Pe aceeași temă
Președintele Klaus Iohannis și-a lansat sâmbătă, la Bookfest 2015, cea de-a doua carte - "Primul pas", dedicată celor care l-au votat pe 16 noiembrie 2014.
Cartea reprezintă o continuare a volumului „Pas cu pas”, lansat la finalul anului trecut şi vândut în peste 130.000 de exemplare și conține amintiri din campania de la prezidențialele din 2014, precum și dezvăluiri despre primele decizii luate după ce-a ajuns la Palatul Cotroceni. .
Discursul președintelui Iohannis:
"Am promis cititorilor mei la ultima lansare ca voi adauga un capitol care descrie campania electorala. Si asta am vrut sa fac. A fost o perioada complicata, intensa, dificila, energizanta, paralizanta si totusi pentru cei care au fost cat de cat conectati la ea a fost o perioada interesanta.
Am vrut sa scriu, sa retin in scris aceste lucruri, sa nu uit. Am vrut sa nu se piarda cateva concluzii pe care le-am tras in campanie. Am vrut sa retin in scris ideile. In general memoria ne joaca feste. Cu cat trece mai mult timp, cu atat mai mult se schimba memoria acelui eveniment. Dupa un timp suficient de lung ajunge sa ti se para o experienta placuta.
Aceasta campanie nu a fost o experienta placuta. Asta nu inseamna ca nu a avut foarte multa energie, dar pe langa faptul ca am vrut sa relatez cum am vazut in campania electroala am vrut sa presar si ce cred eu ca se face in politica si ce nu se face in politica.
Am avut impresia ca s-a uitat cum s-a purtat aceasta campanie. S-a purtat intr-un mod care isi avea locul mai de graba la inceputul anilor '90.
A fost o campanie cu galeti de laturi turnate in capul unor candidati, mai ales in capul acestui candidat, a fost o campanie brutala.
Am constatat un lucru interesant la fianlul campaniei - aceasta campanie cu toate partile negre, a fost extrem de energizanta.
Partea foarte frumoasa a acestei campanii au fost oamenii - zeci de mii de oamenii cu care m-am intalnit direct in campanie. Contactul cu oamenii mi-a dat foarte multa energie. Oamenii nu mi-au spus nimic negativ. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral.
Campania a fost si urata si frumoasa.
Pierdusem primul tur dar a aparut acel val de simpatie pentru mine, initiat de dispretul Guvernului fata de romanii din Diaspora. A aparut un val din Diaspora - a venit de departe si a ajuns in centru.
A dus in final la un vot, un rezultat care nu a fost prevazut de nimeni.
Acestor 6 milioane de romani care m-au votat le-am dedicat cartea.
Le multumesc si celor care nu m-au votat, le multumesc ca au mers la vot. E foarte important sa se voteze cand sunt alegeri.
Ii multumesc si sotiei mele, Carmen. Imaginati-va o persoana care sta acasa sau la scoala si nu poate sa faca nimic si trebuie sa suporte.
Ea a trebuit sa blocheze partea negativa a campaniei si apreciez foarte mult acest lucru.
Partidul meu, PNL, partidul al carui presedinte am fost, a fost 100% de partea mea", a declarat Klaus Iohannis, citat de stiripesurse.ro
Despre un posibil blat între Ponta și Băsescu
În Primul pas, Iohannis scrie și despre impresia pe care a avut-o despre un blat existent între premier și fostul președinte Traian Băsescu: "Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr-o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens."
Despre prima dezbatere televizată, cea de la Realitatea TV:
"Ştiu că mulţi au avut impresia că eu aş fi venit nepregătit în faţa unui contracandidat care se înconjurase cu vrafuri de dosare, cu documente şi citate. Acesta este riscul, să pari nepregătit dacă nu vii cu citate şi copiuţe. Am avut aceeaşi problemă şi în liceu, la orele de limba română, când nu aveam obiceiul să reproduc mecanic citate [...] Când l-am văzut pe Victor Ponta flancat de dosare, am avut impresia că am în faţa ochilor imaginea clasică a micului tocilar care nu ştie să scrie nici dacă-l laşi cu toate materialele pe masă."
Despre prima vizită la Cotroceni, în 2004:
"La vremea când am avut acea întrevedere, eram în relaţii bune cu Traian Băsescu, situaţie menţinută până la sfârşitul lui 2007. Fostul preşedinte m-a decorat, iar noi, la Sibiu, am hotărât să le acordăm cetăţenia de onoare şi preşedintelui Traian Băsescu, şi premierului Călin Popescu Tăriceanu. Nu i-o fi convenit unuia că a primit-o şi celălalt, e greu de spus. Una peste alta, preşedintele Băsescu nu a venit niciodată să-şi primească distincţia, chit că în 2007 a ajuns de nenumărate ori la Sibiu. [...] De atunci, relaţia s-a răcit tot mai mult, iar în 2009 a intrat în colaps. Din acel an nu am avut niciun fel de relaţie."