Pe aceeași temă
„Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a declarat pentru News.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române după ce la Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Constanţa arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă, iar preoţii nu purtau măşti şi distanţa între persoane nu era respectată.
Reprezentantul Patriarhiei a revenit la scurt timp cu o completare: „Ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat după ce s-au făcut publice aceste îndrumări suscită inevitabile discuţii şi solicită explicaţii. Exclusiv din partea celor ce le-au provocat”.
Reacția arhiepiscopiei Tomisului după ce ÎPS Teodosie a fost filmat încălcând decizia BOR și punând în pericol copiii prin împărtășirea cu lingurița unică
„Referitor la împărtășirea pruncilor de astăzi, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări.
1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”, transmite Arhiepiscopia Tomisului.
Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, accesul persoanelor în lăcaşurile de cult este permis numai cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2.
Accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât să acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile.
La intrarea în lăcaşul de cult va fi efectuat un triaj observaţional şi nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
Slujbele vor fi oficiate doar în aer liber, cu menţinerea distanţei între persoane şi nu este recomandată organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Va fi evitată atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/ primi de la o distanţă de cel putin 1 metru, se va evita oferirea/ primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă.
Patriarhia Română a precizat că o decizie privind împărtăşania comună va fi luată după 1 iunie.
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei din Constanţa, folosind aceeași linguriță, în ciuda deciziei BOR de suspendare a împărtășaniilor.
În prima sâmbătă de după starea de urgență ÎPS Teodosie şi mai mulţi preoţi constănțeni au oficiat o slujbă de împărtăşire a credincioşilor veniţi în faţa catedralei arhiepiscopale.
„Nici de această dată, ierarhul nu s-a dezis de la sfidarea legii şi, din nou, punerea în pericol a vieţilor enoriaşilor. Femei cu copii de mână sau în braţe se înghesuie pe treptele bisericii pentru a primi împărtăşania arhiepiscopului Tomisului, care se arată extrem de fericit să folosească aceeaşi linguriţă din acelaşi potir”, scrie constantadeazi.ro care face publică și înregistrarea video.
Împărtăşiţii au fost şterşi la gură cu acelaşi prosop în care, din când în când, era curăţată şi linguriţa.
Potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“.
În luna martie, INSP transmitea o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, transmit virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.
În luna martie, în plină stare de urgenţă, pe aceleaşi trepte ale catedralei arhiepiscopale, ierarhul a împărtăşit zeci de persoane folosind aceeaşi linguriţă şi acelaşi potir.
Biserica Ortodoxă Română a anunțat că amână temporar împărtășirea credincioșilor până la finalizarea consultării altor biserici ortodoxe.
„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, pentru Agerpres.
Decizia este luată pe fondul conflictului de opinii între autoritățile care gestionează pandemia de coronavirus și biserica ortodoxă, care susține că ritualul euharistiei ar fi viciat prin folosirea linguriței și paharelor de unică folosință.