Pe aceeași temă
"Împreună cu preşedintele Poloniei, preşedintele Estoniei, precum şi foştii preşedinţi din Georgia, Lituania şi Cehia, am avut o dezbatere extrem de profundă legată de securitatea regională şi ameninţarea pe care o reprezintă Federaţia Rusă în regiune. S-au exprimat soluţii, iar concluzia este că NATO trebuie să aibă o prezenţă militară mai puternică, iar statele din regiune trebuie să fie solidare în a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
"Este impresionant să vezi pusă la un loc experienţa şi cunoaşterea problematicii regionale ale unor foşti preşedinţi, toţi cu câte două mandate", a adăugat Traian Băsescu.
***
Polonia și România au în comun mai multe obiective strategice.
În primul rând, cele două state găzduiesc sisteme antibalistice similare
In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004.
Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.
Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, a preluat comanda bazei de la Deveselu.
In baza militara de la Deveselu va functiona un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.
În al doilea rând, cele două țrări au o poziție comună în ceea ce privește dependența energetică față de Rusia, pledând pentru o diversificare a surselor de aprovizionare și găsirea unoi soluții pentru reducerea importurilor din Federație.
***
The Guardian, preluată de Agerpres, cita de curând o declarație a ministrului adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, care a spus că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de "schimb nuclear" în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.
Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite au oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de "schimb nuclear".
Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian.
Intentia noului guvern de la Varsovia nu a surprins, chiar dacă ea a fost ulterior negată.
Noul guvern a fost numit dupa alegerile din octombrie cand conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski u devenit prima formatiune politica la putere care guverneaza singura dupa caderea regimului comunist, in 1989.
In mod surpinzator, stanga politica din Polonia a fost eliminata din noul legislativ de la Varsovia. Coalitia Stanga Unificata, cu 7,55% din voturi, nu a reusit sa atinga pragul obligatoriu de 8% pentru a intra in parlament, in cazul aliantelor. Iar partidul Razem a luat 3,62%, sub pragul de 5%.
Rata prezentei la vot a fost de 50,92%.
Presedintele Andrzej Duda a numit-o în postul de premier pe reprezentanta partidului conservator Lege si Justitie (PiS), Beata Szydlo.
PiS este cunoscut pentru pozitiile sale anti-rusesti.