BOR accepta impozitarea veniturilor, daca statul ii inapoiaza proprietatile confiscate

Iulian Popescu | 05.12.2015

BOR este de acord ca statul să nu mai plătească salariile preoților și chiar cu impozitarea proprietăților și profiturilor, dar cu condiția să primească înapoi proprietățile confiscate, a declarat sâmbătă Patriarhul Daniel.

Pe aceeași temă

 

"Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord, nu numai să impoziteze veniturile, ci și să renunțăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți. Deci nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donații date Bisericii în mod liber. Și atunci când se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat și de celelalte", a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agerpres

 

Declarația a fost făcută după ce Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a capelei Penitenciarului Jilava.

 

Despre neregulile ce au fost descoperite de Curteade Conturi, Patriarhul Daniel a spus că au fost probleme la Secretariatul de Stat pentru Culte și nu la Patriarhia Română, probleme care însă au fost remediate:

"V-ați uitat când a fost publicată? În 27 februarie. Între timp, cei cu auditul, că nu au venit la noi la Patriarhie, că ei verifică doar banii statului, la Secretariatul de Stat pentru Culte, și s-au remediat toate problemele existente și s-a cerut o mai mare precizie în legislație, pentru că legislația este uneori ambiguă și nu știi dacă un ban poate fi folosit doar cu o singură destinație sau cu destinație similară. Și atunci acestea au fost remediate în luna martie și de aceea noi am cerut Secretariatului de Stat pentru Culte să clarifice problema", a spus Patriarhul Daniel, citat de Agerpres.

 

Despre folosirea coloanei oficiale

 

Patriarhul Daniel a recunoscut ca a folosit coloana oficiala, dar spune ca asta s-a intamplat doar atunci cand a fost nevoie sa fie transportati inalti ierarhi din strainatate, avand aprobare in acest sens de la autoritati.

 

"Daca lumea este deranjata de coloana, noi nu avem nevoie", a mai declarat patriarhul, potrivit Agerpres.

 

***

 

Reamintim că, pentru prima oară, în proiectul de buget nu apare niciun leu destinat investițiilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), o instituție ce a primit în fiecare an sume imense pentru construcția de biserici și, în special, a Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Se plătesc în continuare salariile preoților.

 

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru construirea şi modernizarea bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor, scrie Mediafax.

 

În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei.

 

În proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevăzut că se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute. Sumele pentru contribuţia statului la salarizarea personalului de cult sunt de 315.084.000 lei, în creştere de la 278.298.000 de lei execuţia preliminată din acest an.

 

De asemenea, proiectul prevede şi sprijinirea de către stat a aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor ţării - cu 12.972.000 lei, precum şi finanţarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.

 

Ministerul de Finante a publicat vineri seara, pe site-ul institutiei, proiectul de buget pe 2016.

 

Potrivit proiectului de buget pe 2016, Transporturile vor primi mai putini bani decat anul acesta, în timp ce la Apărare, Interne, SRI si SIE sunt alocate sume semnificativ mai mari, scrie Hotnews. Bani putin mai multi primesc si Educatia si Sanatatea.

 

Proiectul de buget 2016 este construit pe venituri estimate la 231,1 miliarde lei si cheltuieli de 252 miliarde lei, cu deficit bugetar de 2,95% din PIB pe metodologia ESA (adica 2,8% pe cash).

 

Tinta de deficit structural pe anul 2016 este de 2,73% din PIB.

 

Ministerele care primesc mai mulţi bani (economica.net):

  • Ministerul Apărarii Naţionale (+4 mld. lei) 10,3 mld. lei
  • Ministerul Afacerilor Interne (+2,8 mld. lei) 10,9 mld. lei
  • Ministerul Educaţiei (+1,6 mld. lei) 6,6 mld. lei
  • Ministerul Fondurilor Europene (+1,4 mld. lei) 3,1 mld. lei
  • Ministerul Sănătatii (+855 mil. lei) 6,3 mld. lei

 

Ministerele care primesc mai puţini bani:

  • Ministerul Muncii (-3,5 mld. lei) 33,1 mld. lei
  • Ministerul Transporturilor (-2,9 mld. lei) 11,8 mld. lei
  • Ministerul Mediului (-2 mld. lei) 704 mil. lei
  • Ministerul Energiei (-475 mil. lei) 204 mil. lei
  • Ministerul pentru Societatea Informaţională (-67 mil. lei) 425 mil. lei

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22