Boc: Nu se va modifica legislatia care suspenda indemnizatiile revolutionarilor. Protocol inedit incheiat intre PDL si revolutionari

Fara Autor | 24.01.2012

Executivul a anuntat ca nu va modifica legislatia privind drepturile revolutionarilor, "pentru a se reveni la situatia anterioara", desi formatiunea aflata la guvernare a incheiat, la sfarsitul saptamanii trecute, un protocol  pentru a identifica "solutia financiara pentru plata indemnizatiilor" cu scopul de a-i reduce la tacere pe revolutionarii care protesteaza de 12 zile, in fata sediilor PDL, alaturi de alte sute de persoane.

Pe aceeași temă

Executivul a anuntat ca nu va modifica legislatia privind drepturile revolutionarilor, "pentru a se reveni la situatia anterioara", desi formatiunea aflata la guvernare a incheiat, la sfarsitul saptamanii trecute, un protocol  pentru a identifica "solutia financiara pentru plata indemnizatiilor" cu scopul de a-i reduce la tacere pe revolutionarii care protesteaza de 12 zile, in fata sediilor PDL, alaturi de alte sute de persoane.
 
 
Santaj revolutionar 
 
Acum patru zile, secretarul de stat pentru probleme revolutionarilor, George Costin, si presedintele Asociatiei "21 decembrie 1989", au incheiat un protocol cu democrat-liberalii Ioan Oltean si Mircea Toader, prin care ministrul Finantelor Gheorghe Ialomiteanu si George Costin se angajeaza sa gaseasca o solutie pentru plata indemnizatiilor reparatorii prevazute prin Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri  şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 care au fost taiate pentru anul 2012 la finele anului 2011. 
 
In schimbul acestui protocol, Asociatia "21 decembrie 1989" se angajeaza sa supende orice protest. 
 
Premierul Emil Boc a anuntat ca nu va modifica legislatia votata la sfarsitul lui 2011, insa nu a mentionat cum se va proceda de acum inainte tinand cont de protocolul incheiat intre PDL si revolutionari, care promite sa treaca legea prin Parlament intr-un regim rapid.
 
Marti, premierul a declarat ca nu se pot gasi "peste noapte" resurse financiare pentru indemnizatiile revolutionarilor, potrivit Agerpres. 
 
"Guvernul nu modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor, nu avem peste noapte resurse financiare ca sa putem mari peste noapte salarii, pensii sau indemnizatii de revolutionar. Asa cum sunt nemultumiti din nefericire foarte multi bugetari si foarte multi pensionari si foarte multe cadre militare in rezerva, stiu ca sunt nemultumiti si foarte multi revolutionari, dar trebuie sa intelegem ca nu avem alte alternative in acest moment", a declarat seful Executivului dupa sedinta Parlamentului dedicata Unirii Principatelor. 
 
 
Ce stipuleaza protocolul:
 
  • Solutia financiara trebuie gasita astfel inca sa nu afecteze bugetul alocat pe anul 2012;
  • Reprezentantii Colegiului Revolutionarilor, impreuna cu Secretarul de Stat pentru Revolutionari, vor prezenta grupului PDL din Camera Deputatilor propunerile de modificare si completare a Legii recunostintei revolutionarilor, in vederea imbunatatirii actului normativ, cu respectarea procedurilor parlamentare. Toate amendamentele vor fi prezentate pana luni 23.01.2012, ora 14.00;
  • Pe 23.01.2012, la ora 19.00, la sala de sedinte a grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor va avea loc intalnirea in vederea analizei amendamentelor depuse;
  • Amendamentele admise vor fi inaintate de indata comisiilor sesizate spre dezbaterea in fond a legii. Raportul comisiilor va fi depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pana in data de 04.02.2012, urmand ca acesta sa fie inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor si dezbatut in sedintele din zilele 04-05 februarie.
  • Votul final se va da in prima sedinta consacrata acestei activitati, dar nu mai tarziu de 08.02.2012;
  • Partile au convenit ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa fie sesizat pentru repunerea in dezbatere in regim de urgenta a Legii Lustratiei, luandu-se in considerare amendamentele depuse de Societatea Timisoara si Asociatia 21 Decembrie 1989, amendamente ce vor fi sustinute si de reprezentanti ai PDL, tinand cont de observatiile Curtii Constitutionale;   
  • Pana la realizarea celor inscrise in prezentul protocol se suspenda orice activitate publica si stradala a Asociatiei 21 decembrie 1989, de la sediile PDL.
 
Daca se va respecta acest protocol inedit, in februarie, toţi cei 20.000 de revolutionari ar putea reintra in drepturi, pentru a incasa indemnizatii cu un cuantum cuprins între 2.000 şi 3.000 de lei lunar, circa 112 milioane de euro anual.
 
Potrivit Adevarul, in ultimii 22 de ani, revolutionarii cu certificat si urmasii acestora au incasat circa 2 miliarde de euro din bugetul statului.
 
Ca o masura de austeritate, la finele anului trecut, s-a decis suspendarea in 2012 a indemnizatiilor pentru revolutionari, cu exceptia "urmasilor eroilor martiri", respectiv sotilor, sotiilor si copiilor celor care au murit in revolutie. Mai exact, "luptatorii remarcati prin fapte deosebite" nu vor mai beneficia de indemnizatia lunara reparatorie si li se va reduce numarul de calatorii gratuite pe calea ferata de la 12 la 3.
 
Aceste taieri au starnit mari nemultumiri in randurile revolutionarilor, chiar daca de lista lunga de privilegii acordate prin lege nu s-a atins nimeni.
 
De mai bine de o saptamana, revolutionarii scandeaza alaturi de sute de alte persoane pentru anularea taierilor, dar cer si ca nivelul indemnizaţiei sa nu mai fie raportat la salariul mediu brut, ca pana acum, ci in functie de pensile fostilor nomenclaturisti si magistrati comunisti, care sunt mult mai mari decât salariul mediu brut. 
 
De asemenea, ei cer si ca numarul beneficiarilor de indemnizatii sa creasca  fiindca urmasii de eroi-martiri ar trebui sa se bucure de drepturi financiare, indiferent de varsta, nu doar pana la 26 de ani, cum se prevedea in vechea lege.
 
 
De unde ar putea veni banii pentru revolutionari
 
Asociaţia "21 Decembrie 1989" propune ca banii pentru indemnizatiile revolutionarilor sa fie luati din pensiile celor care au lucrat "in sistemul represiv", au fost magistrati sau activisti de partid inainte de evenimentele din 1989, nu de la bugetul de stat, a declarat presedintele asociatiei, Teodor Maries.
 
"Noi suntem 20.000 cu tot cu urmaşi, sunt cam 270.000 de activisti de partid, circa 50.000 de oameni care au lucrat in aparatul represiv inainte de 1989 si cam 25.000 care au lucrat in justitie. Un militian are 2.000 de lei pensie. Se procura suficienti bani pentru revolutionari, pentru detinutii politici, pentru veteranii de razboi, pentru monumente sau pentru cimitire, daca ar fi luat jumatate din cuantumul pensiilor celor care au lucrat in aparatul represiv", a sustinut Teodor Maries, citat de Mediafax.
 
Propunerea a fost introdusa în proiectul de act normativ pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri. Teodor Maries subliniaza ca daca proiectul nu va fi luat in discutie, miercuri, in Comisia juridica din Parlament, va relua protestele la sediile PDL.
 
Ce beneficii au revolutionarii in prezent
 
  • Locuinte din fondul social;
  • Chirii minime;
  • Cumpararea fara licitatie sau inchirierea cu prioritate a unor spatii comerciale; 
  • Subventie de stat de 50% din dobinda aferenta unui credit bancar pentru cumparare sau construirea de locuinte; 
  • Atribuirea a cite 10.000 mp de teren in extravilan si a 500 mp in intravilan; 
  • Loc de veci gratuit; 
  • Tratamente medicale gratuite in spitale, policlinici sau in statiuni; 
  • Medicamente gratuite;
  • Scutire de taxe si impozite pe cladire si teren, Neplata taxelor radio-tv;
  • Pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard prevazuta prin lege.
 
Toate aceste privilegii costa Guvernul Romaniei aproximativ 110 milioane euro anual, iar numărul revolutionarilor a crescut de la 4.000 în 2004 la aproape 17.000 în prezent, conform spuselor din luna august ale premierului Boc in cadrul unei emisiuni la B1TV.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22