Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii

Fara Autor | 09.05.2010

Pe aceeași temă

Traian Basescu sustine ca in lipsa pachetului de masuri de austeritate pe care le-a anuntat, negociate cu FMI, Guvernul ar fi trebuit sa imprumute in 2011 30 de miliarde de euro si ar fi "amanetat cu totul viitorul tarii". "Daca nu se luau masurile pe care le-am anuntat, la inceputul anului urmator trebuia sa angajam un nou credit, chiar de 30 de miliarde de euro, iar astfel am fi amanetat cu totul viitorul tarii si al fiecaruia dintre romani", a declarat Traian Basescu, duminica, la Palatul Cotroceni, dupa negocierile cu sindicatele.





Seful statului a precizat ca Romania are de platit anul acesta datorii de peste 10 miliarde de euro, acumulate in 2007, 2008 si o parte din 2009, dintre care 1,8 miliarde de euro reprezinta numai dobanzi. "Una dintre concluziile acestei decizii grele pe care a trebuit sa o luam este ca nu trebuie sa ne mai amagim, sa vindem falsuri romanilor ori de cate ori ne aflam in campanie electorala. Banii dati pe marirea pensiilor, a salariilor, a sporurilor, toate acestea se razbuna si din pacate nu se razbuna pe cei care au mituit populatia", a spus Traian Basescu.





Masurile de austeritate anuntate de presedintele Traian Basescu ar avea ca principale obiective reducerea cheltuielilor bugetului de stat, in conditiile in care fondul de salarii reprezinta circa 27% din buget; reducerea cheltuielilor sociale, ce impreuna cu fondul de pensii inseamna peste 35% din bugetul de stat; ultimul obiectiv fiind reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat, a explicat seful statului.





"In primul trimestru al anului am platit 260 de milioane de euro, in trimestrul al doilea vom plati 2,257 de miliarde de euro, in trimestrul al treilea vom plati 3,16 miliarde de euro, iar in trimestrul al patrulea, Romania trebuie sa inapoieze inca 2,5 miliarde de euro, in contul datoriei pe care bugetul de stat o are, ca urmare a creditelor angajate in anii anteriori, pentru a suporta deficitul", a explicat Traian Basescu.





"In total, urmare a creditelor angajate pentru a sustine deficitul, avem de platit peste 10 mld euro. Ca sa va fie si mai clar de ce trebuie sa ne diminuam cheltuielile bugetare, pentru a diminua creditele angajate, va pot spune ca doar dobanzile de plata sunt peste 1,8 mld euro. Asta inseamna de peste 2 ori transa urmatoare de la FMI. Din acest motiv am considerat ca trebuie sa adoptam o politica de reducere a indatorarii noastre".





Presedintele sustine ca in lipsa banilor de la FMI si a unei reduceri masive a cheltuielilor bugetare, "nu vor mai ramane bani in buget pentru nimic" si vom reusi sa "depasim 70% din buget numai pe consum". "Anul acesta platim pentru ce-am consumat fara sa producem. Angajamentele fara acoperire din timpul si dinaintea campaniei electorale, ca mariri de salarii si pensii, se razbuna acum. ", a mai spus Basescu, precizand ca "urmatoarele sase luni trebuie sa fie o perioada de realism a politicienilor, a Guvernului, a sindicatelor si a fiecarui roman".





"Cred ca avem nevoie de solidaritate in momentul de fata, daca vrem sa nu impingem tara intr-o situatie ca cea a Greciei. Eu nu am facut o intelegere cu sindicatele, sindicatele nu au cum sa vina la mine sa-mi spuna daca sunt de acord, ei trebuie sa isi consulte membrii. Am stabilit cu sindicatele infiintarea unei comisii pentru a discuta aceste probleme si care sunt solutiile in continuare. Avem o varianta lesnicioasa si inca nu s-a semnat acordul, putem sa-l schimbam imediat si sa trecem pe cresterea de fiscalitate. Aceasta solutie franeaza dezvoltarea economica si ne va impinge sa luam credite tot mai mari, ca sa platim ineficienta aparatului de stat si sistemul exagerat de protectie sociala pe care il avem. Daca aplicam acest program, Romania trece pe crestere economica", a precizat seful statului.





Presedintele Traian Basescu a mai precizat ca masurile anuntate sint optiunea Guvernului, iar FMI nu va putea fi acuzat in cazul unui esec al programului. "La momentul sosirii Fondului, anticipandu-se principalele solicitari ale FMI, am pregatit un program alternativ, care nu presupune cresterea fiscalitatii. (...) S-au discutat ambele variante, iar optiunea Guvernului a fost aceasta, avand obiectivul major sa nu se creasca TVA si cota unica, ce veneau la pachet si cu reducerea cu 20% a veniturilor din sectorul bugetar (in cealalata varianata)", sustine Traian Basescu.





Seful statului a mai precizat ca "programul care a fost negociat cu FMI este un program al Guvernului Romaniei" si "ar fi nedrept daca vreodata cineva ar acuza FMI de esecul acestui program". "Daca populatia va fi nemultumita, daca programul va fi un esec, nu Fondul va fi cel responsabil, ci institutiile statului roman, incepand de la presedinte, pana la cea mai mica institutie din angrenajul statului, inclusiv guvernul", sustine Basescu.





"A venit momentul in care sa optam pentru o tara care se poate dezvolta sanatos sau pentru o tara care sa isi arunce toate resursele catre plata imprumuturilor sau catre asistenta sociala, inclusiv prin mentinerea unor locuri de munca ce nu sunt necesare", a afirmat Basescu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22