Biserica Greco-Catolică l-a caterisit pe Chris Terheș, prezent pe listele PSD la europarlamentare

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Episcopia Română Unită cu Roma, de Oradea, a anunțat că „părintele Cristian Terheș a fost eliberat de exercițiul funcțiilor sacerdotale” și se „delimitează de orice afirmație cu caracter politic”.

Pe aceeași temă

Episcopia de Oradea subliniază că Dreptul Canonic al Bisericilor Orientale interzice ca clericii să active în partide politice, datoria lor fiind de „a promova în mod permanent pacea, dialogul și buna înțelegere între oameni de credințe și opinii diferite.”

De asemenea, Episcopia de Oradea anunță că „se delimitează de orice afirmație cu caracter politic atât ale părintelui Cristian, cât și a oricui altcuiva”.

Comunicatul integral:

În urma liberei alegeri a părintelui Cristian Terheș de a se implica în politică, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea face următoarele precizări:

Conform Dreptului Canonic al Bisericilor Orientale, clericii „nu vor lua parte activă în partidele politice”, drept urmare, Episcopia a decis ca părintele Cristian Terheș să fie eliberat de exercițiul funcțiilor sacerdotale.

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea se delimitează de orice afirmație cu caracter politic atât ale părintelui Cristian, cât și a oricui altcuiva.

Opțiunea politică a părintelui nu reprezintă poziția oficială a Episcopiei noastre, ea fiind rezultatul manifestării libertății personale a părintelui.

Fidelă Evangheliei iubirii lui Cristos pentru toți oamenii, Biserica Greco-Catolică din România promovează în mod permanent pacea, dialogul și buna înțelegere între oameni de credințe și opinii diferite.

Chris Terheș, impus pe lista PSD

De acum fostul preot greco-catolic Chris Terheș, care se proclamă fondatorul „Coaliției românilor din SUA”, este cel care a sesizat Inspecția Judiciară împotriva președintei Înaltei Curți de Casație și Juridic, Cristina Tarcea pe motivul nelegalității componenței completelor de cinci judecători, problemă care a fost tranșată, după cum se știe, de Curtea Constituțională în favoarea inculpaților acuzați de fapte de corupție.

Chris Terheș este un obișnuit al platourilor Antenei 3, adoptând poziții împotriva statului de drept. Surse social-democrat susțin că impunerea lui pe un loc eligibil pe lista PSD este o concesie făcută de Liviu Dragnea lui Dan Voiculescu, alături de alte două nume, Carmen Avram (soția lui Adrian Ursu) și Maria Grapini (partidul umanist).

Terheș susține că asociația fondată de el este „cea mai largă organizație românească din SUA”. În realitate aceasta, potrivit portalului ONG-urilor din California, este înregistrată ca neavând niciun membru.

Din actele transmise la CSM, singurele persoane asociate in mod legal cu aceasta asociatie sunt Chris Terhes si secretara ONG-ului, Gina Dobbs, care este trecuta cu acelasi domiciliu ca si Terhes. De altfel, sediul Coalitiei romanilor din SUA este inregistrat tot la domiciliul lui Terhes.

Terheș, un militant împotriva statului de drept

Un alt aspect interesant este ca Romanian Community Coalition, prin propriul statut, nu are dreptul sa se implice in procesul legislativ. Cu toate acestea, a trimis o sesizare catre Parlamentul Romaniei privind un presupus "conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul României si Guvernul României, pe de alta parte", care a dus la reluarea mai multor procese, inclusiv al lui Liviu Dragnea.

Sesizarea lui Terheș a fost unul dintre pretextele folosite de liderul PSD Liviu Dragnea pentru a-și aranja completul de judecată de la ÎCCJ astfel ca să scape de condamnarea din prima instanță în

Referitor la numarul de membri, fostul preot a explicat pentru Ziare.com ca Romanian Community Coalition a fost infiintata ca o corporatie, care este condusa doar de catre board si are clasa de "membri sustinatori", care insa nu au drept de vot.

Un alt aspect controversat este modul in care Chris Terhes s-a autointitulat presedintele Coalitiei Romanilor pentru Combaterea Coruptiei, descriere care exista si pe contul de Facebook.

Aceasta coalitie nu are un statut legal, neexistand nicio organizatie in Statele Unite inregistrata cu acest nume.

Terhes sustine ca nu a semnat niciodata vreun act in numele acestei organizatii, iar "Coalitia Romanilor pentru Combaterea Coruptiei" este un nickname, "pe care ni l-a pus presa din Romania, pentru ca, la inceputul actiunilor noastre, de dupa "martea neagra", cand inca nici nu eram incorporati, in jurul acestei idei ne-am strans si coalizat".

În 2014, Terheș făcea campanie anti-PSD

Bascularea lui Chris Terheș dintr-o barcă în alta este spectaculoasă. Dacă în anul 2014 Chris Terheș este implicat în campania prezidențială împotriva premierului de atunci, candidatul PSD Victor Ponta susținut de Liviu Dragnea, secretar general al partidului în acel an.

„Aceste alegeri trasează direcția viitoare a României: spre est sau spre vest. Spre Rusia si China, sau spre Europa și Statele Unite. Spre totalitarism sau spre libertate și progres. Rezultatul acestor alegeri este crucial pentru destinul a milioane de romani, de aceea, este imperativ ca aceștia să iasă într-un număr cât mai mare la vot și să decidă asupra propriului viitor. (…)

(…) Referitor la corupți, vreau să spun ca sunt de-a dreptul scandalizat de modul cum guvernanții mituiesc Biserica, iar preoții tac în fața corupției. Corupția este o forma de asuprire a maselor, de exploatare, de sclavagism. Un preot care își ia în serios vocația și chemarea nu poate sta tăcut când o clasă politică coruptă îi exploatează propria turmă. Cred că România ar arata altfel dacă preoții ar predica împotriva corupției și ar condamna-o pe față, în loc să îi cânte unui politician trimis în judecată ‘vrednic este'” conform G4Media.ro

În iunie 2014, preotul Chris Terhes propunea partidelor parlamentare, în numele „Coaliției românilor pentru combaterea corupției”, să se angajeze public, în fata electoratului din țară și din diaspora, că vor lua anumite măsuri de susținere a luptei împotriva corupției.

„Solicitarea adresată liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea corupției este o practică des întâlnită în democrațiile occidentale, unde alegătorii le cer aleșilor să se angajeze public să facă anumite lucruri pentru popor”, a explicat pr. Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, citat de ziare.com.

Preotul Chris Terhes a devenit însă cunoscut în timpul referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu, făcând lobby în congresul american în favoarea fostului președinte și împotriva PSD. Liviu Dragnea, care l-a anunțat astăzi pe Terhes drept candidat pe listele partidului, a fost condamnat tocmai pentru fraudarea referendumului din 2012.

După 2016, aceiași congresmani mobilizați împotriva PSD în 2012 au fost montați de această dată împotriva justiției din România de Coaliția românilor a preotului Terhes.

Într-o scrisoare transmisa Romanian Community Coalition pe data de 4 iunie 2016, congresmena Loretta Samchez, co-presedinte al grupului de prietenie cu Romania din Congres, și-a exprimat ingrijorarea cu privire la „incalcarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii corupției, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale și amenintarile la independenta justitiei din Romania”.

Potrivit Paginii de Facebook trăiește în Irvine, California și este preot la misiunea Sf. Ioan Botezătorul Orange County, Statele Unite. Este președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției. Scrie că a studiat Teologia la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, jurnalism la Fullerton College și comunicare la Santiago Canyon College.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22