Basescu critica definirea abuzului in serviciu: Termenul “defectuos” este mult prea larg

Vlad Toma | 15.06.2016

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, continua criticile aduse modului in care abuzul in serviciu este definit in Codul Penal, comparand aceasta definitie cu cea folosita in Convenţia Naţiunilor Unite impotriva coruptiei.

Pe aceeași temă

 

Fostul presedinte, unul dintre cei mai vocali sustinatori ai faptului ca CCR trebuie sa declare neconstitutional acest articol de lege, considera ca problema este reprezentata de cuvantul “defectuos“, care ar fi mult prea larg si mult prea imprecis.


"Foarte probabil, azi, CCR se va pronunţa cu privire la abuzul în serviciu. Sunt convins că definiţia din Noul Cod Penal, care se referă la neîndeplinirea sau îndeplinirea “defectuoasă“ a atribuţiunilor de serviciu, este incorectă. Termenul “defectuos” este mult prea larg şi imprecis pentru a trimite oamenii în puşcărie pentru 7 ani.


În Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei ratificată prin Legea 365 din 2004, abuzul în serviciu este definit la art. 19 de trei coordonate precise: încălcarea legii, intenţia şi obţinerea de foloase necuvenite. 


Mare diferenţă între enunţul “defectuos” şi cele trei elemente precise formulate în art.19 din Convenţie. 


Eu sper să avem o definiţie corectă a abuzului în serviciu, pentru a continua să avansăm în consolidarea Statului de Drept," a transmis fostul presedinte.

 

Curtea Constitutionala va decide astazi asupra constitutionalitatii articolului din Codul penal privind abuzul in serviciu ca urmare a sesizarii facute de fosta sefa DIICOT, Alina Bica.

 

Sefa DNA, Codruta Kovesi, a declarat recent, intr-un interviu pentru Digi24, ca peste 40% dintre cazurile anchetate de DNA includ acuzatii de abuz in serviciu si ca prejudiciul inregistrat in acestea este de 620 de milioane de euro doar in 2015. Toate aceste cazuri vor fi blocate daca CCR decide ca articolul reclamat este neconstitutional.

 

Ea a mai precizat ca DNA a studiat cazul si legea este suficient de previzibila iar neclaritatile invocate s-ar datora unor generalizari nejustificate. In plus, a adaugat sefa DNA, in ultimii 10 ani, CCR a respins de mai multe ori exceptia analizata in acest zile.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22