Pe aceeași temă
"În cazul Laurei Codruţa Koveşi, dezbaterea a luat-o razna. Toţi cei care vor să eludeze problema se agaţă de hamletianul “este sau nu este plagiat”, a transmis fostul presedinte, considerand gresita aceasta pista.
Basescu considera ca mult mai important ar fi o lamurire a semnelor de intrebare aparute in privinta relatiei sefei DNA cu Sebastian Ghita si o clarificare efectiva a episodului din 2012 mentionat de acesta: "Personal, eu cred că, plecând de la declaraţia “nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă“, doamna Koveşi trebuie să dea două răspunsuri ferme şi anume:
1. Dacă în 2012, în timp ce se desfăşura referendumul de suspendare, domnia sa îşi aranja, prin Sebastian Ghiţă şi un grup de demnitari PSD, un raport tehnic favorabil cu privire la teza de doctorat. Mărturisesc, acest lucru mă frământă cel mai mult;
2. Dacă în intervalul 2011 – 2014 când a deţinut succesiv funcţia de Procuror General şi Procuror Şef DNA, îl vizita pe Sebastian Ghiţă acasă.
Eu m-aş declara mulţumit cu un răspuns ferm la aceste două întrebări," arata Basescu.
Fostul presedinte mentioneaza faptul ca exista un act oficial care infirma plagiatul si doar o reevaluare poate schimba acest lucru.
***
Traian Basescu a declarat acum cateva zile, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta". Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest "plagiat": "Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit".
Basescu a mai acuzat-o pe Kovesi ca in 2016, "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat".
Sebastian Ghita a declarat zilele trecute ca ar fi avut o relatie foarte apropiata, de prietenie, cu Laura Codruta Kovesi, acesta fiind motivul pentru care ar fi incercat sa o ajute pe acesta in privinta problemelor pe care le-ar fi avut cu teza sa de doctorat. Ghita s-a prezentat, saptamana trecuta, la Parchetul General unde a depus un autodenunt in care afirma ca a participat la "redactarea in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi. Ghita a dat ieri o declaratie de martor la Parchetul General insa nu a depus inca nicio proba in acest caz.
Ghita sustine ca, alaturi de alti demnitari ai statului roman, ar fi falsificat raportul legat de acuzatiile de plagiat privind lucrarea de doctorat a sefei DNA, precizand ca nu a existat nicio intrunire a Comisiei tehnice pentru analiza acestei lucrari: "In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi. Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.
"Am convenit sa acoperim acest plagiat al doamnei Kovesi, am convenit ca o astfel de chestiune ii va afecta cariera... Laura Codruta Kovesi avea cunostinta de ceea ce faceam noi... Eu pot sa va spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar acel Raport a fost scris in Guvernul Romaniei. Nu stiu ce o sa declare Victor Ponta despre acest lucru, o sa spuna dansul procurorilor. Aceste evenimente au avut loc in 2012", a mai spus Ghita.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul formulat de Sebastian Ghiţă.
"În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA