Bebelușii cu E.coli. Iohannis: Mă preocupă și urmăresc cu atenție și un pic de îngrijorare

Iulian Popescu | 03.03.2016

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că îl preocupă cazul copiilor din Argeș cu sindrom hemolitic - uremic (SHU) provocat de E.coli 026, și că "urmărește cu atenție și cu un pic de îngrijorare evoluția" situației.

Pe aceeași temă

 

Într-o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis s-a referit joi și la cazul îmbonăvirii bebelușilor din Argeș. Președintele a declarat că a fost informat despre această situație și că urmărește evoluția cu atenție și îngrijorare:

 

”M-am informat fiindcă tema mă preocupă. Am avut două discuții cu ministrul Sănătății și aștept în continuare să primesc un raport pe această temă. Urmăresc cu aceeași îngijorare cu care urmăriți și dumneavostră evoluția și sper ca autoritățile competente să își facă treaba bine și să găsim toate răspunsurile”, a spus Iohannis.

 

Întrebat dacă este mulțumit de felul în care Guvernul și autoritățile au gestionat această criză, șeful statului a precizat: „În acest moment este prematur să vă dau un răpuns ultimativ. Repet, mă preocupă, mă interesează și urmăresc cu atenție și cu un pic de îngrijorare evoluția”.

 

Reamintim că trei copii au murit din cauza sindromului hemolitic - uremic (SHU) provocat de o tulpină foarte agresivă a E.coli - 026.

 

Pe 29 februarie, ANSVSA a comunicat descoperirea bacteriei într-unul din cele 194 de eşantioane analizate până în acel moment, adică în  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

 

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

 

Trei bebeluși din județul Argeș au murit în ultima lună din cauza bacteriei E.coli 026, o tulpină deosebit de agresivă, dar nici până acum nu s-a stabilit cu exactitate sursa.

 

Se știe doar că această tulpină a fost identificată în brânza de la Lactate Brădet, dar nu se cunoaște bacteria dacă provenea din laptele folosit la fabricarea ei sau din altă materie primă, sau de la unul dintre angajați.

 

Măsurile dispuse de ANSVSA:

 

•Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.

•Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.

•Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22