Basescu: Stiam ca vor incepe niste atacuri pe Rosia Montana si CupruMin, sa construiasca o acuzatie de inalta tradare. Au insa o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal

Fara Autor | 23.07.2012

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu acordat Hotnews.ro, ca era la curent cu faptul ca in aceasta saptamana vor incepe atacuri legate de contractele de la Rosia Montana si CupruMin, "incercand sa puna in spatele presedintelui o concesiune facuta in 1997, fara nicio legatura cu mine, si pe asta sa construiasca o acuzatie de inalta tradare". Presedintele suspendat a sustinut in interviu ca aceia care ar urma sa-l acuze in Parlament de inalta tradare "au o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal".

Fragmentul din Interviul acordat Hotnews.ro decurge astfel:

„Reporter: Sebastian Lazaroiu, consilierul dvs., a scris chiar duminica seara, ieri seara, pe contul sau de Facebook ca USL ar pregati un plan B, in caz ca referendumul esueaza, si anume, punerea dvs. sub acuzatia de inalta tradare. Aveti informatii ca se pregateste o astfel de actiune?

Traian Basescu: Da, este o solutie care deja este in piata, stiam ca saptamana aceasta vor incepe niste atacuri pe Rosia Montana si CupruMin, incercand sa puna in spatele presedintelui o concesiune facuta in 1997, fara nicio legatura cu mine si pe asta sa construiasca o acuzatie de inalta tradare. Au insa o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal.

Rep: In Constitutie de altfel scrie ca trebuie doua treimi din parlamentari...

Traian Basescu: ... asta sa spunem ca i-ar obtine cu bani cum au obtinut si majoritatea la caderea Guvernului Ungureanu, dar vreau sa stiu in ce articol din Codul Penal pot incadra treaba asta, pentru ca ea nu exista definita.

Rep: Asadar nu va temeti de acest scenariu, chiar daca el exista...

Traian Basescu: Va fi din nou o perioada de instabilitate, stii, ca pana sa se ajunga , daca se va intampla, pana sa se ajunga acolo, la o decizie a Inaltei Curti, doua treimi ar vota pentru trimiterea presedintelui in instanta si presedintele ar fi suspendat pana la pronuntarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dar cred ca oamenii astia ar trebui sa mai gandeasca ceva inainte de a se gandi la o noua lucrare impotriva presedintelui si, implicit, a stabilitatii tarii. Ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva, incepand cu data de 30 ei trebuie sa raspunda pentru ce au facut, pentru pierderile uriase pe care le are Romania de la o lovitura de stat, ascunsa sub acte normative abuzive.“

 

Ponta vrea desecretizarea contractului Rosia Montana, incheiat cu Gold Corporation

Primul-ministru Victor Ponta anuntase vineri, 20 iulie pe Facebook ca intentioneaza sa discute cu reprezentantii Gold Corporation despre posibilitatea desecretizarii contractului inchieat de statul roman cu aceasta companie pentru exploatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana, informeaza realitatea.net.
 
"Asa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Rosia Montana. Stiu ca se vor supara multi, stiu ca voi starni din nou musuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o noua diversiune. Am constatat ca foarte multi sunt total dezinteresati sa discutam despre acest contract", scria  Ponta pe reteaua de socializare.
 
Premierul afirma ca cererea de desecretizare va fi facuta dupa o discutie prealabila in interiorul cabinetului. "Dupa o discutie cu ministrii, voi cere direct companiei respective sa accepte desecretizarea. Daca acel contract ajuta atat de tare Romania, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a facut lobby de la cel mai inalt nivel...", mai scria primul-ministru.

Decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic, a afirmat premierul Ponta. El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri "sau poate niciodata".
 

