Bătălia pe consiliul de administrație al BNR. Mărul discordiei în coaliția PSD-ALDE: Dan Radu Rușanu

Dora Vulcan | 01.07.2019

Dacă pentru viitorul guvernator al BNR toate partidele sunt de acord să-l susțină pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia băncii naționale, nu la fel stau lucrurile privind viitorul CA al BNR.

Pe aceeași temă

Viorica Dăncilă a anunțat luni că PSD îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR, iar pe Florin Georgescu și Leonard Badea pentru posturile de prim-vicepreședinte și vicepreședinte al Consiliului de Adminsitrație al BNR.

„PSD îl va susține pe Mugur Isărescu. În același timp, PSD va avea posturile de prim-viceguvernator, viceguvernator. Florin Georgescu, Leonard Badea sunt propunerile PSD”, a spus Dăncilă.

Întrebată cine îl va înlocui pe Leonard Badea la șefia Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dăncilă a spus că decizia va fi luată de Comitetul Executiv al PSD.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că partidul pe care îl conduce îl va susține pe Dan Radu Rușanu la funcția de viceguvernator al Băncii Naționale.

”Candidaturile nu se depun de către partid, se depun individual. Și-a depus candidatura Dan Radu Rușanu, iar noi îl vom susține”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ce au apărut tensiuni cu PSD pe această temă.

La acest moment, ALDE are doar un post de membru neexecutiv la BNR, dar a căutat să obțină un compromis de la PSD prin care să câștige un post de viceguvernator pentru Dan Radu Rușanu, scrie stiripesurse.ro.

De asemenea, USR îl va propune pe actualul director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa, altul decât fostul viceguvernator al BNR în perioada 2009-2014, este doar o coincidență de nume.

PNL a votat luni pentru susținerea actualului viceguvernator Eugen Nicolaescu și a lui Virgiliu Stoenescu (post ne-executiv) în viitorul consiliu de administrație al BNR.

UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una.

Actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR:

Guvernator - Academician Mugur Isărescu


Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Liviu Voinea


Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru - Academician Daniel Dăianu
Membru - Dr. Gheorghe Gherghina
Membru - Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu

Votul privind noile numiri va avea loc, cel mai probabil, miercuri, în plenul reunit al celor două camere legislative din Parlament, pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii sale.

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României, potrivit siste-ului BNR.

Consiliul de administraţie este organismul cu drept de decizie în ceea ce priveşte politicile în domeniul monetar şi al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plăţi, organizarea internă a băncii.

Consiliul de administraţie hotărăşte, de asemenea, care sunt atribuţiile ce revin structurilor executive şi personalului Băncii Naţionale a României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22