit dl. Iohannis de la tribuna Parlamentului, legat de izolarea Romaniei. Anul acesta, de cand e presedinte, valorifica capacitatea Romaniei de a negocia din anii trecuti", declarat Traian Basescu.
Scutul anti-racheta si NATO
Primul exemplu dat de Traian Băsescu a fost legat de scutul antiracheta de la Deveselu: "A fost un efort romano-american care arata ca Romania nu era izolata. Zilele trecute, ministrul de Externe a semnat la Bruxelles, la comandamentul NATO, conditiile de functionare a unui comandament de batalion NATO in Romania si a unui comandament de divizie. I-as aduce aminte ca acest lucru a fost obtinut de Romania in 2014, in septembrie, la summit-ul NATO din Tara Galilor. Daca Romania era izolata, am fi avut cel mult comandamentul de batalion. Eu am cerut insistent, si in timpul summit-ului si dupa, ca Romania sa beneficieze de un comandament de mare unitate, de divizie, pentru a nu mai fi legata de Polonia, de comandamentul de la Szczecin, si sa se infiinteze in Romania un comandament de divizie NATO care sa gestioneze actiunile NATO din Romania, Bulgaria si Turcia", a reamintit Traian Basescu, subliniind ca asta arata ca "in septembrie 2014, Romania inca nu era o tara izolata, ci o tara cu capacitate de negociere, si nu orice capacitate!".
Iohannis a pierdut influenta Romaniei asupra Republicii Moldova
Traian Basescu a dat de asemenea exemplul Republicii Moldova: "Tot in cadrul acestei trasnai, care arata cat de scurte sunt picioarele minciunii, ii amintesc domnului Iohannis un lucru: datorita influentei pe care Romania o avea, am reusit sa intoarcem dominatia partidului lui Voronin, sa o proiectam pe o traiectorie pro-europeana si, cu sprijinul Romaniei, sa semneze acordul de asociere la UE si acordul de liber schimb. In 2015, de cand la Bucuresti diriguitorul politicii externe romanesti e dl Iohannis, Romania si-a pierdut masiv din influenta legata de R.Moldova, pentru ca n-a stiut cum sa continue sa o sustina, ma refer la interesul in UE.
Si Romania si-a pierdut masiv din propria ei influenta in interiorul R.Moldova. Unde ne bateam cu Moscova in parte si am reusit sa dominam de multe ori, anul acesta (...) Romania si-a pierdut masiv din influenta in R.Moldova, o Moldova care, desi ar putea sa instaleze un guvern pro-european, se afla intr-un balans extraordinar intre UE si Moscova", a mai spus Traian Basescu.
Integrarea Serbiei in UE
Fostul preşedinte a criticat de asemenea modul în care Iohannis abordează problema aderării Serbiei la UE: "Datorita influentei sale, Romania a reusit sa blocheze decizia de incepere a negocierilor si a lasat la statutul de stat asociat, in 2011, cand a conditionat pozitia sa favorabila de rezolvarea problemei minoritatilor din Serbia. Atunci, la CAGRE din 1 martie 2011, Romania a blocat discutiile cu privire la inceperea negocierilor de aderare. Cel caruia i-am dat mandat a fost dl. Cristian Diaconescu. Consiliul a fost suspendat de circa 4 ori, am stat in legatura, ne-am mentinut pozitia, pana cand Serbia nu a semnat un acord cu privire la drepturile comunitatii romanesti.
Domnul Iohannis? Au dormit linistiti, iar Serbia incepe negocierile de aderare fara sa fi pus in aplicare in totalitate acel acord. Romania n-a mai cerut la Bruxelles sa se respecte. Romanii din Valea Timocului nici nu sunt recunoscuti ca comunitate romaneasca, nu au dreptul la biserica, la presa, la televiziuni (...) Un alt mare pas inapoi facut de politica externa romaneasca in mandatul dl. Iohannis", a declarat Traian Basescu.
Nariskin ne-a dat lectii in Parlament
Fostul presedinte a criticat dur prezenta la Bucuresti a lui Serghei Nariskin, presedintele Dumei ruse, care a fost prezent saptamanile trecute la Bucuresti, desi este interzis pe teritoriul UE."Daca as fi fost presedintele Romaniei, Nariskin n-ar fi ajuns sa vorbeasca de la tribuna la care a vorbit Iohannis, de la tribuna parlamentului. Nasikin e interzis pe teritoriul UE, dar marele facator de politica externa care ne-a scos din izolare a vazut cu ochii lui cum Nariskin ne da lectii la Bucuresti", a declarat Traian Basescu.