Bilanțul lui Kovesi la DNA? “Parlamentarii nu se mai ating nici de banii lor”

Tudor Despina | 03.03.2016

Parlamentarii nu se mai ating nici de banii lor, iar acesta e bilanțul lui Kovesi la DNA, susține un deputat liberal.

Pe aceeași temă

 

Asta e concluzia pe care o trage Ovidiu Raețchi. Deputatul liberal relatează pe Facebook o întâmplare din Cameră:

 

"Zilele trecute gasim pe jos - eu, Daniel Gheorghe si Paul Dumbravanu - in Camera Deputatilor, chiar langa banca mea, o hartie de 100 de lei. Panica totala: "N-o atinge, suntem la camera ascunsa!"; "E insemnata cu mita, nu puneti mana pe ea"; "Nu e a mea, niciodata nu a fost a mea". In adancul sufletului, fiecare banuiam ca, deh, uite, am fost neatenti si ne-a cazut frumusete de bancnota; nimeni n-a vrut insa s-o revendice; a ramas peste noapte, singura, marginalizata, in sala pustie si rece”, a scris Raețchi, într-o postare pe rețeaua de socializare.

 

 

Zilele trecute gasim pe jos - eu, Daniel Gheorghe si Paul Dumbravanu - in Camera Deputatilor, chiar langa banca mea, o...

Posted by Ovidiu Alexandru Raetchi on Thursday, March 3, 2016

 

După care a concluzionat: “Asta e cel mai potrivit bilant al Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA; ca-n legenda lui Tepes ("puteai să laşi o pungă plină cu bani în drum şi nu cuteza nimeni să o ia") parlamentarii nu se mai ating acum nici de banii lor”.

 

Bilanțul DNA, magnet pentru critici

 

Bilanțul Direcției Naționale Anticorupție atrage critici pe bandă rulantă. După șeful Senatului, Tăriceanu, și membrul CSM, judecătorul Horațius Dumbravă, zilele trecute a venit rândul lui Traian Băsescu. Fostul președinte o acuză pe Kovesi că a politizat bilanțul.

 

Am văzut-o pe doamna Koveşi făcînd politică mai ceva ca doctor Ponta, vorbind la bilanţul DNA despre sute de kilometri de autostrazi, indemnizaţii pentru copii, pensii pentru vîrstnici şi spitale noi, în baza unor evaluări umflate, ca şi cum substituia tot Parlamentul în an electoral, dovedind “calităţi” politice nebănuite la datele cînd am tot numit-o în funcţii importante. Dar n-am văzut-o pe ”glorioasa” doamnă Koveşi asumîndu-şi responsabilitatea funcţiei pentru faptul că în cele două mandate de Procuror General, instituţia pe care a condus-o a tergiversat şi nu a soluţionat Dosarul Revoluţiei”, transmite fostul președinte, pe pagina de Facebook.

 

Critici la foc continuu

 

Călin Popescu Tăriceanu a criticat joia trecută prezentarea bilanțului DNA, considerând că aceasta a fost o demonstrație de forță, și a atacat-o din nou pe Laura Codruța Kovesi

 

”Cred că fenomenul corupţiei este unul care a luat amploare în România şi trebuie curmat. Bilanţul de astăzi al DNA a fost un bilanţ triumfalist. Nu am auzit ca în alte ţări Procuratura să facă astfel de bilanţuri publice, în care să se laude cu numărul de dosare, de arestări. Cred că acţiunea DNA nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului. Publicul susţine sau nu. DNA trebuie să se bazeze pe lege. Singurul suport pentru DNA este legea, şi nu suportul popular. Dacă DNA consideră că trebuie să treacă în rândul partidelor politice, atunci schimbăm metoda de abordare.

 

Găsesc deplasat bilanţul de astăzi, pentru că nimeni n-a vorbit că d-na Kovesi a spus, în 2015, că nu este de acord cu 220 de hotărâri ale instanţei. Adică nu este de acord cu justiţia. Dacă un politician ar fi spus asta, CSM ar fi sărit în sus. N-am auzit ca d-na Kovesi să fi fost atenţionată pentru aceste declaraţii.

 

Cred că există instituţii de forţă fără niciun fel de control democratic şi care se comportă ca un partid politic. Nu este treaba Procuraturii să stabilească ce facem cu aceşti bani (n.r., banii din recuperarea prejudiciilor) - este eventual a Guvernului sau a Parlamentului.

 

Este un derapaj care confirmă că nu se respectă separaţia puterilor în stat. Lucrurile nu par să fie decât o demonstraţie de forţă a unor instituţii care depăşesc cadrul democratic. Nu am fost invitaţi de la Senat, dar am observat ca în sală erau ambasadori. Este permanent un show mediatic, nu se ţine cont de prezumţia de nevinovăţie. Reputaţia lor (n.r., a oamenilor politici) este distrusă, fără o hotărâre judecătorească. Tot acest comportament exced cadrul în care trebuie să funcţioneze justiţia.

 

Ştiţi care e cel mai bun indicator? Că România are cel mai mare număr de procese pierdute la CEDO. Puterea scăpată de sub control duce la abuz. În ceea ce priveşte declaraţia doamnei Prună, rămân surprins, pentru că o astfel de nominalizare trebuie să se facă în cadrul unei proceduri. Doamna Prună încalcă legea şi anunţă într-o şedinţă festivă nominalizarea. Primul ministru ar fi trebuit să o tragă de mânecă pe doamna ministru al Justiţiei”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la TVR 1.

 

O zi mai târziu au apărut noi critici, venite de această dată din partea judecătorului Horațius Dumbravă, membru CSM, care s-a arătat nemulțumit de locul în care a decis ministrul Justiției să anunțe reînvestirea lui Kovesi la DNA.

 

 El a spus vineri că nu o suspectează pe Raluca Prună, ministrul Justiției, de rea-credință, dar bilanțul DNA nu era locul potrivit pentru un asemenea anunț: ''Anunțul intempestiv făcut de ministrul Justiției, ieri, la bilanțul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruța Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparență și un proces transparent privind nominalizările la în funcțiile de la Ministerul Public, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

 

Judecătorul Dumbravă consideră că, prin anunțul respectiv, ministrul Prună i-a făcut “un mare rău” înclusiv șefei DNA. Raluca Pruna, ministru Justitiei, a declarat in timpul bilanțului DNA ca o va reinvesti pe Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al DNA. "Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA", a spus ea.

 

Bilanțul DNA pe anul 2015

 

Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu.

 

Au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: 1 prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an.

 

S-au instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu față de acum 5 ani. Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influențează durata de soluționare a cauzelor.

 

Instanțele de judecată au condamnat definitiv 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor DNA. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%.

 

S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22