Bran pretinde că greva nu afectează pregătirea loturilor naționale. Promite majorări salariale

Dora Vulcan | 08.08.2018

Ministerul Tineretului şi Sportului susţine, într-un comunicat de presă, că greva generală declanşată, miercuri, în toată ţara de angajaţii MTS de la cluburi, baze sportive sau DJTS-uri nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale şi promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2019.

Pe aceeași temă

 

 

 

Un comunicat aburitor, trimis din concediu. După ce salariații MTS au intrat în toată țara în grevă generală iar președintele Institutului Sportiv Român i-a cerut ministrului Ioana Bran demisia pe motiv de impostură totală și lipsa celei mai mici legături cu funcția pe care o deține. Ioana Bran e ministrul care, la început de mandat, invitată la un interviu la radio, și-a pus consilierii să intre în direct ca admiratori ai ei, să o laude și să-i adreseze întrebări servite, pentru care Ioana avea întrebările pregătite, ca să pară extrem de competentă. Ioana este cea care spunea recent că unui sportiv de performanță i-ar fi suficientă diurna de 25 de lei pe zi, că oricum nu trebuie să se facă cât malul, că doar de-aia este sportiv și oricum un demnitar primește mai puțin. În linii mari, între două chicoteli. Inepția a primit o replică extrem de dură și de tehnică din partea Elisabetei Lipă, de cinci ori medaliată cu aur la olimpiade, de 25 de ori campioană a României și declarată cea mai bună canotoare a secolului de Federația Internațională de Canotaj. Lipă i-a explicat Ioanei că sportivii nu au voie și nici nevoie să facă foame ca să slăbească și cu atât mai puțin să țină nu-ș ce diete pentru că ei slăbesc muncind. Ceea ce Ioana, fiica lui tata care e prieten cu Dragnea, nu prea pare să știe ce înseamnă. Altfel nu ar accepta o asemenea povară a imposturii.

 

 

Reacția vine după ce președintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu, a solicitat demisia de urgență a ministrului Ioana Bran. O solicitare similară a fost formulată și de angajații MTS.

 

„Din informaţiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă, în principal a loturilor naţionale, nu este afectată într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajaţi responsabili, care dau dovadă de înţelepciune şi realizează ce ar însemna întreruperea activităţii pentru pregătirea sportivilor de performanţă.

 

Ştim că situaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor.

 

MTS îşi reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului şi a respectării legislaţiilor în vigoare, de a ameliora şi rezolva problemele de natură salarială ale angajaţilor”, transmite MTS într-un comunicat remis presei miercuri. 

 

„În contextul protestelor declanşate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a solicitat Curţii de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. Salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017”, adaugă MTS.

 

Reprezentanţii ministerului precizează că membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret s-au întâlnit săptămâna trecută, dar şi marţi, cu membri ai grupului de lucru permanent creat la ordinul ministrului Ioana Bran, pentru coordonarea relaţiei cu SNST. Discuţiile s-au concentrat pe revendicările sindicale şi pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă în condiţiile legii. Reprezentanţii MTS au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finaţelor Publice, să identifice soluţiile legale pentru rezolvarea problemelor ridicate de SNST. La solicitarea ministrului Ioana Bran, MMJS a şi desemnat două persoane care să se ocupe de acest aspect.

 

MTS mai susţine că nu are competenţe privind modificarea legilor în vigoare. „În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaţilor, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituţiilor subordonate, neavând temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competenţe de a modifica legile în vigoare. Conform documentelor transmise la solicitarea conducerii MTS de către unităţile din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, instituţia noastră analizează situaţia privind salarizarea în sistem, după aplicarea Legii 153. Referitor la Contractul Colectiv de Muncă, conducerea MTS a propus încă de acum două săptămâni o variantă de prelungire a acestuia. În lipsa unui răspuns, astăzi, SNST a fost invitat pentru a iniţia negocieri în vederea întocmirii unei noi forme a CCM. Activitatea sportivă nu va fi deloc afectată de rectificarea bugetară, care vizează în mare parte capitolele cheltuieli de capital şi bunuri şi servicii. Angajaţii federaţiilor nu pot fi în conflict de muncă cu MTS pentru că federaţiile sunt entităţi de drept privat, iar angajaţii nu sunt salariaţi MTS. Angajaţii federaţiilor pot avea conflict de muncă doar cu conducerea federaţiilor”, se precizează în comunicatul MTS.

 

 

Context

 

Preşedintele Institutului Sportiv Român (ISR), Adrian Socaciu, a solicitat  demisia de urgenţă a ministrului Ioana Bran.

 

„Adrian Socaciu, preşedintele Institutului Sportiv Român, consideră că Ioana Bran este total nepregătită pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului şi trebuie să-şi dea demisia de urgenţă. După şase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârşire, iar problemele se acutizează”, se arată în comunicatul citat de Digi 24.

 

Preşedintele ISR a declarat că sportul românesc este în „moarte clinică” în contextul în care Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a declanşat, miercuri, greva generală.

 

„Se impune demisia de urgenţă a ministrului Ioana Bran. Sportul românesc se află în moarte clinică. Ministrul Ioana Bran este total depăşită de funcţia pe care o ocupă, iar motivele demisiei sunt multiple. În primul rând, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a reuşit să-şi cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. Acest lucru este foarte grav în contextul în care Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) a reclamat inechităţile salariale din sistem şi a cerut măsuri urgente. Mai mult, Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport, cluburile sportive, federaţiile sportive, complexele naţionale, taberele au nevoie urgentă de investiţii. În al doilea rând, programe importante pentru sportul românesc precum Campionii României sau România în Mişcare au fost abandonate sau cel mult tratate cu indiferenţă”, a afirmat oficialul ISR.

 

Adrian Socaciu a mai subliniat faptul că, dacă domeniul tineretului şi sportului ar fi fost tratat cum scrie în programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, situaţia nu ar fi ajuns atât de dezastruoasă. „Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puţinele rezultate pe care încă le mai obţinem vor dispărea şi ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenţia necesară. Bani sunt şi se găsesc, problema este însă lipsa de viziune şi interes pentru sport”, a precizat Socaciu.

 

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, a organizat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest ca urmare a inechităţilor salariale din domeniu, iar miercuri a declanşat greva generală şi încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.

 

În 27 iulie, angajaţii MTS au intrat în grevă de avertisment şi au organizat un miting de protest în faţa sediului ministerului. La 2 august, acţiunea de protest la care au participat 250 de persoane s-a repetat, membrii de sindicat cerând demisia ministrului Ioana Bran şi plecând apoi în marş spre Guvern.

 

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.

 

Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor - aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiile sportive naţionale, la nivelul celor din subordinea MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.

 

 

 

Elisabeta Lipă îi explică ministrului Ioana Bran că sportivii slăbesc muncind nu cu dietă 

 

 

 

 

 

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a afirmat, luni, la întoarcerea lotului României de la Campionatele Europene de la Glasgow că sportivilor nu le este recomandată dieta, aşa cum preciza ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, şi că suma de 25 de lei pentru diurnă este insuficientă.

 

Întrebată cum se simte un canotor când i se spune că o diurnă de 25 de lei e suficientă, Lipă a afirmat:

 

„Nu ştiu, nu pot să mă pronunţ în locul doamnei ministru, nu ştiu la ce s-a gândit când a spus că 25 de lei este prea mult, dar eu cred că nu-şi imaginează nimeni că, să ajungi să ai dubli campioni europeni, campioni europeni, medaliaţi, o finală europeană care nu este uşoară, stau sportivii pe 25 de lei pe zi.

Este o altă exprimarea nefericită şi cea cu dieta. Sportivii slăbesc muncind şi un canotor, acum când sunt şi căldurile astea mari, la un antrenament dă jos trei kilograme aşa, fără să se forţeze prea mult. Deci nu se pune problema de dietă.

În primul rând, pentru sportivii de performanţă nu este recomandată dieta, pentru asta avem nevoie de nutriţionişti care să fie lângă ei şi care să ştie ce meniu să le recomande, cum să bea apă, când să bea apă, ce să mănânce, când să mănânce, pentru că toate aceste lucruri contează atunci când te baţi la sutimi pentru o medalie”, a spus Elisebeta Lipă, intervievată de agenția News.ro, preluată de Hotnews.ro. 

 

 

 

  • Ioana Bran, despre alocaţia de hrană, de 25 de lei, a sportivilor de performanţă

 

„Eu nu spun că situaţia e una uşoară, spun doar că şi aceştia au nevoie de a avea o dietă, în funcţie de felul cum le-a spus medicul sau antrenorul chiar. Din cunoştinţele mele, aceştia trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie nici să oscileze pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-au obişnuit pe partea de antrenament”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, citată de Agerpres.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22