BERD: Reducerea prognozei de creştere economică pentru 2012 nu este specifică doar României

Fara Autor | 19.10.2011

Reducerea prognozei de creştere economică pentru 2012 nu este specifică doar României, ci tuturor statelor europene, şi are la bază situaţia din zona euro, unde merge cea mai mare parte din exporturi, inclusiv din România, a declarat Claudia Pendred, directorul pentru România al instituţiei, informează Mediafax.

Pe aceeași temă

 

Reducerea prognozei de creştere economică pentru 2012 nu este specifică doar României, ci tuturor statelor europene, şi are la bază situaţia din zona euro, unde merge cea mai mare parte din exporturi, inclusiv din România, a declarat Claudia Pendred, directorul pentru România al instituţiei, informează Mediafax.
 
"Reducerea PIB pentru 2012 nu este specifică doar României. Este o problemă a Europei. Foarte mulţi analişti ai FMI au redus previziunile PIB şi pentru România, dar şi pentru alte state din Europa, din cauza evoluţiei exporturilor care se vor reduce pe fondul problemelor din zona euro. România exportă cel mai mult în UE, iar încrederea consumatorilor din zona euro este în scădere, de aceea exporturile se vor diminua în perioada următoare", a spus oficialul BERD, miercuri, la lansarea de către Consiliul Investitorilor Străini a Cărţii Albe 2011.
 
Ea a menţionat însă că nimeni nu ştie ce se va întampla anul viitor.
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipa în iulie că PIB-ul României va avansa anul viitor cu 3,8%.
 
"Unii spun că România va avea în 2012 creştere de 1%, alţii spun sub 1%, FMI în jur de 2%, iar BERD 1,1%. Este un grad de nesiguranţă cu privire le evoluţia PIB", a adăugat Pendred.
 
BERD a redus drastic prognoza de creştere economică a României în 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai amplă între statele în care banca este prezentă fiind aplicată doar Slovaciei. Banca anticipa în iulie că PIB-ul României va avansa anul viitor cu 3,8%.
 
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara la sfârşitul lunii septembrie că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.
 
Totodată, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat marţi că faţă de stategia bugetar-fiscală aprobată în această vară va fi făcută o ajustare "în jos" a creşterii economice pentru 2012, prognozată iniţial la 3,5%.
 
Pentru acest an, autorităţile mizează pe o creştere economică de 1,5%.
 
Pentru 2011, BERD a modificat în scădere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o creştere economică de 1,5%.
 
BERD anticipează o încetinire a creşterii economice în Europa Emergentă anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punând probleme redresării din criza financiară din 2008-2009, se arată într-un raport al băncii privind perspectivele economice regionale.
 
În Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au înrăutăţit perspectivele României, Albaniei şi Serbiei, toate expuse puternic la economia elenă.
 
BERD mai include în această regiune Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, FYR Macedonia şi Muntenegru. Banca a redus estimarea privind PIB-ul Bulgariei cu 1,4% pentru acest an şi cel viitor, la 1,6%, respectiv 2,3%.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22