Basescu, la CSM: Independenta Justitiei si democratia in Romania nu sunt IREVERSIBILE. CSM a ramas in picioare in timpul turbulentelor politice din vara

Fara Autor | 04.01.2013

Pe aceeași temă

 Prezent la sedinta CSM unde urmeaza sa se aleaga noua conducere, presedintele Traian Basescu a atras atentia ca nici independenta justitiei, nici democratia nu sint ireversibile in Romania, dar ca CSM, ca si alte institutii ale statului, "a ramas in picioare" in momentul de "turbulente politice" din vara. Basescu a precizat ca "nu este usor sa tii justitia ferita de ingerinta politica" si ca exista "magistrati dispusi sa plece urechea la influenta politica".



Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit vineri pentru a-si alege noii sefi care vor conduce CSM in anul 2013 si pentru a prezenta raportul de activitate pe 2012. La sedinta participa atit Traian Basescu, cit si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Sedinta CSM este transmisa LIVE pe site-ul institutiei

"Din cate stiu eu, raportul nu se aproba sau se respinge, ci se dezbate. (...) Interesul meu a fost pentru raportul MCV. Nu voi sta si la alegerile CSM - este o chestiune interna a Justitiei. Eu nu va ascund ca, dupa parerea mea, toti membrii CSM sunt interesati de ultimul punct. Astazi vom dezbate ceea ce poate fi dezbatut, iar observatiile critice sunt esentiale. Din punct de vedere constitutional, nu puteti amana alegerile, pe cand dezbaterile le putem face si trei ani de acum inainte, in fiecare zi", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele CSM Alina Ghica a prezentat bilantul CSM pe 2012, amintind ca acesta a fost anul in care "s-au exercitat cele mai mari presiuni asupra Justitiei si a statului de drept".

"CSM a dovedit ca este o institutie matura. CSM a dovedit toleranta zero fata de atacurile la independenta Justitiei", a declarat Alina Ghica.

Basescu: In ciuda turbulentelor politice, CSM a ramas in picioare

Dupa raportul prezentat de Alina Ghica, presedintele Traian Basescu a atras atentia ca independenta Justitiei, la fel ca democratia in Romania, nu sunt ireversibile.

"O remarca ce mi se pare a fi esenta evolutiilor in Justitie: intr-un moment de turbulente politice extraordinare, vorbesc de iulie-august 2012, principalele institutii ale statului, inclusiv CSM, au ramas in picioare. Acest lucru inseamna ca ceva s-a intamplat in Justitie - si anume cucerirea pas cu pas a independentei in Justitie. Nu inseamna ca acest lucru este ireversibil, la fel ca democratia in Romania.

Riscul de pasi inapoi este posibil, insa eu sper ca nimeni, cel putin din Justitie, nu este dispus sa faca pasi inapoi in ceea ce priveste procesul de eficienta, dar si de independenta a Justitiei.

Nu e usor sa tii Justitia ferita de influenta politica. Tu insuti platesti uneori atitudinea de a nu lasa oamenii politici sa influenteze Justitia. Independenta Justitiei nu este inca un bun castigat de Romania, dar Romania nu are nicio sansa sa mearga inainte, ca cetatenii sa fie multumiti, daca Justitia nu va fi neinfluentata politic, sa aiba drept stapan doar Constitutia si legea"
, a punctat Traian Basescu.

Magistrati predispusi sa aplece urechea la influenta politicului

Totodata, seful statului a precizat ca a intalnit judecatori si procurori predispusi sa asculte de politicieni.

"Am vazut situatii de magistrati - judecatori si procurori - care, fara sa le-o ceara nimeni, au fost predispusi la a apleca urechea la influenta politica. Daca un magistrat nu este independent, fie el judecator sau procuror, este doar din vointa sa.  El trebuie sa spuna 'Nu, nene politician, nu ma interesezi, singurul meu stapan este legea'. Astazi, magistratii nu sunt independenti decat daca vor ei", a completat Traian Basescu.

CSM a aparat magistratii de atacurile publice nejustificate

Comentand pe marginea raportului prezentat de Alina Ghica, Traian Basescu a laudat "promtitudinea" cu care CSM a aparat magistratii in fata "atacurilor pubice nejustificate", dar si reactia ferma atunci cand a fost vorba de judecatori sau procurori aflati in incompatibilitate cu functia lor de magistrati.

"Nu pot sa nu constat promptitudinea cu care CSM a aparat reputatia judecatorilor si procurorilor care au fost subiect de atacuri publice nejustificate si reactia imediata la magistratii cu probleme de integritate. Ati introdus criterii serioase de selectie pentru judecatorii Inalte Curti. Constat o imbunatatire a standardelor de recrutare a magistratilor", a adaugat Basescu, mentionand ca in 2012 a semnat in jur de 15-1800 de decrete de intrare in magistratura, numar mult mai mic decat in altii precedenti.

"Pun aceasta scadere a numarului de intrare in magistratura pe seama unei selectii mai bune. Acest lucru se vede in hotararile judecatoresti si in tot sistemul", a explicat seful statului.

Trusturi de presa, interesate de discreditarea justitiei

In 2010 am adoptat o strategie de securitate nationala care e foarte in regula pentru Parlament si inca nu e aprobata de Parlament. Pentru un singur lucru, o afirmatie. E trecuta acolo nu la riscuri, ci la vulnerabilitati: ca sunt unele trusturi media sunt interesate in discreditarea unor institutii.

Ce s-a intamplat in 2012 cu judecatori ai ICCJ si procurori de la DNA confirma pe deplin aceasta afirmatie. Am vrut sa subliniez ca am ridicat aceasta problema inca de acum doi ani.

Am aratat in raportul din anul 2010 ca sunt trusturi media care reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Am subliniat demult acest lucru, ca trusturi mass-media sunt interesate in discreditarea unor institutii.

Pentru satisfacerea intereselor de discreditarea magistratilor unele trusturi media utilizeaza mijloace de influenta infinit mai mari decat are sistemul judiciar. Cand un trust mass-media ia judecatori sau procurori si ii toaca de dimineata pana seara pentru a-i discredita, lucrurile sunt grave. Poate gasim o solutie de protejare a justitiei fata de astfel de atacuri.

Fiind si doamna ministru aici (Mona Pivniceru - n.red.) poate gasim o solutie de protejare a justitiei.

Justitia, pilon de echitate sociala

Mi se pare esential ca viitorul CSM sa isi propuna mentinerea timeing-ului pentru introducerea viitoarelor Coduri. Amanarile nu sunt de dorit, dar mai bine ne fixam un timeing pe care il putem respecta, decat sa ne trezim in preajma implementarii ca mai amanam 6 luni. Aici este si repsonsabilitatea Guvernului sa asigure finantarea.

Tot timpul am mers pe varianta "pentru noile Coduri ne trebuie un numar mai mare de magistrati". Va rog sa analizati daca suntem intr-o situatie de criza de magistrati sau nu. Daca privim raportul Bancii Mondiale care compara nr de magistrati din Romania cu UE, constatam ca suntem cam pe medie. Dar depinde cum consideram si nr de dosare pe magistrati. Le tot raportam , le amanam de la o sedinta la alta.

V-as ruga sa avem o analiza corecta si din acest punct de vedere si poate ca gasim solutii mai eficiente de crestere a vitezei solutionarii dosarelor, lucru care s-a imbunatatit vizibil in ultimii 2 ani, dar e loc de mai bine.

Consider justitia un pilon de echitate sociala si al evolutiei noastre pozitive.

Romania a urcat cu 7-8 locuri in clasamentul Transparency International cu privire la coruptie. M-a bucurat ca din acest punct de vedere am depasit state vechi ale UE, unde perceptia despre coruptie e mai accentuata la cetateni decat in Romania.

Mi-as dori ca perceptia cetatenilor privind coruptia sa continue trendul de diminuare in 2013.

Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv, nepermitand anchetarea unui ministru sau unui fost ministru. Nu era vorba de arestare, dar nu ai nicio justificare sa nu permiti prezenta acestui demnitar in fata anchetatorilor. Am convingerea ca raportul MCV va sanctiona aceasta situatie.

Cine candideaza la sefia CSM

Printre candidatii pentru sefia CSM se afla si procurorul Oana Schmidt - Haineala, al carui mandat de vicepresedinte al Consiliului inceteaza in curand si judecatorul de la ICCJ, Mircea Aron.

Daca va fi aleasa, Haineala va deveni primul procuror care conduce CSM.

Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii au loc in conditiile in care mandatele presedintelui CSM, Alina Ghica, si vicepresedintelui Oana Schmidt- Haineala expira pe data de 6 ianuarie. Cele doua au fost alese la conducerea Consiliului in urma cu un an.

Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.

Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22