Pe aceeași temă
Conform datelor transmise duminică seară de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, numărul total de cadre medicale cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccin este de 960, situația fiind centralizată până la ora 18.00. Persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse, precizează sursa citată.
Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în 25 decembrie, va continua luni și marți.
Astăzi, a început campania de vaccinare în România, primele doze ajungând la cele zece spitale de boli infecțioase. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel (26 de ani), asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală, membră a echipei medicale care, în 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Reamintim că în România a ajuns vineri o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID dezvoltat de BioNtech- Pfizer. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se face în două doze, la un interval de trei săptămâni. Vaccinarea este gratuită și voluntară.
Vaccinul a fost distribuit astfel:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 100 de doze
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ - 600 de doze
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca - 375 doze
5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța - 170 doze
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 260 doze
8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență - 210 doze
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava - 250 doze
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara - 450 doze.
În baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.
La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte. Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.
După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 - 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.
Pe lângă Institutul Cantacuzino, care este centru principal de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, sunt organizate și 6 centre regionale în spitale militare, care au capacitatea de a păstra vaccinul la o temperatură de minus 80 de grade. Vaccinul Pfizer / BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade.
Conform autorităților, vaccinarea populației ar urma să înceapă în martie-aprilie. Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.
Potrivit datelor colectate de autorități, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unități medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare și 50% în rândul celor fără studii superioare. O rată de acceptare mai mare este în cazul medicilor de familie, în jur de 80%.
Conform coordonatorului campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiță, o persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze.