BNR: OUG 114 va duce la deprecierea leului, creșterea inflației și, în final, a dobânzilor

Laurentiu Gheorghe | 10.03.2019

Concluziile studiului de impact ale prevederilor din OUG 114, a „lăcomiei”, arată că BNR nu va putea reacționa la atacurile speculative asupra leului, ceea ce va conduce la inflație și deprecierea leului.

Pe aceeași temă

„În cazul în care piața apreciază că BNR nu poate recurge la majorarea ratelor dobânzilor și nici la controlul strict al lichidității, consecința inevitabilă este aceea ca se va deprecia moneda națională, va crește rata inflației, iar în final vor crește și ratele dobânzilor pe piață, dar tardiv și ineficient.

Asocierea taxei cu ROBOR creeaza confuzie in piata cu privire la dobanda de referinta: este aceasta rata de referinta a BNR (in prezent de 2,5%) sau pragul peste care activele bancare sunt taxate (2%). În ambele cazuri, piata va anticipa ca ratele dobanzii vor stagna sau vor scadea”, se arată în documentul elaborat de BNR.

Totodata, este constransa capacitatea bancii centrale de a-și indeplini obiectivul fundamental stabilit prin lege, acela de asigurare a stabilitatii preturilor.

Studiul BNR referitoare la impactul taxei pe activele financiare ale băncilor pe următorii doi ani:

Pentru anul 2019

  • Rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde de lei

  • Indicatorul de solvabilitate ar scădea cu aproximativ 2 puncte procentuale (până la 17,9%)

  • 7 bănci, dintre care 2 instituții de importanță sistemică, ar consemna deficit de capital, necesitând majorări în suma de 0,6 miliarde lei

  • Reducerea credității ar fi de 6 miliarde lei (din care 3,3 miliarde credite acordate sectorului real)

  • Creșterea economică ar scădea cu 0,64 puncte procentuale

Pentru anul 2020:

  • Rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde lei

  • Indicatorul de solvabilitatea ar scădea cu aproximativ 1,2 puncte procentuale (până la 16,7%)

  • 14 bănci, din care 4 instituții de importanță sistemică ar consemna deficit de capital, necesitând majorări în sumă de 1,6 miliarde lei

  • Reducerea creditării ar fi de 10,9 miliarde lei (din care 5,9 miliarde credite acordate sectorului real)

  • Creșterea economică ar scădea cu 1,07 puncte procentuale

  • Citește studiul integral: StudiuBNR_OUG114_Feb2019

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, în judeţul Ialomiţa, că s-au purtat numeroase discuţii referitoare la OUG 114/2018, cu reprezentanţi ai sistemului bancar şi ai firmelor care administrează pensiile din Pilonul II, ajungându-se la anumite înţelegeri. Dragnea afirmă că săptămâna viitoare se vor mai purta discuţii cu firmele din sistemul energetic şi cele de telefonie, iar în săptămâna care începe cu 18 martie s-au putea adopta o ordonanţă care să modifice OUG 114, transmite News.ro.

Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, la Slobozia, dacă va fi modificată OUG 114/ 2018 şi a precizat că au avut loc numeroase discuţii în acest sens.

”Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar şi lucrurile au avansat către o soluţie acceptată de ambele părţi, în condiţiile în care nu renunţăm la obiectivele noastre care au generat ordonanţa 114. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică şi împreună am găsit un mecanism de stimulare a acestui lucru, plecând şi de la ideea că este o diferenţă foarte mare între depozitele populaţiei care sunt în bănci şi nivelul de creditare. Diferenţa este foarte mare şi împreună am stabilit că se pot face paşi importanţi ca obiectivele pe care le-am avut în vedere – condiţiile de creditare să fie mai bune pentru firme şi pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească mai mult în creştere economică”, a răspuns Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că se va găsi o soluţia şi în privinţa Pilonului II de pensii.

”În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească şi în alte proiecte. Automat, dacă se va investi şi în alte proiecte, o să fie obligaţi să îşi mărească capitalul social pentru a acoperi creşterea riscului. Se pare că ne îndreptăm către o soluţie care să fie acceptate şi de o parte şi de alta. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuţii şi pe ceea ce înseamnă energie şi operatori de telefonie mobilă , n aşa fel încât, săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliţie, cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de resort, şi probabil să fie adoptată o eventuală ordonanţă care să completeze ordonanţa 114”, a mai spus Liviu Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22