Pe aceeași temă
Romania va inregistra in 2015 una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa emergenta, de 3%, urmand ca in 2016 sa aiba o crestere preconizata de 3,2%, in contextul redresarii zonei euro. Datele apar in cele mai recente estimari publicate joi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Totusi, institutia financiara atrage atentia asupra unor potentiale surse de instabilitate, in special in Grecia, Ucraina si Rusia.
Cresterea increderii in industrie si reducerea stocurilor ar putea conduce la cresterea investitiilor in Romania, dupa doi ani, arata BERD. De altfel, institutia a imbunatati usor estimarea referitoare la cresterea economica a tarii in 2015, cu 0,2%, potrivit Mediafax.
Printre factorii care ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din Romania se numara, arata BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobanzilor, scaderea recenta a imprumuturilor neperformante, dar si o crestere a cheltuielilor guvernamentale in vederea stimularii absorbtiei de fonduri europene
Probleme majore pentru Grecia, Rusia, Ucraina
Cel mai nou beneficiar al investitiilor BERD, Grecia este grav afectata de un posibil scenariu al intrarii in incapacitate de plata sau chiar o iesire din zona euro. In 2015 economia elena va stagna, iar in 2016 va avansa cu 2%, potrivit sursei citate.
Analiza BERD se bazeaza pe scenariul potrivit caruia Grecia va reusi sa evite masurile politice drastice si, cu ajutorul unor reforme suficiente, sa revina la crestere si sa asigure continuarea sprijinului financiar international.
In capatul estic al continentului european, recesiunea profunda cu care se confrunta Federatia Rusa are un impact peste asteptari in tarile care au legaturi economice puternice cu Moscova. Tocmai de aceea BERD a decis sa inrautateasca estimarile pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala.
Potrivit analizei Bancii pentru Reconstructie si Dezvoltare, economia ruseasca se va contracta cu 4,5% in 2015, pentru ca anul viitor sa scada cu aproape 2%. Pe termen mediu, Moscova se va confrunta cu stagnare sau cel mult crestere lenta.
Si in tara vecina, Ucraina, lucrurile nu stau bine. Criza declansata de anexarea Peninsulei Crimeea de Rusia si conflictul separatist din estul tarii a determinat BERD sa anticipeze o scadere a economiei ucrainene cu 7,5% in acest an. Totusi, daca situatia de securitate nu se va degrada, exista posibilitatea unei cresteri de 3% in 2016.