Pe aceeași temă
Fostele state comuniste din Uniunea Europeană sunt avantajate de situația din China, deoarece nu sunt afectate de deruta înregistrată pe piețele emergente și au puține legături cu economia chineză, ceea ce le ajută să atragă investitori în eurobonduri, scrie Bloomberg, preluată de Agerpres.
După decizia Băncii centrale a Chinei (PBOC) de a schimba mecanismul care stabilește rata zilnică de referință pentru moneda națională, Nomura International Plc a sfătuit investitorii să dețină mai multe eurobonduri din Europa de Est decât nivelul din indicii de referință.
Devaluarea yuanului a provocat turbulențe pe piețele financiare din statele emergente, în schimb efectul a fost contrar în România, Ungaria și Polonia, unde randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut.
Plasamentele din Europa Centrală ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importă țiței și depinde mai mult de Germania decât de China pentru comerț. De asemenea, activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobânzii în SUA, ci au beneficiat de pe urma măsurilor de relaxare cantitativă (QE) adoptate de BCE pentru stimularea creșterii zonei euro, mai scrie Agerpres.
Miercuri, zlotul polonez și forintul ungar s-au apreciat față de euro și dolar, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două luni. În schimb, monedele naționale din Indonezia și Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legăturilor comerciale puternice cu China.