Pe aceeași temă
Inregistrarea publicata de cotidianul Gandul, in care presedintele PSD Satu Mare si vicepresedintele CJ – Mircea Govor – le spune primarilor social-democratii din judet ca a avut o discutie cu “preasfintitul” si ca preotii se vor implica in campania electorala a lui Victor Ponta, este doar una dintr-un lung sir de informatii care dezvaluie o implicare politica a mai multor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) alaturi de PSD. Pretul Bisericii pentru acest “ajutor” este reprezentat de privilegiile primite de la stat, sub forma de bani, cladiri si terenuri. Totodata, implicarea BOR in campania PSD coincide cu discursul agresiv, xenofob si nationalist propagat de PSD la adresa ne-ortodoxului Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta, in turul II al alegerilor prezidentiale.
Mircea Govor reprezinta cel mai recent caz de imixtiune intre politic si religie. In inregistrarea publicata de Gandul, seful PSD Satu Mare ii ameninta pe primarii social-democrati si pe sefii de deconcentrate cu taierea fondurilor daca Victor Ponta nu castiga alegerile. In plus, Govor vorbeste si despre o discutie avuta cu “preasfintitul”, potrivit Hotnews.
"Am vorbit cu preasfintitul, am vorbit cu toti popii. Exact cum vorbesc cu voi, asa am vorbit si cu ei si am spus la popi in felul urmator: bai, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Daca nu vreti sa fiti de partea noastra, s-aduceti sa votati cu domnul Victor Ponta, eu nu va mai cunosc. La mine la usa nu mai veniti. Le-am spus verde in ochi. S-a terminat. Fratilor, NU, la revedere, si i-am spus la preasfintit, a spus presfintitul trimiti in fiecare localitate, in fiecare biserica un om, ala sa trimita SMS si-n localitatea la care n-o spus sa votezi cu Ponta sa nu-l vad”, spunea Govor.
Vicepresedintele CJ Satu Mare continua: “Dar nu se mai poate. Nu se mai poate. Deci preasfintitul o fost de partea noastra total. E un om extraordinar. (...) Si inca ceva, la toti popii daca pierdem toate preotesele le dau afara din tot, la revedere. Le-am si spus. Toti au venit la mine sa le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleaca acasa. Mearga la mama dracului, nu ma intereseaza. Deci s-o terminat. Deci de-acum inainte intru pana ma duc la.... Pai da ce suntem noi, ma, casa de binefacere, suntem prosti? Nu mai suntem prosti, am fost destul", spune seful PSD Satu Mare in stenogramele publicate de Gandul.
Victor Ponta si “calea desavarsirii”
Aceasta nu este singura informatie aparuta in spatiul public cu privire implicarea bisericii in campania electorala.
Astfel, parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea a tinut, duminica, o predica in biserica din Moftinu Mic (Satu Mare). Parintele Sebastian ii indeamna pe credinciosi sa mearga la vot in turul II “si sa voteze un presedinte ortodox, pe Victor Ponta”, potrivit sursei citate.
La predica de duminica a participat acelasi Mircea Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean si liderul PSD Satu Mare.
La predica tinuta duminica in biserica din Moftinu Mic, parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea le-a spus credinciosilor: "Noi nadajduim si ne dorim ca in aceasta tara sa fim impreuna frati intru Hristos care marturisim credinta ortodoxa. Trebuie sa invatam ca in sufletul unui ortodox nu trebuie sa existe viclesug. Ortodoxia nu sta la masa cu viclenia. De aceea sa incercam sa ne unim, sa fim frati impreuna cu noi. Iar duminica, cand vor fi alegerile, ne indeamna pe noi, pe toti, oamenii care sunt crestini si ortodocsi, sa mergem si sa dam un vot pentru tara noastra. Este in jurul nostru si vicele presedinte Mircea Govor, care si el este ortodox, si el este impreuna cu noi si ne indeamna si el pe noi, pe toti, sa fim uniti si sa votam cu cei care sunt ortodocsi: Victor Ponta, caci el poate sa ne uneasca, sa ne ajute sa ne ducem viata noastra pe calea desavarsirii".
Episcopul Maramuresului, agent electoral PSD
“Noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce”, a spus PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Desi nu o spune explicit, episcopul cere votul pentru Victor Ponta, in conditiile in care Klaus Iohannis (ACL) este crestin de confesiune lutherana.
Mai mult, Iustin Sigheteanul le ordona preotilor ca, in ziua votului, sa mearga direct de la biserica si in tinuta de slujba la votare si sa se asigure ca oamenii voteaza un ortodox.
"Sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate si nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e daca nu face bine sa nu faca rau. Sigur ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune Votati-l pe al nostru si ceilalti Votati-l pe al nostru, iar noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce", a fost indemnul PS Iustin Sigheteanul.
“Voteaza Victor Ponta, roman si crestin-ortodox!”
Jurnalistul Sabin Gherman a semnalat un alt caz de implicare a BOR in campania PSD pentru prezidentiale. Gherman a postat pe Facebook o imagine in care apare un bilet cu indemnul de a-l vota pe Victor Ponta. Bilete de acest fel au fost impartite la Manastirea Cozia.
