Bloomberg: Nu-i momentul ca România să nu se îngrijească de creșterea economică

Redactia | 07.03.2018

România acordă prioritate unei modificări controversate a sistemului juridic, exact unui moment în care avântul economiei începe să nu mai fie cel mai mare din UE, scrie Bloomberg.

Pe aceeași temă

Pachetul de legi ale justiției erodează încrederea oamenilor de afaceri și riscă să îndepărteze și mai mult investitorii și companiile care sunt deja nemulțumiți de revizuirea confuză a impozitării cunoscută sub numele de „revoluție fiscală”, se arată în analiza realizată de Bloomberg.

 

„Reforma riscă să slăbească mediul de afaceri și operațional al țării pentru mai mulți ani și afectează încrederea investitorilor si, mai departe, perspectivele de creștere a economiei României", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.

 

Scăderea încrederii vine într-un moment în care România are nevoie de cheltuielile făcute de corporații pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a sprijinit creșterea PIB-ului de 8,8%.

 

În timp ce social-democrații aflați la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajații din sistemul public și reduceri de taxe, sectorul privat devine mai puțin dispus să investească.

 

„Este puțin probabil ca investițiile publice să compenseze așteptata încetinire a consumului. Invers este mai probabil”, a declarat Ciprian Dascălu, economist la ING Bank NV, care consideră că ținta oficială de creștere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimistă.

 

„În timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, România este printre cele mai vulnerabile țări dacă apar probleme economice”, susține economistul șef al BNR, Valentin Lazea.

 

Episoadele repetate de volatilitate politica au distras atentia Guvernului de la reformele care ar fi putut majora potentialul economiei de crestere pe termen lung", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara S&P Global Ratings, care a reafirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".

 

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii). Agentia si-a exprimat ingrijorarea din cauza "frecventelor incercari de a implementa modificari legislative care ar putea diminua echilibrul institutional".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22