Bloomberg: România urcă vertiginos în topul celor mai bolnave economii din lume

Dora Vulcan | 16.02.2018

Romania a urcat vertiginos in clasamentul celor mai bolnave economii, unde ocupă locul 34, în creștere cu 16 poziții.

Pe aceeași temă

 

 

 Topul realizat de Bloomberg insumeaza previziunile privind inflatia si somajul pentru 66 de economii ale lumii. Bloomberg Misery Index noteaza ca preturile in crestere (problema semnalata de autori in cazul Romaniei) sunt mai mult o amenintare la adresa economiei globale in acest an decat somajul, scrie ziare.com.

 

 

Venezuela ramane pentru al patrulea an consecutiv cea mai bolnava economie a lumii, unde dezastrul economic a dus inflația la un nivel-record de 13.000% și a făcut ca moneda națională să nu mai aibă absolut nicio valoare, inregistrand un scor de trei ori mai prost decat in 2017. Venezuela este urmata in acest clasament de Argentina, Egipt și Grecia, la egalitate cu Turcia, scrie Digi 24. 

 

 

Economistii prevad pentru tara noastra o rata a inflatiei mai mare in 2018 decat in 2017. Banca Nationala a Romaniei urmareste inflatia cu majorari de dobanda, incercand sa evite supraincalzirea economiei determinata de cheltuielile guvernamentale excesive, arata sursa citata.

 

 

 „Și România se îndreaptă în direcția greșită. Economiștii estimează o rată a inflației de 3,3% pentru 2018, după creșterea prețurilor anul trecut. Banca Națională a României încearcă să țină ritmul inflației prin creșterea dobânzilor, încercând să fie cu un pas înainte și să evite supraîncălzirea economiei prin cheltuielile guvernamentale excesive”, scrie Bloomberg.

 

 

 

 

Bloomberg Misery Index se calculeaza pe baza prognozelor nationale privind inflatia si piata muncii, iar daca inflatia si somajul sunt scazute, atunci si locuitorii tarii respective se simt bine.

 

 

La polul opus, țara cu cea mai „fericită” economie din lume este Thailanda, care ocupă același loc ca anul trecut, urmată de Singapore, Japonia, la egalitate cu Elveția, Taiwan și Israel. Topul 10 este completat de Islanda, Norvegia, Coreea de Sud, Danemarca și Hong Kong.

 

 

Bloomberg remarcă și că Mexicul a avut cel mai mare progres, reușind să urce 16 locuri spre cele mai fericite economii. Guvernul mexican a reușit să controleze foarte bine rata inflației și să o scadă la 4,1%, după ce în 2017 ajunsese la 6%. Analiștii estimează, de asemenea, că rata șomajului va rămâne în jur de 3,4%.

 

 

BNR a publicat saptamana trecuta raportul pe inflatie, care prevede ca aceasta va inregistra o crestere in 2018, atingand valori apropiate de 5% in prima parte a anului si va incheia anul la 3,5%. Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul lui 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna decembrie la 3,32%, cel mai inalt nivel din august 2013.

 

 

Mugur Isarescu a avertizat ca motorul cresterii economice a ramas consumul, ceea ce afecteaza echilibrul extern al economiei. In plus, exista o scadere persistenta a investitiilor publice, iar deficitul comercial continua sa creasca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22