Pe aceeași temă
Bogdan Olteanu este al treilea președinte al Camerei Deputaților care intră la închisoare după Adrian Năstase și Liviu Dragnea, cu diferența că primii doi au fost președinți ai PSD.
Curtea de Apel București a redus pedeapsa stabilită inițial de prima instanță, care era de șapte ani de detenție. Curtea de Apel a emis și mandatul de executare a pedepsei.
Bogdan Olteanu s-a predat, la scurt timp de la decizia definitivă, la Poliția din Dâmbovița.
Decizia instanței vine într-o anchetă începută în 2016, care viza perioada în care Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL. A fost acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a facilita numirea în fruntea Rezervației Deltei Dunării a unei persoane agreate de acesta, care avea mai multe afaceri în zonă.
Iniţial, în decembrie 2019, Bogdan Olteanu a primit la Tribunalul Bucureşti o condamnare de 7 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa la 5 ani.
În schimb, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut hotărârea Tribunalului privind confiscarea de la Bogdan Olteanu a contravalorii în lei a sumei de un milion de euro, reprezentând suma traficată.
Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţineau procurorii.
Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL, scrie Agerpres.
De asemenea, procurorii au arătat că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.
Comentarii 2
LevSt. - 10-30-2020
Fostul presedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de inchisoare pentru coruptie(…)/// -II- Bogdan Olteanu, „…spaga de 1 milion de euro. Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat joi, 29 octombrie,… 5 ani cu executare…”____—–____si efectiv nu va executa nici 3(deja, din 7 a ramas cu 5 ani), oricum, diferenta intre o republica buna( dintre cele , max. 3 duzini, de multe ori aduse in discutie), este evidenta, acolo legea este scrisa bine si aplicata ad literam, tocmai si pentru acest „amanunt” SK este o tara de exceptie, in special avand in vedere resursele naturale modeste si o densitate de populatie de speriat…Probabil ca -daca nu o mierleste de corona sau altceva- next one va fi - ghici! -chiar marele guvernator a bancii, care a fost implicat in intreaga distrugere a Romaniei…
Răspunde?????? - 10-29-2020
@ Politician de un astfel de nivel "corupt", însă PNL stă mai bine în sondaje decât PSD după arestarea lui Liviu Dragnea, ? Remarcați că nici Berbeceanu, ca și alți politicieni liberali, nu se încadrează la criteriile de integritate afirmate de Iohannis pentru numirea în funcții publice și pentru includerea pe locurile eligibile pentru alegerile parlamentare, ?
Răspunde