Belgia deblocheaza partial conturile ambasadelor ruse aflate pe teritoriul sau

T.d. | 21.06.2015

Pe aceeași temă

Belgia a decis deblocarea partiala a conturilor ambasadelor ruse aflate pe teritoriul sau. Anuntul a fost facut de ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders, dupa ce, alaturi de Franta, Belgia a decis sa ia aceasta masura pentru a aplica o decizie a Justitiei.

Masura deblocarii vizeaza intr-o prima faza conturile detinute de ambasada Rusiei si de reprezentantele ruse pe langa UE si NATO, potrivit oficialilor belgieni.

Afirmațiile sale au fost confirmate pentru AFP de un purtător de cuvânt al ministerului, Henrik Van de Velde.

"A fost găsită o soluție pentru deblocarea cu prioritate a acelor conturi, care sunt conturi ce permit funcționarea ambasadelor, și restul va urma", a afirmat putertorul de cuvant al MAE belgian, Henrik Van de Velde, citat de AFP, transmite Agerpres.

Potrivit oficialului, MAE belgian "face rolul de bune oficii între executorii justiției și creditori", si anume actionarii fostului grup petrolier Iukos care au solicitat inghetarea bunurilor guvernului rus.

Activele statului rus in Franta si Belgia au fost inghetate la solicitarea fostilor actionari Iukos, drept compensare pentru destructurarea companiei.

Curtea de Arbitraj a condamnat statul rus pentru destructurarea Iukos, compania fost numarul unu din domeniul petrolier in Rusia. Instanta acuza motive politice in acest caz.

"Legile franceze și belgiene ne permit să înghețăm activele pe care le putem identifica ca aparținând Federației Ruse", a declarat Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care il reprezinta pe fostul actionar mahoritar de la Iukos.

Decizia vizeaza aproximativ 40 de banci si opt sau noua imobile in Franta, in timp ce in Belgia printre conturile inghetate se afla si cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantelor permanente ale Rusiei pe langa UE si NATO.

Curtea de Arbitraj de la Haga a obligat Moscova, in 2014, la plata unei indemnizatii de 50 de miliarde de dolari catre actionarii companiei petroliere Iukos, controlata de oligarhul si opozantul regimului Putin, Mihail Hodorkovski.

"Ne vom apăra interesele pe calea justiției. Poziția noastră este clară: Rusia nu recunoaște autoritatea acestui tribunal", a spus Putin, cu referire la Curtea de Arbitraj de la Haga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22