Botezul va fi efectuat în funcție de starea de sănătate a copilului și doar de preoți cu experiență

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2021

Moartea bebelușului în timpul slujbei de botez a determinat reacția Bisericii: Copilul nu va mai fi scufundat în apă fără acordul părinților și se vor cere informații despre starea de sănătate a copilului.

Pe aceeași temă

Decesul bebelusului din Suceava, la cateva ore dupa slujba de botez, a dus la o analiza mai atenta a acestui ritual. Astfel, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului recomanda ca preotii sa ceara informatii despre starea bebelusului, daca este nascut prematur sau are probleme de sanatate.

Printre altele, se recomanda ca introducerea copilului in apa sfintita sa fie facuta de un slujitor al Domnului cu experienta.

„Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a decis o serie de masuri noi privind desfasurarea tainei sfantului botez si potrivit dispozitiei Eparhiei Argesului, pentru a nu se confrunta cu situatii precum cazul de la Suceava, preotii sunt rugati sa respecte mai multe masuri si recomandari. Masurile au intrat in vigoare de luni 8 februarie.

Indrumarile practice pe care le-am intocmit cu privire la randuiala Tainei Sfantului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului", a declarat IPS Calinic, arhiepiscopul Argesului si Muscelului pentru Adevarul.ro.

Asada, preotii nou hirotoniti si de curand numiti vor solicita sprijinul unui preot cu experienta clericala, din cuprinsul protoieriei de care apartin, preot care impreuna cu preotul novice va oficia Taina Sfantului Botez.

Preotul cu mai multa experienta va fi cel care va introduce copilul in apa sfintita din cristelnita. Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fara asistenta unui preot cu experienta clericala.

De asemenea, inainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebelusului informatii despre starea de sanatate a pruncului, daca este nascut prematur, daca sufera de anumite boli sau sensibilitati care i-ar pune in pericol viata in timpul afundarii in cristelnita.

In cazul in care exista mentiuni in acest sens, preotul va scrie in registrul botezatilor, la capitolul mentiuni, aceste informatii.

In cazul in care bebelusul este mai mic de 40 de zile sau are vreo suferinta, nu va fi scufundat cu totul in cristelnita.

Nu se va scufunda copilul nici daca este agitat, plange ori pur si simplu parintii sai refuza acest lucru.

In acest caz, pruncul va fi botezat prin turnarea apei sfintite pe cap, din causul palmei preotului, mai precizeaza sursa citata.

„Masurile comunicate de Arhiepiscopia Argesului in legatura cu oficierea tainei botezului sunt unele care exprima fireasca si necesara prudenta, adecvare la anumite situatii exceptionale si atentia sporita pe care Biserica o acorda si o va acorda oficierii practice a Botezului copiilor.

Nu este vorba despre o schimbare a ritualului, ci de adecvarea inteleapta a acestuia la anumite situatii.

Botezul ortodox se (va) face prin intreita afundare, cu exceptiile dictate de starea de necesitate in care se poate regasi un prunc.

Este esentiala adancirea coresponsabilitatii intre parinti - medic - pediatru - preot cu privire la deciderea asupra momentului optim pentru oficierea Botezului, pe care, in mod ideal, copilul trebuie sa il primeasca intremat si in stare integra de sanatate.

Preotul trebuie sa fie informat si sa se informeze la randul lui cu privire la starea medicala a copilului”, este punctul de vedere al Patriarhiei Române

Masurile vin dupa ce, la inceputul lunii februarie, un bebelus de sase saptamani a murit dupa ce a fost botezat. Medicii i-au gasit lichid in plamani. Preotul care a oficiat ceremonia este cercetat pentru ucidere din culpa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22