Basescu: In cazul Hexi Pharma panica a fost sporita de secretomania SRI si a presedintelui

Dora Vulcan | 28.05.2016

Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, vineri, ca in scandalul Hexi Pharma s-a produs o panica nepermis de mare, intretinuta de secretomania SRI si a presedintelui Klaus Iohannis, aratand ca SRI avea obligatia sa faca publice informarile in acest caz, transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Dupa mine, s-a produs o panica nepermis de mare intretinuta si de secretomania SRI si de secretomania domnului presedinte si de declaratiile eliptice ale domnului prim-ministru. Parerea mea este ca toata lumea vrea sa acopere lipsa de informatie precisa data de SRI", a afirmat Basescu la Romania Tv.

 

El a adaugat ca SRI ar fi trebui sa faca publice informarile privind Hexi Pharma, aratand ca legea secretului de stat prevede ca atunci cand este vorba de interesul public, se interzice clasificarea informatiilor.

 

 

"Ce este nepermis? atitudinea SRI, secretomania intr-o astfel de situatie. In primul rand in strategia nationala de aparare 2010-2014 este notat precis la vulnerabilitati scaderea calitatii serviciilor publice de sanatate. Articolul 34 din Constitutie scrie ca cetatenilor romani le este garantat dreptul la sanatate. Ori SRI are o directie de aparare a Constitutiei. Mai avem legea secretului de stat mult invocata, (...) care prevede ca se interzice clasificarea ca secret de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarii legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatii de interes public, restrangerea ilegala a exercitarii unor drepturi ale persoanelor. Deci, cand este vorba de interes public, se interzice clasificarea, deci SRI are obligatia sa faca publice acele informari in care a spus: firma Hexi Pharma dilueaza dezinfectantii", a sustinut Basescu.

 

 

Potrivit lui Basescu, SRI ascunde faptul ca nu a trimis informarile. "Cred ca asta ne ascund. Eu in locul SRI as asuma-o, sau daca as fi presedinte as cere SRI sa-si asume acest lucru, cu o singura explicatie: pana la urma nu avem 20 de milioane de ofiteri SRI sa-i punem in spatele fiecaruia cate un ofiter", a adaugat Basescu .

 

 

El a mai apreciat ca fara sprijinul unor institutii firma Hexi Pharma nu se putea dezvolta. "Nu spun neaparat ca in spatele lor este un serviciu secret, dar, in mod categoric, dl Condrea nu putea sa-si dezvolte firma atat de puternic cu marfa de slaba calitate, constatata si de medici, acum sunt declaratii disparate. In opinia mea, in mod categoric, familia Condrea s-a invartit intr-un cerc care a avut un anturaj de ofiteri de securitate, mai tarziu de ofiteri ai serviciilor moderne, dar nu servicii in spate. Ei au fost sprijiniti de unul sau altul, au avut poate oameni la varful serviciilor, dar in orice caz nu au avut serviciul in spate, sa spunem ca SRI sau SIE au stabilit sa promoveze aceasta firma. Au avut niste personaje care i-au sustinut si din interiorul serviciilor si din zona administrativa a sanatatii", a adaugat Basescu.

 

 

El a mentionat raportul comisiei prezidentiale din 2008 in care se precizeaza ca anual mor 60.000 de oameni din cauza disfunctiilor sistemului sanitar. "Discutam de o cifra recunoscuta intr-un document oficial al statului roman, un raport al unei comisii prezidentiale care si acum este pe site-ul Presedintiei, un raport care a mers la Guvern, la ministrul sanatatii, la toate structurile interesate, iar astazi facem ochii mari ca s-a dat o cifra pe o expertiza a Comisiei Europene ca in Romania mor 57.000 de oameni anual cu zile datorita sistemului sanitar. (...) Este o mare umflatura sa fie puse toate disfunctiile sistemului sanitar in spatele Hexi Pharma. In mod categoric este dovedit ca firma Hexi Pharma dilua dezinfectantii", a mai spus Basescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22