Baza de la Deveselu, exponenta tensiunilor ruso-americane. Ghimpele din coasta rusilor

Tudor Despina | 13.10.2015

Baza militara de la Deveselu, in judetul Olt, a devenit, inca de la demararea scutului antiracheta in Europa, tinta amenintarilor ruse mascate sub forma de comunicate diplomatice. Un nou asemenea episod a avut loc in ultimele zile.

Pe aceeași temă

 

Daca urmarim evolutia declaratiilor lansate de Moscova de-a lungul timpului pe acest subiect, remarcam faptul ca principalele reactii de aparare a Romaniei au venit de la Washington, in timp ce Bruxellesul fie a tacut, fie a luat o pozitie lipsita de fermitate.

 

Luni, rusii au reluat amenintarile la adresa Romaniei, cerand din nou abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta pe teritoriul tarii noastre.

 

Potrivit sefului Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o “incalcare flagranta” de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

 

Mihail Ulianov a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a transmis oficialul rus.

 

Americanii, pregatiti sa reactioneze militar

 

Cel putin asa a declarat, recent, Frank Rose, asistent al secretarului de stat american pentru controlul armamentului.

 

Prezent la Bucuresti, in 8 Octombrie, in cadrul unei discutii cu ministrul roman de Externe Aurescu, Frank Rose a subliniat faptul ca Washingtonul ia in considerare si “potentiale masuri economice” pentru a impune Moscovei sa revina in limitele tratatului.

 

“Nu vrem sa intram intr-un ciclu de actiune si reactiune cu Rusia, dar, in acelasi timp, nu vom sta pe margine daca Rusia continua sa incalce acest tratat foarte important”, a spus Rose, in cadrul unei dezbateri organizate la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

 

De altfel, negociatorul principal al Statelor Unite pentru acordul privind scutul antiracheta, Rose a punctat faptul ca acordul este bun si eficient, dovada fiind realitatea din teren, de la Deveselu, acolo unde urmeaza sa fie activata o baza importanta in angrenajul scutului.

 

“Sunt in masura sa spun acum ca, multumita unui aliat extraordinar precum Romania si multumita unui interlocutor extraordinar precum Bogdan Aurescu, am reusit sa respectam toate termenele”, a aratat oficialul american.

 

In ce priveste modificarea planului in urma acordului din dosarul nuclear iranian, Frank Rose a a subliniat ca “finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influenteaza in niciun fel dezvoltarea apararii antiracheta, tinand cont ca programul balistic iranian continua sa reprezinte un risc”.

 

Prin activarea bazei militare de la Deveselu, in judetul Olt, alaturi de cele patru nave Aegis dislocate in Spania, a mai aratat Rose, “va creste raza de acoperire si protectie in raport cu amenintarile balistice provenind din afara spatiului euro-atlantic”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22