Valeriu Zgonea: Lui Traian Basescu ii este frica de desecretizarea contractelor de la Rosia Montana si CupruMin/ Ilie Sarbu: E adevarat ca inalta tradare nu este in Codul Penal, dar este in Constitutie. Inalta tradare este vanzarea unor importante secrete inamicului

Presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul  Valeriu Zgonea a declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu se teme de desecretizarea contractelor Rosia Montana si CupruMin. Zgonea considera ca faptul ca presedintele avertizeaza ca i se pregateste acuzatia de inalta tradare "inseamna ca a gresit undeva" si "in cazul asta nimeni nu este mai presus de lege". Totodata, Ilie Sarbu sustine ca Traian Basescu a fost "agent de publicitate pentru cele doua companii" si ca "a atras atentia ministrilor, atunci cand i-a numit, sa sprijine aceste proiecte", relateaza Hotnews.ro.

"Lui Traian Basescu ii este frica. Faptul ca Traian Basescu avertizeaza ca i se pregateste acuzatia de inalta tradare si vorbeste despre desecretizarea contractelor, asta inseamna ca-i este frica, inseamna ca a gresit undeva si in cazul asta nimeni nu este mai presus de lege. Vom vedea atunci cand vor fi desecretizate contractele. Daca acestea sunt legale, nu vad de ce i-ar fi frica; niciunui om politic din tara, fie ca este Crin Antonescu, fie Victor Ponta, nu ar trebui sa-i fie frica daca nu au facut nimic ilegal. Am vazut ca a declarat azi la Hotnews.ro ca romanii care il sustin ar fi bine sa nu voteze, problema reala a lui Traian Basescu este referendumul si se vede cu ochiul liber ca se tem de votul din 29 iulie", a declarat Zgonea pentru Hotnews.ro.

Si liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sarbu, a declarat intr-o emisiune la Romania TV ca presedintele Traian Basescu s-a implicat in sustinerea celor doua companii si le-a atras atentia ministrilor pe care i-a numit sa sprijine proiectele acestora. Totodata, Sarbu a precizat ca nu stie ce clauze sunt in aceste contracte, dar ca e limpede ca presedintele "face un act de prevenire".

"E adevarat ca inalta tradare nu este in Codul Penal, dar este in Constitutie. Inalta tradare este vanzarea unor importante secrete inamicului, planuri care sa duca la destructurarea totala a economiei. Presedintele se refera la ceea ce este deja arhicunoscut in spatiul public: CupruMin, Rosia Montana. Dansul a fost agent de publicitate pentru cele doua companii, s-a implicat de fiecare data, a atras atentia ministrilor atunci cand i-a numit sa sprijine aceste proiecte. Deci se asteapta sa fie atacuri pe aceasta tema; nu stiu ce vor gasi colegii nostri la ministere, sa faca auditul, dar s-ar putea ca dl Basescu sa stie mai mult decat stim noi si atunci face un act de prevenire", a spus Sarbu la Romania TV, preluat de Hotnews.ro.

Liberalii visau suspendarea lui Basescu pentru inalta tradare inca din februarie

Considerata la acea data o idee năstruşnică, acuzarea lui Traian Basescu de inalta tradare i-a apartinut initial senatorului liberal Ioan Ghişe, inca din luna februarie a acestui an. Ea s-a desprins din zecile de soluţii propuse ca alternative la retragerea din legislativ a parlamentarilor PNL, suficient cât să fie inclusă pe ordinea de zi a viitorului BPC al partidului, relata ziare.com pe 3 februarie 2012.

Potrivit unor surse liberale, Ghişe a propus iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui, laolaltă cu strângerea unor semnături în Parlament pentru punerea sub acuzare a acestuia pentru înaltă trădare. Încurajat de jocul UDMR pe anticipate, Ghişe a mai recomandat negocieri cu această formaţiune şi depunerea unei moţiuni de cenzură - relata la acea data ziare.com.

Întrebat cum s-ar face vinovat Traian Băsescu de înaltă trădare, Ghişe s-a apărat cu decizia de partid. "Pentru ceea ce a făcut în aceşti ani. O să vă explic după şedinţa luni. Sper să se accepte, deşi nu garantez".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22