BNR: sugestia de a vinde din rezervă ca să luăm toată lichiditatea din piață nu merită comentată

Redactia | 28.01.2019

Războiul replicilor BNR-PSD continuă. Banca Națională a reacționat la cererile făcute de partidul de guvernământ de a interveni pe piața valutară și de a vinde rezerva pentru a susține leul.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat că vânzările unei părți din rezerva valutară ar duce la creșterea dobânzilor.

Declarația purtătorului de cuvânt al BNR:

„În ultimele două zile ni se pune frecvent întrebarea legată de solicitarea PSD. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esența noțiunii de manage floating. Atât acest răspuns, cât și solicitarea nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să știe și cei care vin cu solicitarea respectivă, așa cum știm cu toții, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenție și dozajul măsurilor, adecvate la situația concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare. În ceea ce privește sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichiditățile din piață – ea este în contradicție directă și îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanțe, printr-o operațiune obișnuită, adică prin încasarea de taxe și impozite, a scos o parte din Leii din piață, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadențele deja spre 3,5%“.

***

Ministerul Finanțelor a transmis, într-un comunicat dat publicității vineri seara, că este ”BNR este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar”, în contextul prăbușirii leului în fața monedei euro, cotată vineri cu 4.7648, în creștere cu 0,17% față de miercuri.

A fost a 11-a ședință consecutivă în care euro a doborât un record. Ministerul Finanțelor mai susține în comunicat că Guvernul își dorește ”o cooperare loială cu Banca Națională a României”, scrie G4Media.

BNR răspunde, tot printr-un comunicat, că ”asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”.

Comunicatul Ministerului Finanțelor

”Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României.

Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României.

De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: “(…) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”.

De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale.

Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri.”

Comunicatul BNR

”Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali.

În acest context, BNR își dorește, ca și până acum, „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”.

O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22