Basescu: Ma ingrijoreaza deciziile Germaniei si Frantei exprimate prin Juncker

I. P. | 14.10.2015

Declarațiile lui Jean Claude Juncker referitoare la reevaluarea Rusiei arată o involuție a UE în raporturile sale cu Moscova, a declarat Traian Băsescu la B1 TV, iar Bucureștiul trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă, pentru că ele denotă o lipsă de interes față de securitatea României.

Pe aceeași temă

”E o involuție formidabilă a UE în raporturile cu Rusia. Vă asigur că declarațiile lui Juncker de la Passau nu sunt declarații făcute că așa crede el. Acele declarații au avut binecuvântarea Germaniei și a Franței, nu și a Marii Britanii.

Juncker e doar un exponent a unor poziții a marilor puteri economice și militare din interiorul UE. De aceea eu am reacționat și m-a surprins că nu a existat o reacție extrem de dură pentru că oricine înțelege că nu le-a făcut de capul lui. Și le-a mai si făcut la Passau, în Germania, nu în altă parte.

Din punct de vedere al susținerii nevoilor noastre de securitate în interiorul UE trebuie făcute clarificări imediate, iar președintele trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă în raport cu declarațiile lui Juncker. Reacția nu a existat. Autoritățile de la București trebuie să fie active pentru că nu este permis ca Junker să facă aceste declarații fără a da doi bani pe interesele României.

România nu are niciun motiv să nu creadă în relația ei cu SUA. Deocamdată, pe toate palierele, cu toate ocaziile, SUA a fost corectă cu România. Există tendința să se facă o confuzie. Mulți cred că rachetele de la Deveselu sunt o socoteală între România și SUA, ceea ce a și fost în fază inițială, dar acele rachete la care se tot stropșeșsc oficialii de la Moscova sunt din sistemul NATO. Sistemul de la Deveselu e parte dintr-unul care cuprinde mai multe părți: 1. sistemul de radare din Turcia, 2. rachetele la Deveselu, 3. sistemul de rachete echivalente din Spania, 4. sistemul din Polonia. trei din patru compenente sunt deja finalizate. Cine crede că rușii se stropșesc la România cu amenințări din astea de două parale nu înțelege că România e parte a unui sistem. Rusii numai propagandistic se stropșesc peste gard la România când ei deranjează tot sistemul.

Mă îngrijorează deciziile Franței și Germaniei exprimate prin vocea lui Juncker, care numai nu spune <>. Ăsta e mesajul lui Juncker, pe care l-am apreciat pentru sprijinul pe care l-a dat României, dar acum cred că a sărit calul.”, a declarat fostul președinte.

 

CITIȚI ȘI: Juncker il reevalueaza pe Putin: UE nu trebuie sa lase SUA sa dicteze relatia cu Rusia

 

Franța și Germania au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene și, probabil, opoziția lor față de aderarea României la Schengen este o concesie făcută lui Putin, a declarat Traian Băsescu.

 

”Eu nu sunt foarte optimist pentru că o parte esențială a cordonului de securitate, anume Ucraina, a fost puternic afectată de înțelegerea dintre Berlin, Paris și Moscova și ce s-a creat în estul Ucrainei nu e nicidecum un semn de integritate teritorială a Ucrainei. Ce au pregătit cei trei pentru estul Ucrainei se va reflecta imediat și în Transnistria.

Cele două puteri europene, Franța și Germania, au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene, iar România nu trebuie să recunoască acest fapt. Nu i-am văzut înghesuindu-se pe prea mulți francezi și nemți să vină în comandamente. Îi aducem eventual cu arcanul, că altfel nu prea vin.

Securitatea României stă în existența ei în NATO, în relația bilaterală cu SUA din interiorul NATO. Putem miza pe parteneriatul cu SUA indiscutabil. Nu mai am acces la informații, dar sunt îngrijorat de poziția puterilor europene. Nu mă refer la Marea Britanie care va fi un partener de securitate deplin. Așa cum stiu eu, vor fi două puteri mari, una globală - SUA - și una europeană - Marea Britanie -, care nu vor lăsa România.

Să nu credeți că este întâmplătoare poziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen. Eu aș trece-o la capitolul concesii făcute lui Putin”, a declarat Băsescu.

***

Controversa lui Juncker cu rusii

 

Juncker a declarat in cadrul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, ca e necesar ca Uniunea Europeana sa-si restabileasca “relatiile practice” cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa “dicteze” in aceasta politica.

 

Seful CE critica o declarative prin care presedintele american Obama se referee la Rusia ca la o “putere regionala”, potrivit BBC News.

 

Rusia trebuie tratata decent”, a spus Juncker. “Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu e placut dar asta e situatia, nu putem continua asa la nesfarsit”, a continuat seful Executivului comunitar, cu trimitere la degradarea relatiilor UE-Rusia dupa criza din Ucraina. 

 

CITIȚI ȘI: Cristian Diaconescu, despre resetarea cu Rusia propusa de Juncker: Faceti-o fara noi!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22