“Stimate alegator crestin-ortodox, Cand votezi, nu iti trada credinta si neamul! Voteaza Victor Ponta, roman si crestin-ortodox!", este mesajul pe care oamenii l-au putut citi pe bilet, urmat de o scurta rugaciune.
(Foto: Sabin Gherman - Facebook)
"Dumnezeul meu, sa nu-i parasesti pe robii Tai care traiesc departe de Biserica; dragostea Ta sa-i aduca pe toti langa Tine". "Rugaciunea cuviosului Paisie Aghioritul", mai scrie in biletul in cauza.
Parintele Arsenie Boca, folosit in campania PSD
Un alt scandal public a fost provocat de aparitia unor icoane cu imaginea parintelui Arsenie Boca, pe spatele carora se regasea sigla PSD si numele lui Victor Ponta.
Inainte de primul tur al alegerilor, Prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca foloseste Biserica in campania electorala, aratand ca activistii social-democrati distribuie icoane cu parintele Arsenie Boca, pe spatele carora se regasesc numele PSD si al lui Victor Ponta.
Patriarhia Romana a precizat ca distribuirea unei fotografii cu chipul parintelui Arsenie Boca, pe verso-ul carora aparea mesajul 'Victor Ponta Presedinte', reprezinta o "initiativa exagerata de campanie electorala", care nu a avut acordul Bisericii.
Circulara pentru sustinerea unui “crestin, ortodox, roman”
In judetul Cluj, mai multi preoti ortodocsi ar fi primit o circular de la Mitropolia Clujului, in care li se cere sa ii indemne pe credinciosi sa voteze un presedinte “crestin, ortodox, roman”, mai arata sursa citata.
Reporterii TVR Cluj au inregistrat mai multi preoti care au recunoscut existenta acestei circulare.
"O sa le spunem oamenilor ca trebuie sa mearga la vot si sa aleaga un presedinte crestin, ortodox, roman, din ce am inteles eu", spune un preot inregistrat de reporterii TVR Cluj.
Reprezentantii Mitropoliei neaga toate acuzatiile si spun ca preotii trebuie sa respecte neutralitatea bisericii fata de politic.
Patriarhia vede “cazuri izolate”
Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, exista cazuri de implicare a preotilor in campania electorala. Stoica a spus ca aceste cazuri vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit Romania Libera.
"Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească", a spus Stoica.
La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat, evident, în campania pentru prezidenţiale în sprijinul PSD, explicaţia ţinând de interesele financiare susţinute de Guvern. Seful statului a aratat ca "Victor Ponta nu a lăsat vreo icoană nepupată în România".
Relaţia biserică – politică
Desi Sfantul Sinod al BOR a interzis preotilor sa faca politica, incepand din ianuarie 1990, aceasta decizie a ramas o recomandare.
Sfântul Sinod a reînnoit decizia referitoare la interdicția preoților de a face politică și prin Decizia 1.066 din 1996. Însă și aceasta a rămas o simplă recomandare, potrivit Romania Libera.
In acest timp, au fost semnalate mai multe cazuri in care preoti au devenit parlamentari FSN si ulterior PDSR, PRM sau PNTCD, cu derogare de la ierarh.
În aceste condiții, arhiepiscopul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, cerea Sfântului Sinod să permită preoților să candideze pe listele partidelor, pe motiv că, oricum, acestia renunțaseră la poziția de independență politică.
În anul 2000, mai mulți preoți au candidat ca independenți. Însă poziția Sfântului Sinod s-a schimbat radical la începutul anului 2004, tot la presiunea IPS Bartolomeu Anania, care s-a răzgândit și a cerut preoților să aleagă între cariera ecleziastică și cea politică. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat această poziție, prin Decizia 410 din 12 februarie 2004.
Relatia Victor Ponta - PF Daniel
Premierul Victor Ponta a participat, in 22 septembrie, la o rugaciune de multumire pentru lucrarile de constructie la Catedrala Mantuirii Neamului. Rugaciunea a fost oficiata de PF Daniel.
La sfarsitul rugaciunii de multumire, PF Daniel a exprimat recunostinta Guvernului Romaniei pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mantuirii Neamului si i-a oferit lui Victor Ponta o icoana si Ordinul "Sfantul Apostol Andrei", ocrotitorul Romaniei si al Catedralei Mantuirii Neamului.
In 28 aprilie, Victor Ponta s-a intalnit cu Patriarhul Daniel, alaturi de ceilalti lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, dar si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Intrebat daca s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mintuirii Neamului, Ponta a raspuns negativ.
"Bineinteles ca am discutat despre Catedrala, nu aveam cum sa nu vorbim despre Catedrala pentru ca este si in proiectul Romania 100. E un proiect pe care eu il sustin si de altfel, in fiecare an am alocat o parte din bani, o alta parte a fost data de credinciosii din tara. Dar nu de asta ne-am vazut, dar sigur ca am vorbit si despre Catedrala, cum sa nu vorbim, pentru ca e un proiect inclus in ceea ce noi am lansat, Strategia Romania 100", a spus Ponta, la acel moment.
In plus, vicepremierul si ministrul de Interne Gabriel Oprea a dat o alta dovada a relatiei apropiate dintre stat si biserica. Oprea a dat in 2 octombrie un Ordin prin care Sectia de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are de acum inainte obligatia sa informeze Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la "activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe".