Pe aceeași temă
Potrivit Parchetului, în perioada 2004-ianuarie 2016, împotriva acestuia au fost deschise 56 de dosare, majoritate ca urmare a unor sesizări ale unor cetățeni nemulțumiți de prestația acestuia.
Dintre acestea, 49 au fost soluționate prin netrimitere în judecată, iar 7 sunt în curs de soluționare, potrivit Antena 3.
Dosarele în care mai este cercetat Traian Băsescu:
1. dosarul de șantaj deschis de Gabriela Firea și care ar putea fi mediat
2. abuz în serviciu contra persoanei - este vorba de o retrocedare ilegală către Nicholas Jordan
3. spălare de bani - Parchetul General, 6 mai 2015
4. casa din Mihăileanu
5. dosar pentru furt, deschis de jurnalista căreia i-a luat telefonul
6. răpirea jurnaliștilor din Irak
7. dosarul ”Demisia în 5 minute”
Fostul președinte Traian Băsescu declara în septembrie că Parchetul General a fost transformat într-un instrument de luptă politică împotriva sa, și a subliniat diferența de tratament aplicată lui Ion Iliescu, chemat seara, în secret, la audieri în dosarul Mineriadei din 1990.
"Am fost un susținător fără rezerve al justiției, dar (...) îmi dau seama că s-a sărit un prag, pe care se pare că anumiți lideri din Parchete nu-l prea înțeleg, și anume că nu pot conduce țara și nu pot lovi tot timpul în clasa politică, iar, pe de altă parte, să spună: 'despre noi nimeni nu are voie să spună nimic'. (...) Cred că într-o țară civilizată instituțiile de Parchet dau un comunicat și cu asta basta. (...) Vă rog să-mi spuneți unde vedeți show-urile pe care le fac unii lideri de Parchete în altă țară decât în România. Din acest tip de show-uri al liderilor de Parchete face parte chemarea mea aproape zilnică în instanțe", a spus Traian Băsescu.
Mai mult, Băsescu a punctat faptul că Ion Iliescu a fost "chemat cu toată discreția", iar domnia este "chemat cu anunțarea din vreme", fiind, în viziunea sa, un tratament care îi umilește "pe cei care conduc aceste instituții de Parchet", referindu-se la Parchetul General.
"Discutăm despre o hăituire a unui om, șef de instituție, de Parchet (Tiberu Nițu - n. red.), care a tras la Revoluție, a tras, atenție, în teroriști, și nu au găsit niciun terorist, deci a tras în populație, acest domn care e șef de Parchet. Susținut de Ponta, numit de mine, ca să o pot numi, la schimb, pe Kovesi la DNA, să ne înțelegem. Acest domn care a tras în teroriști care nu au existat este cel care ordonă hăituirea mea în fiecare zi", a adăugat Băsescu.
Fostul șef de stat a ținut să precizeze că va veni, însă, o zi când abuzurile vor fi rejudecate:
"Dacă domnul Nițu crede că asta merită un fost șef de stat, să-l batjocorească în fiecare zi cu redeschideri de dosare pe orice tip de reclamație, ok, îi respect autoritatea, dar va veni o zi când abuzurile vor fi rejudecate. (...) Va trebui luată legislația noastră, comparată cu legislația europeană, va trebui văzut unde s-au încălcat deja norme în decizii existente ale CEDO și cei care le-au încălcat trebuie să răspundă".
Pe de altă parte, întrebat dacă se va îndrepta împotriva celor care au depus plângeri penale împotriva sa, Băsescu a afirmat că toate dosarele sale sunt pornite de la oameni politici.
"Deci, sunt un colecționar de plângeri de la oameni politici. Păcatul este că Parchetul General intră în acest joc. Parchetul General, în ceea ce mă privește, a fost transformat într-un instrument de luptă politică împotriva mea. Asta e realitatea, eu nu am plângeri de la oameni obișnuiți, ci de la oameni politici", a mai spus fostul șef de stat.